Przy cieście z wiśniami schowa się nawet najlepszy sernik. Ucierany placek nie ma konkurencji

Latem wśród wypieków królują specjały z dodatkiem sezonowych owoców. Wśród tart, babek, serników i kolorowych przekładańców łatwo jednak wyróżnić faworyta. jest to bez dwóch zdań ciasto ucierane z dodatkiem wiśni. Placek jest banalnie prosty - wystarczy energicznie ukręcić masę, dodać soczyste rarytasy i gotowe!

Wiśnie to jedne z ukochanych owoców sezonowych. Cenimy je za niepowtarzalny smak w wielu przepisach słodkich, wytrawnych, a nawet w napojach. Nie da się jednak ukryć co jest prawdziwym rarytasem - babciny placek z dodatkiem sezonowych dóbr wypada bezkonkurencyjnie. Jest puszysty niczym chmurka i do tego ekspresowy! 

Ciasto z wiśniami. Utrzyj masę, wrzuć owoce i gotowe

Z nadejściem lata domowe menu zmienia się nie do poznania. Zarówno obiady stają się lżejsze, przepełnione witaminami, jak i ukochane przez niemal wszystkich łakocie czy słodycze. Prawdziwym smakołykiem są przede wszystkim wypieki z dodatkiem sezonowych owoców. Na paterach królują maliny, truskawki i leśne jagody. Nie zapominajmy jednak o wiśniach, które mają ogromny potencjał! 

Soczyste, krwisto czerwone owoce warto dodać do ciasta. Pojawia się zatem pytanie która opcja będzie najlepsza. Do wyporu mamy ciasto, francuskie, kruche, półkruche, drożdżowe i to o którym dzisiaj mowa, czyli ucierane. Placek przygotowany według babcinej metody nie tylko obłędnie będzie smakował, ale także długo zachowa świeżość. Ponadto jest lekki i mięciutki jak poduszeczka, przez co nikt się mu nie oprze!

Zobacz wideo Letni, czereśniowy cobbler

Przepis na ciasto ucierane z wiśniami - idealnie puszyste i miękkie jak obłoczek

Składniki: 

  • 600 g wydrylowanych wiśni,
  • 200 g mąki,
  • 150 g masła,
  • 3 jajka,
  • 150 g cukru pudru i dodatkowa porcja do dekoracji,
  • opakowanie cukru waniliowego,
  • 100 ml mleka,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 2 łyżeczki soku z cytryny. 

Sposób przygotowania: 

  1. Mąkę przesiej przez sito wraz z proszkiem do pieczenia. 
  2. Żółtka oddziel od białek. 
  3. Miękkie masło ucieraj na gładką, jasną masę. Stopniowo wsypuj cukier puder i cukier waniliowy. Cały czas ucieraj na średnich obrotach. Następnie dodaj żółtka i ponownie miksuj kilka minut. 
  4. Pod koniec wlej sok z cytryny. 
  5. Następnym krokiem jest dodawanie sypkich produktów (mąka z proszkiem do pieczenia) - rób to stopniowo łyżka, po łyżce. 
  6. Wlej mleko i ponownie całość zamieszaj. 
  7. Teraz ubij białka ze szczyptą soli na sztywną pianę, następnie przełóż ją do ciasta i delikatnie połącz całość szpatułką. 
  8. Teraz dodaj do masy wydrylowane wiśnie i ponownie zamieszaj. 
  9. Tak przygotowane ciasto delikatnie przelej do formy wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej tłuszczem i oprószonej bułką tartą. 
  10. Ciasto wiśniowe piecz w temperaturze 170 stopni przez około 50 minut. Polecamy wykonać test suchego patyczka dla bezpieczeństwa. 
  11. Placek z sezonowymi owocami po ostudzeniu oprósz cukrem pudrem, smacznego!

Więcej smacznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.