Jeśli kochasz ziemniaki, koniecznie spróbuj zrobić tarcioki. To najlepsze kluski na Podhalu

Od północy na południe Polska stoi ziemniakami, a dokładniej kluskami ziemniaczanymi. Jedne z najsmaczniejszych przyniosła regionalna kuchnia Podhala, która bazuje na lokalnych składnikach i bogatej historii kulinarnej tego regionu. To tradycyjne danie 2013 roku wpisane zostało na listę produktów tradycyjnych, których smak najlepiej prezentuje się w kompozycji ze skwarkami boczku i cebulą.

Bogata tradycja kuchni Podhala bierze swoje korzenie z historii regionu. W dawnych czasach sięgano po składniki najłatwiej dostępne, a dania musiały być treściwe, aby organizm mógł poradzić sobie z surowym klimatem panującym w tych okolicach. Stąd w tradycji kulinarnej Podhala pojawiają się głównie ziemniaki, kapusta czy dania na bazie kasz. Jednym z najpopularniejszych do dzisiaj są tak zwane "scykane kluski" nazywane również tarciokami.

Zobacz wideo Jak zrobić szare kluski?

Tradycja przygotowania tarcioków w Tatrach

Jak możemy przeczytać na stronie Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi, "Ziemniaki od lat zajmowały ważne miejsce w żywieniu mieszkańców Podhala. Były jedną z niewielu upraw, z której otrzymywano plony na słabo urodzajnej ziemi. Mieszkańcy podhala ziemniaki przygotowywali na różne sposoby: gotowane i spożywane 'tłuczone' lub 'nietłuczone' z mlekiem, omastą, kwaśnicą, żurem lub wymieszane z gotowaną kapustą. Wykorzystywane były również do przygotowania znanych na terenie Podhala klusek tarcioków, zwanych także kluskami scykanymi lub buktami. Najczęściej sporządzano je w czasie wykopów, a na wiosnę w czasie wykrawania ziemniaków do sadzenia." Do dziś w większości podtatrzańskich karczm spróbować można tradycyjnych klusek pochodzących z tego regionu. Jeśli chcesz wprowadzić to danie do obiadowego menu, spróbuj tradycyjnego przepisu na ich przygotowanie.

Tarcioki według przepisu z Podhala 

Składniki:

  • 500 g ziemniaków,
  • 150 g mąki ziemniaczanej,
  • 1 jajko,
  • szczypta soli,
  • 300 g boczku wędzonego,
  • 2 cebule.

Przygotowanie krok po korku:

  • Obieramy ziemniaki i trzemy je na tarce o małych oczkach.
  • Masę wyciskamy, a powstałą wodę przelewamy do osobnego naczynia.
  • Po kilku minutach osiadłą na dnie skrobię dodajemy do ziemniaków. Dodajemy mąkę i wbijamy jajko w temperaturze pokojowej. Całość doprawiamy solą i dokładnie mieszamy na spójną masę.
  • Jeśli powstałe ciasto jest zbyt gęste, dodajemy wodę z odciśniętych ziemniaków.
  • Łyżką nabieramy małe porcje ciasta, które wrzucamy do posolonej wrzącej wody i gotujemy, aż będą miękkie.
  • Tradycyjnie kluski podaje się najczęściej z podsmażoną cebulą i wędzonym boczkiem.
Więcej o: