Wiśnie to jedne z ukochanych owoców sezonowych. Cenimy je za niepowtarzalny smak w wielu przepisach słodkich, wytrawnych, a nawet w napojach. Nie da się jednak ukryć co jest prawdziwym rarytasem - babciny placek z dodatkiem sezonowych dóbr wypada bezkonkurencyjnie. Jest puszysty niczym chmurka i do tego ekspresowy!
Ciasto z wiśniami. Utrzyj masę, wrzuć owoce i gotowe
Z nadejściem lata domowe menu zmienia się nie do poznania. Zarówno obiady stają się lżejsze, przepełnione witaminami, jak i ukochane przez niemal wszystkich łakocie czy słodycze. Prawdziwym smakołykiem są przede wszystkim wypieki z dodatkiem sezonowych owoców. Na paterach królują maliny, truskawki i leśne jagody. Nie zapominajmy jednak o wiśniach, które mają ogromny potencjał!
Soczyste, krwisto czerwone owoce warto dodać do ciasta. Pojawia się zatem pytanie która opcja będzie najlepsza. Do wyporu mamy ciasto, francuskie, kruche, półkruche, drożdżowe i to o którym dzisiaj mowa, czyli ucierane. Placek przygotowany według babcinej metody nie tylko obłędnie będzie smakował, ale także długo zachowa świeżość. Ponadto jest lekki i mięciutki jak poduszeczka, przez co nikt się mu nie oprze!
Zobacz wideo Letni, czereśniowy cobbler
Przepis na ciasto ucierane z wiśniami - idealnie puszyste i miękkie jak obłoczek
Składniki:
- 600 g wydrylowanych wiśni,
- 200 g mąki,
- 150 g masła,
- 3 jajka,
- 150 g cukru pudru i dodatkowa porcja do dekoracji,
- opakowanie cukru waniliowego,
- 100 ml mleka,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 2 łyżeczki soku z cytryny.
Sposób przygotowania:
- Mąkę przesiej przez sito wraz z proszkiem do pieczenia.
- Żółtka oddziel od białek.
- Miękkie masło ucieraj na gładką, jasną masę. Stopniowo wsypuj cukier puder i cukier waniliowy. Cały czas ucieraj na średnich obrotach. Następnie dodaj żółtka i ponownie miksuj kilka minut.
- Pod koniec wlej sok z cytryny.
- Następnym krokiem jest dodawanie sypkich produktów (mąka z proszkiem do pieczenia) - rób to stopniowo łyżka, po łyżce.
- Wlej mleko i ponownie całość zamieszaj.
- Teraz ubij białka ze szczyptą soli na sztywną pianę, następnie przełóż ją do ciasta i delikatnie połącz całość szpatułką.
- Teraz dodaj do masy wydrylowane wiśnie i ponownie zamieszaj.
- Tak przygotowane ciasto delikatnie przelej do formy wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej tłuszczem i oprószonej bułką tartą.
- Ciasto wiśniowe piecz w temperaturze 170 stopni przez około 50 minut. Polecamy wykonać test suchego patyczka dla bezpieczeństwa.
- Placek z sezonowymi owocami po ostudzeniu oprósz cukrem pudrem, smacznego!
Więcej smacznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl