Placki bananowe z przepisu mamy. Wspaniale smakują również jako drugie śniadanie do szkoły

Przepis na placki bananowe to jeden z najprostszych przepisów na słodkie śniadanie. Nie wymaga wielu składników, specjalistycznego sprzętu ani długich godzin spędzonych w kuchni. Jak zatem zrobić placki bananowe? Oto przepis mojej mamy.

Placki bananowe na drugie śniadanie to strzał w dziesiątkę. Są obłędnie pyszne, słodkie i pulchniutkie, więc najlepiej od razu przygotować podwójną porcję. Jeśli dasz je dziecku na drugie śniadanie do szkoły, na pewno pozostali uczniowie z klasy będą chcieli ich spróbować. 

Zobacz wideo Szybki przepis na chrupiące placki z cukinii

Placki bananowe - przepis. Przygotujesz je błyskawicznie, a będą obłędnie pyszne 

Przepis na placki bananowe jest bardzo prosty. I choć pewnie większość z nas na listę składników dodałoby mleko, warto jednak z niego zrezygnować. Dla lepszego smaku mleko należy zastąpić kefirem. Wówczas będą rozpływać się w ustach. Więcej informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl. 

Składniki: 

  • 2 mocno dojrzałe banany, 
  • 2 jajka, 
  • 1 szklanka mąki, 
  • 1 płaska łyżeczka sody, 
  • 0,5 szklanki kefiru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 
  • olej rzepakowy lub kokosowy. 

Błyskawiczny przepis na placki bananowe. Sposób przygotowania krok po kroku 

Sposób przygotowania:

  1. Banany rozgnieć w misce. Następnie dodaj mąkę, kefir, jajka oraz sodę z proszkiem do pieczenia. Całość połącz na gładką masę. 
  2. Przygotuj patelnię i rozgrzej na niej odrobinę tłuszczu. Za pomocą głębokiej łyżki nakładaj porcje ciasta na placki. 
  3. Smaż na umiarkowanym ogniu z obu stron. Na patelni powinny urosnąć i lekko się zarumienić.  

Z czym podawać placki bananowe? 

Placki bananowe to świetna propozycja na słodkie śniadanie. Pasuje do nich wiele dodatków. Warto podać je ze świeżymi owocami. Można polać je słodkim sosem i posypać np. płatkami migdałów. Świetnie sprawdzi się też domowy dżem z ulubionych sezonowych owoców. Smacznego! 

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.