• Link został skopiowany

Jajecznica po góralsku, czyli sycące śniadanie rodem z "Janosika". Na Podhalu jedzą ją codziennie

Jajecznica po góralsku to smaczna propozycja pożywnego śniadania (lub kolacji!). Mieszkańcy Podhala mają swój sprawdzony sposób na "podrasowanie" klasycznej jajecznicy. Dodają do niej dwa składniki, które wzbogacają jej smak i wartości odżywcze. Koniecznie sprawdźcie przepis na góralski przysmak.
Jajecznica
fot. Hans / pixabay.com

Nie bez powodu mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek dnia. To, co zjemy rano, będzie wpływać na poziom naszej energii oraz samopoczucie w ciągu dnia. Większość osób po przebudzeniu błyskawicznie wpada w wir obowiązków. Warto jednak poświęcić chociaż chwilę na przygotowanie smacznego i pożywnego posiłku. W tym celu polecamy usmażyć jajecznicę po góralsku.

Zobacz wideo Tofucznica [HAPS VEGE]

Przepis na śniadanie rodem z "Janosika". Jajecznica z tymi składnikami będzie obłędnie pyszna i pożywna

Jajecznica, którą zajadają się mieszkańcy Podhala, jest nie tylko wyśmienita, ale i banalnie prosta w wykonaniu. Przygotowanie jej zajmuje zaledwie kilka chwil, w ciągu których połączysz na patelni jajka i pozostałe składniki. Aby uzyskać iście góralski przysmak, nie zapomnij o dodaniu boczku oraz... oscypka. Podkręcą smak dania i dostarczą mnóstwa energii.

Składniki:

  • 3 jajka,
  • 1 oscypek,
  • 60 g wędzonego boczku,
  • 1/4 cebuli,
  • łyżeczka masła,
  • garść posiekanego szczypiorku,
  • sól i pieprz.

Jajecznica po góralsku. Sposób przygotowania

Cebulę obierz i drobno posiekaj, a następnie podsmaż na rozgrzanym maśle razem z pokrojonym w kostkę boczkiem. W międzyczasie wbij do miski jajka. Dodaj pokrojony lub starty na tarce o grubych oczkach oscypek i wszystko wymieszaj. 

Na tę samą patelnię, na której podsmażał się boczek z cebulą, wlej powoli masę jajeczną z oscypkiem. Dopraw lekko solą oraz pieprzem. Smaż, ciągle mieszając, do momentu ścięcia jajek. Gotową jajecznicę przełóż na talerz i posyp posiekanym szczypiorkiem. Danie najlepiej smakuje podane ze świeżym, chrupiącym pieczywem. Górale zajadają jajecznicę grubą pajdą chleba, nic jednak nie stoi na przeszkodzie, aby zamienić ją na razową bułkę czy nawet mlecznego rogala z makiem.

Polecamy dodatkowo wyłożyć pieczywo twarożkiem oraz plastrami pomidora bądź ogórka. Warzywa urozmaicą śniadanie, a także dostarczą nam koniecznych witamin i minerałów. Smacznego! Więcej podobnych tematów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Dziękujemy za przeczytanie artykułu!

  • Link został skopiowany
Więcej o: