Proste ciasto z jagodami to esencja tego lata. Zrobisz je w mgnieniu oka i to z sześciu składników

Masz ochotę na coś słodkiego, jednak nie chcesz marnować kilku godzin w kuchni? Przepis na najprostsze ciasto z jagodami sprawdzi się idealnie na każdą okazję. Jest nie tylko obłędnie smaczne, dodatkowo pięknie się prezentuje i kosztuje gorsze! Potrzebujesz tylko sześciu składników, by uzyskać idealny, letni wypiek.

Latem wśród wypieków królują specjały z dodatkiem sezonowych owoców. Nie brakuje słodkich tart, pulchnych drożdżówek czy ucieranych specjałów. Jednak gdy czasu mamy bardzo mało, warto postawić na klasykę gatunku - ekspresowe ciasto z jagodami. Smakuje obłędnie, kosztuje grosze i wymaga jedynie sześciu produktów. Wystarczy energicznie ubić gładką masę, dodać soczyste rarytasy i gotowe!

Proste ciasto z jagodami - kwadrans i jest gotowe!

Polskie jagody to jedne z ukochanych owoców sezonowych. Cenimy je za niepowtarzalny smak w wielu przepisach, tych słodkich, wytrawnych, a nawet dodanych do domowych medykamentów czy trunków. Nie da się jednak ukryć co jest prawdziwym rarytasem - domowej roboty ciasto z ich dodatkiem! Tutaj króluje prostota i swojski smak, a to wszystko w zaledwie kilka minut! 

Drobne, leśne owoce to prawdziwy synonim zdrowia, dlatego warto je włączyć do diety i podjadać na każdym możliwym kroku. Proste, babcine ciasto z ich dodatkiem, zachwyci nawet najbardziej wymagającą teściową czy sąsiadkę. Placek przygotowany według tej metody to tylko jaja, mąka, cukier, olej no i soczyste owoce. Na początku ucieramy ciasto, później wsypujemy jagody i to w zasadzie tyle! Później wystarczy włożyć ciasto do piekarnika, a później można już zajadać się tym obłędnym wypiekiem. 

Zobacz wideo Jagodzianki na maślance - hit lata [PRZEPIS]

Tak prostego ciasta jeszcze nie było - ekspresowy przepis z sześciu składników 

Składniki: 

  • 4 jajka,
  • 300 g jagód,
  • 2 szklanki mąki pszennej,
  • szklanka cukru,
  • pół szklanki oleju,
  • opcjonalnie - dwie łyżeczki proszku do pieczenia. 

Sposób przygotowania:

  1. Do miski wbij jajka, wsyp cukier i odrobinę soli. Składniki ubijaj do uzyskania gładkiej, jasnej masy i rozpuszczenia kryształków. 
  2. Następnie stopniowo, cienką strużką wlej olej, cały czas miksując. 
  3. Wsyp dwie szklanki mąki pszennej - najlepiej rób to łyżka po łyżce. Całość połącz z dwiema łyżeczkami proszku do pieczenia, dalej miksuj, a na koniec wsyp jagody. 
  4. Ciasto delikatnie zamieszaj łyżką i przelej do formy wyłożonej papierem do pieczenia. 
  5. Wskazówka - na wierzch można wysypać kilka jagód, dzięki temu ciasto będzie się ładniej prezentować. 
  6. Piecz w 180 stopniach przez około 45 minut. 
  7. Dodatkowo po ostudzeniu ciasto można oprószyć cukrem pudrem - tak podane smakuje rewelacyjnie. Więcej przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.