Podhale
-
Potrawy wigilijne na Podhalu: z ziemniaków i serów też można przyrządzić wspaniałą ucztę
Potrawy wigilijne na Podhalu silnie czerpią z lokalnych tradycji. Stawiane na stole wigilijnym tradycyjne dania są oczywiście postne, a do tego proste i niewyszukane. Wiele z nich sporządzanych jest z ziemniaków i podhalańskich serów. Sprawdzamy...
-
Słowo niepodobne do niczego, a za nim kryją się setki lat tradycji. Skąd jej sława na Podhalu?
Każdy, kto choć raz był w Zakopanem, z pewnością spotkał się z nazwą "bryndza". Dla wielu osób to słowo niepodobne do niczego. Jednak nie tylko ono stanowi o wyjątkowości tego regionalnego wyrobu. Czym właściwie jest bryndza i co ma wspólnego z...
-
Moskole - danie w duchu zero waste. Jak je przygotować?
Moskole znane są doskonale na Podhalu - to jeden z tamtejszych regionalnych specjałów, podawane są także w wielu małopolskich domach i restauracjach. Dla wielu osób spoza tamtych stron ta nazwa jest nie do rozszyfrowania. Sprawdźcie, czym są mosko...
-
Uwielbiana przez Włochów, a my jemy jej niewiele. Na Podhalu króluje od kilku wieków
Zwyczaje pasterskie na Podhale dotarły za sprawą przybyszów z południa. Dzięki nim dziś możemy raczyć się wyjątkowym przysmakiem tego regionu. Dlaczego jagnięcina podhalańska szczyci się sławą, również wśród Włochów?