bryndza

Więcej o:

bryndza

  • Mołdawskie ciekawostki. Bryndza z mamałygą

    kojarzona z ubóstwem stała się powodem do określania Mołdawian mamałygami. Dziś jest wciąż popularna i wzbogacana rozmaitymi dodatkami. Pasuje do niej gulasz, twarożek na ostro, tarta bryndza lub skwarki. Można ją jeść z sosami do spaghetti, gęstą kwaśną śmietaną, smażonymi grzybami lub konfiturą. Mamałydze

  • Beskidzka Trójwieś. Tam, gdzie bryndza się wczasuje

    charakterystycznego kształtu w formie, która ma sto lat), a wędzi nad paleniskiem w rogu szałasu. Sprzedaje też soloną bryndzę, bundz, czyli surowy owczy ser, i świetnie gaszącą pragnienie żętycę (ale jego zdaniem żaden z tych wyrobów nie może się równać z pachnącym ziołami świeżym mlekiem). Stado się rozrosło, liczy

  • Zapiekanka z bryndzą - przepis

    Z trzech łyżek masła i takiej samej ilości mąki robimy sos beszamelowy, dodajemy szklankę mleka i podgrzewamy, aż zgęstnieje. Dodajemy roztarty ząbek czosnku, łyżeczkę tymianku, kilkanaście dag ostrego (owczego lub koziego) serka i cztery żółtka. Dokładnie mieszamy. Pojemniki na zapiekankę smarujemy

  • Podróże kulinarne. Góralskie smaki regionalne

    , czyli ziemniaki, kapusta i czasem fasola, bo to najłatwiejsze w uprawie i przechowaniu. Wspólne dla całej Słowiańszczyzny i dla krajów z niemieckimi wpływami zamiłowanie do kiszonej kapusty też widać: na Podhalu jedzą kwaśnicę, na Słowacji i w Czechach kapuśniak. Podobnie jest z bryndzą, rozpowszechnioną