Bogata tradycja kuchni Podhala bierze swoje korzenie z historii regionu. W dawnych czasach sięgano po składniki najłatwiej dostępne, a dania musiały być treściwe, aby organizm mógł poradzić sobie z surowym klimatem panującym w tych okolicach. Stąd w tradycji kulinarnej Podhala pojawiają się głównie ziemniaki, kapusta czy dania na bazie kasz. Jednym z najpopularniejszych do dzisiaj są tak zwane "scykane kluski" nazywane również tarciokami.
Jak możemy przeczytać na stronie Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi, "Ziemniaki od lat zajmowały ważne miejsce w żywieniu mieszkańców Podhala. Były jedną z niewielu upraw, z której otrzymywano plony na słabo urodzajnej ziemi. Mieszkańcy podhala ziemniaki przygotowywali na różne sposoby: gotowane i spożywane 'tłuczone' lub 'nietłuczone' z mlekiem, omastą, kwaśnicą, żurem lub wymieszane z gotowaną kapustą. Wykorzystywane były również do przygotowania znanych na terenie Podhala klusek tarcioków, zwanych także kluskami scykanymi lub buktami. Najczęściej sporządzano je w czasie wykopów, a na wiosnę w czasie wykrawania ziemniaków do sadzenia." Do dziś w większości podtatrzańskich karczm spróbować można tradycyjnych klusek pochodzących z tego regionu. Jeśli chcesz wprowadzić to danie do obiadowego menu, spróbuj tradycyjnego przepisu na ich przygotowanie.
Składniki:
Przygotowanie krok po korku: