Zobacz wideo Ciasto piankowiec
Krzaczki zaczynają uginać się od porzeczek, więc nie trać czasu i już dziś przygotuj szybkie ciasto. Przepis jest wyjątkowo prosty, a dodając nieco agrestu, uzyskasz totalnie oryginalną kompozycję. W upalny dzień przyda się deser o lekko kwaskowej nucie.
Szybkie ciasto z porzeczkami i agrestem, czyli czas na letnie co nieco
Upalne dni nie zachęcają do wielogodzinnego przebywania w kuchni. W dodatku, kiedy w grę wchodzi włączanie piekarnika, na samą myśl odechciewa się przyrządzania pyszności. Nie oznacza to, że musisz rezygnować z przyjemności, wystarczy, że zrobisz szybkie ciasto z agrestem i porzeczkami. Pamiętaj jednak, aby wyjąć wcześniej z lodówki wszystkie składniki. W przeciwnym razie różnica temperatur może doprowadzić do powstania zakalca.
Składniki:
- 4 jajka,
- 200 g porzeczki,
- 100 g agrestu,
- 2 szklanki mąki,
- szklanka cukru,
- pół szklanki oleju,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia.
Pamiętaj, że dobór owoców zależy wyłącznie od ciebie. Nasza propozycja jest celowa, ponieważ kiedy wokół panują wysokie temperatury, przyjemnie zjeść coś lekko kwaśnego. Ciasto z porzeczkami i agrestem nie będzie pozbawione słodyczy. Pamiętaj również, aby przed podaniem oprószyć je cukrem pudrem, a powstanie kompozycja idealna. Więcej przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.
Przepis na szybkie ciasto z owocami. Sposób przygotowania
- Do miski wsyp cukier i szczyptę soli. Wbij jajka. Całość ubijaj mikserem, aż powstanie gładka masa, a cukier się rozpuści.
- Nie przestawaj miksować. Małym strumieniem stopniowo wlewaj olej.
- Dodawaj powoli przesianą wcześniej mąkę i proszek do pieczenia. Ubijaj.
- Kiedy uzyskasz jednolitą konsystencję, wyłącz robot kuchenny.
- Owoce umyj, osusz ręcznikiem papierowym i dodaj do ciasta. (Pamiętaj, aby w przypadku porzeczek pozbyć się zielonych gałązek. Potrzebne będą tylko pyszne kuleczki).
- Szybkie ciasto z agrestem i porzeczkami wymieszaj delikatnie za pomocą sylikonowej szpatułki, lub drewnianej łyżki.
- Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i przelej ciasto z owocami.
- Piecz w 180 st. C przez 45 minut.
- Po tym czasie wyłącz piekarnik i lekko uchyl drzwiczki. Pozostaw do ostygnięcia.
- Przed podaniem posyp cukrem pudrem.