bryndza

Więcej o:

bryndza

  • TOP 10 restauracji, do których warto pójść podczas Restaurant Week!

    góralskim akcentem. Wegetariańskie menu to m.in. carpaccio z kalarepy z oscypkiem, Tarta-tatin z botwinką oraz beza wegańska. Natomiast w menu B możemy spróbować vitello tonnato, polędwice wieprzową z musem z bryndzy oraz puree z awokado. Zwieńczeniem kolacji będzie sorbet z arbuza. To wszystko w bajecznej

  • Mołdawskie ciekawostki. Bryndza z mamałygą

    się powodem do określania Mołdawian mamałygami . Dziś jest wciąż popularna i wzbogacana rozmaitymi dodatkami. Pasuje do niej gulasz, twarożek na ostro, tarta bryndza lub skwarki. Można ją jeść z sosami do spaghetti, gęstą kwaśną śmietaną, smażonymi grzybami lub konfiturą. Mamałydze sprzyja ryba

  • Sandwicz story

    dodatkami – jajka ze szczypiorkiem, mięso sarny, zająca, pasztety strasburskie, galantyny lub kawior. Po położeniu na tartince plasterka pieczeni, całość pociągano auszpikiem albo bryndzą z tutki, wymieszaną z masłem i śmietaną. Z czasem kanapki trafiły do gastronomii – do restauracji i tzw

  • Beskidzka Trójwieś. Tam, gdzie bryndza się wczasuje

    soloną bryndzę, bundz, czyli surowy owczy ser, i świetnie gaszącą pragnienie żętycę (ale jego zdaniem żaden z tych wyrobów nie może się równać z pachnącym ziołami świeżym mlekiem). Stado się rozrosło, liczy już 150 dojnych matek. Drugi znany gazda to Henryk Kukuczka - ma 40

  • Zapiekanka z bryndzą - przepis

    Z trzech łyżek masła i takiej samej ilości mąki robimy sos beszamelowy, dodajemy szklankę mleka i podgrzewamy, aż zgęstnieje. Dodajemy roztarty ząbek czosnku, łyżeczkę tymianku, kilkanaście dag ostrego (owczego lub koziego) serka i cztery żółtka. Dokładnie mieszamy. Pojemniki na