Podhale
-
Jak zrobić lekki i kremowy majonez? Ciocia Basia z Podhala zna idealne proporcje i tajny składnik
Zastanawiasz się, jak przygotować kremowy i lekki majonez? Zamiast szukać pocieszenia w sklepowych słoikach, postaw na ten z przepisu mojej cioci z Podhala. W składzie znajdziesz tylko swojskie, tanie produkty i zero chemii! Ten smak wzbogaci...
-
Jeśli kochasz ziemniaki, koniecznie spróbuj zrobić tarcioki. To najlepsze kluski na Podhalu
Od północy na południe Polska stoi ziemniakami, a dokładniej kluskami ziemniaczanymi. Jedne z najsmaczniejszych przyniosła regionalna kuchnia Podhala, która bazuje na lokalnych składnikach i bogatej historii kulinarnej tego regionu. To tradycyjne...
-
Góralska kwaśnica prosto z Podhala. Z tym przepisem wyjdzie obłędna i rozgrzewająca zupa
Zupa idealna na mroźne i ponure dni? Kwaśnica to klasyka rodem z Podhala, która króluje w zimowym menu. Góralski specjał to przede wszystkim dobra baza - nie obejdzie się bez wędzonych żeberek i solidnej porcji kiszonej kapusty.
-
Jajecznica po góralsku, czyli sycące śniadanie rodem z "Janosika". Na Podhalu jedzą ją codziennie
Jajecznica po góralsku to smaczna propozycja pożywnego śniadania (lub kolacji!). Mieszkańcy Podhala mają swój sprawdzony sposób na "podrasowanie" klasycznej jajecznicy. Dodają do niej dwa składniki, które wzbogacają jej smak i wartości odżywcze....
-
Zupa jak od prawdziwego górala. Smaczniejsza od kwaśnicy, a zawartość garnka znika w mniej niż 5 minut
Jeśli kochasz góralskie potrawy nie musisz specjalnie jechać na Podhale, by ich spróbować. Można je w szybki sposób wykonać w domu, a przy gotowaniu tych smakołyków nawet się nie zmęczysz. Ta zupa jest pyszniejsza od innych, a jej smak można...
-
Góralskie placki z ziemniaków, czyli moskole w ekspresowej wersji. Te dodatki gwarantują smaki Podhala
Ziemniaki królują w polskiej kuchni - podajemy je do obiadu jako dodatek, serwujemy z nich najróżniejsze przekąski czy tworzymy obłędnie smaczne dania. Warto wypróbować także podhalański przepis na moskole, czyli regionalny przysmak z ugotowanych...
-
Potrawy wigilijne na Podhalu: z ziemniaków i serów też można przyrządzić wspaniałą ucztę
Potrawy wigilijne na Podhalu silnie czerpią z lokalnych tradycji. Stawiane na stole wigilijnym tradycyjne dania są oczywiście postne, a do tego proste i niewyszukane. Wiele z nich sporządzanych jest z ziemniaków i podhalańskich serów. Sprawdzamy...
-
Słowo niepodobne do niczego, a za nim kryją się setki lat tradycji. Skąd jej sława na Podhalu?
Każdy, kto choć raz był w Zakopanem, z pewnością spotkał się z nazwą "bryndza". Dla wielu osób to słowo niepodobne do niczego. Jednak nie tylko ono stanowi o wyjątkowości tego regionalnego wyrobu. Czym właściwie jest bryndza i co ma wspólnego z...
-
Moskole - danie w duchu zero waste. Jak je przygotować?
Moskole znane są doskonale na Podhalu - to jeden z tamtejszych regionalnych specjałów, podawane są także w wielu małopolskich domach i restauracjach. Dla wielu osób spoza tamtych stron ta nazwa jest nie do rozszyfrowania. Sprawdźcie, czym są mosko...
-
Uwielbiana przez Włochów, a my jemy jej niewiele. Na Podhalu króluje od kilku wieków
Zwyczaje pasterskie na Podhale dotarły za sprawą przybyszów z południa. Dzięki nim dziś możemy raczyć się wyjątkowym przysmakiem tego regionu. Dlaczego jagnięcina podhalańska szczyci się sławą, również wśród Włochów?
- Nazywają go "królem owoców". Podnosi odporność i działa antynowotworowo
- Ludzie chodzą po nie do lasu z grabiami. To najlepsze grzyby na zupę
- Gra o zdrowie. Jak dzieci i młodzież przyciągnąć do sportu?MATERIAŁ PROMOCYJNY
- Co można zrobić z jabłek w piekarniku? Ciasto salceson posmakuje każdemu
- Szarlotka bez niego nie istnieje. Ciasto kruche wyjdzie tylko dzięki tym proporcjom
- Na kruchym cieście, ale to nie szarlotka. Przetrzesz oczy i nie uwierzysz
- Dobra na teraz i do słoików. To ta mieszanka warzyw tworzy pyszną sałatkę
- Trwa jesienna odsłona Restaurant Week. Odkryj najlepsze debiuty tej edycji
- Zamiast zbierać grzyby w lesie, możesz wyhodować je w domu. Najlepiej postawić na te gatunki
- Nie ma lepszej zupy na jesień. Zrobienie jej kosztuje grosze