To ciasto z porzeczkami smakuje zupełnie jak z cukierni. Wykorzystaj sezon na te owoce i zaskocz domowników

Szybkie ciasto z porzeczkami to kwintesencja lata zamknięta w deserze. Kiedy wokół niemal wszędzie pojawiają się wypieki z wiśniami czy jagodami, warto sięgnąć po nietypowe rozwiązanie. Nasz przepis sprawi, że w kilka chwil przygotujesz najlepszy dodatek do kawy.
Zobacz wideo Ciasto piankowiec

Krzaczki zaczynają uginać się od porzeczek, więc nie trać czasu i już dziś przygotuj szybkie ciasto. Przepis jest wyjątkowo prosty, a dodając nieco agrestu, uzyskasz totalnie oryginalną kompozycję. W upalny dzień przyda się deser o lekko kwaskowej nucie.

Szybkie ciasto z porzeczkami i agrestem, czyli czas na letnie co nieco

Upalne dni nie zachęcają do wielogodzinnego przebywania w kuchni. W dodatku, kiedy w grę wchodzi włączanie piekarnika, na samą myśl odechciewa się przyrządzania pyszności. Nie oznacza to, że musisz rezygnować z przyjemności, wystarczy, że zrobisz szybkie ciasto z agrestem i porzeczkami. Pamiętaj jednak, aby wyjąć wcześniej z lodówki wszystkie składniki. W przeciwnym razie różnica temperatur może doprowadzić do powstania zakalca.

Składniki:

  • 4 jajka,
  • 200 g porzeczki,
  • 100 g agrestu,
  • 2 szklanki mąki,
  • szklanka cukru,
  • pół szklanki oleju,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia.

Pamiętaj, że dobór owoców zależy wyłącznie od ciebie. Nasza propozycja jest celowa, ponieważ kiedy wokół panują wysokie temperatury, przyjemnie zjeść coś lekko kwaśnego. Ciasto z porzeczkami i agrestem nie będzie pozbawione słodyczy. Pamiętaj również, aby przed podaniem oprószyć je cukrem pudrem, a powstanie kompozycja idealna. Więcej przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.

Przepis na szybkie ciasto z owocami. Sposób przygotowania

  1. Do miski wsyp cukier i szczyptę soli. Wbij jajka. Całość ubijaj mikserem, aż powstanie gładka masa, a cukier się rozpuści.
  2. Nie przestawaj miksować. Małym strumieniem stopniowo wlewaj olej. 
  3. Dodawaj powoli przesianą wcześniej mąkę i proszek do pieczenia. Ubijaj.
  4. Kiedy uzyskasz jednolitą konsystencję, wyłącz robot kuchenny.
  5. Owoce umyj, osusz ręcznikiem papierowym i dodaj do ciasta. (Pamiętaj, aby w przypadku porzeczek pozbyć się zielonych gałązek. Potrzebne będą tylko pyszne kuleczki).
  6. Szybkie ciasto z agrestem i porzeczkami wymieszaj delikatnie za pomocą sylikonowej szpatułki, lub drewnianej łyżki.
  7. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i przelej ciasto z owocami.
  8. Piecz w 180 st. C przez 45 minut.
  9. Po tym czasie wyłącz piekarnik i lekko uchyl drzwiczki. Pozostaw do ostygnięcia.
  10. Przed podaniem posyp cukrem pudrem.
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.