Bardzo słodkie, lekko kleiste kokosanki to doskonały sposób na poprawę nastroju. Żeby działały jeszcze lepiej, warto polać je mleczną lub gorzką czekoladą.
Składniki:
8 łyżek masła
1/2 szklanki cukru trzcinowego
1/2 szklanki cukru
ziarenka z 1 laski wanilii
1 jajko
po 1 szklance mąki pszennej
pokruszonych płatków kukurydzianych i płatków owsianych górskich
1.5 szklanki wiórków kokosowych
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
Sposób przygotowania:
Rozgrzewamy piekarnik do 180°C. Miksujemy masło z oboma rodzajami cukru oraz ziarenkami wanilii. Wbijamy jajko i ucieramy, aż masa będzie puszysta i gładka. Łączymy pozostałe składniki i dodajemy do masy, mieszając drewnianą łyżką. Blachę wyściełamy pergaminem i łyżeczką kładziemy na niej porcje ciasta (1 porcja to 1 łyżeczka). Zachowujemy odstęp, bo ciastka wyrosną. Pieczemy 12 minut na złoty kolor. Upieczone kokosanki zdejmujemy z blachy i studzimy ? najlepiej na kratce.
Domowej roboty kokosanki. Pyszny i prosty deser. Zobacz wideo:
Tym, którym nie chce się lepić ciasteczek polecamy kokosanki w wersji dla leniuchów. Wystarczy zagnieść kruche ciasto kokosowe (na przykład za pomocą robota), wyłożyć na blaszkę i zapiec z dodatkiem karmelowej polewy. Pycha!
Składniki:
Kruche ciasto kokosowe:
1 szklanka mąki pszennej
1/2 szklanki wiórków kokosowych
1/2 szklanki cukru trzcinowego
125 g stopionego masła
Polewa:
1/3 szklanki miodu
125 g stopionego masła
400 ml skondensowanego mleka słodzonego
Sposób przygotowania:
Rozgrzewamy piekarnik do 180°C. Wyściełamy blaszkę (20 x 30 cm) papierem do pieczenia, tak aby jego brzegi wystawały poza formę. Mieszamy wszystkie składniki ciasta, rozsmarowujemy je na blasze, pieczemy 15 minut na złoty kolor. Skondensowane mleko mieszamy z miodem oraz masłem i podgrzewamy w rondelku na małym ogniu, mieszając, aż masa zacznie lekko gęstnieć (5-7 minut). Rozsmarowujemy na podpieczonym kokosowym spodzie i pieczemy jeszcze 20-25 minut, aż karmelowa polewa zrobi się złocistobrązowa. Wyjmujemy z piekarnika, po 15 minutach nacinamy nożem, zaznaczając porcje. Czekamy, aż ciasto wystygnie (najlepiej pozostawić je w spokoju nawet na 2-3 godziny), i kroimy według zaznaczonych linii.
Kiedy zrobi się już bardzo zimno i poczujecie silną tęsknotę za latem i ciepłem promieni słonecznych, przyjdzie czas, by wyciągnąć ten przepis. Połączenie kokosa i mango przeniesie was w tropiki.
Składniki:
Na 20-25 sztuk:
Ciasto:
1.5 szklanki mąki
ziarenka z 1 laski wanilii
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
80 g miękkiego masła
2/3 szklanki cukru
1 jajko
6 łyżek mleka kokosowego
2 łyżki zmiksowanego miąższu mango
Krem:
2/3 szklanki cukru
1/2 szklanki zmiksowanego miąższu mango
5 żółtek
4 łyżki masła
do smaku sok z limonki
Oraz:
cukier puder do posypania
Sposób przygotowania:
Robimy ciastka: mieszamy mąkę z wanilią, proszkiem do pieczenia i solą. Miksujemy masło z cukrem na puszystą masę, wbijamy jajko i miksujemy dalej, aż składniki się połączą. Porcjami wsypujemy mieszankę suchych składników, ucierając mikserem na niskich obrotach. Dodajemy mleko kokosowe oraz mango i ucieramy tak długo, aż powstanie gładkie ciasto. Na wyściełanej pergaminem blasze układamy łyżką porcje ciasta, zachowując odstęp, bo ciastka rosną. Pieczemy 10 minut w 180°C (na złoty kolor), studzimy.
Robimy krem: miksujemy cukier z mango i żółtkami. Wlewamy do rondelka i podgrzewamy przez 10 minut, stale mieszając, aż masa zgęstnieje. Zdejmujemy z ognia i dodajemy po kawałku zimne masło, doprawiamy sokiem z limonki. Gdy powstanie jednolity krem, czekamy, aż ostygnie, i wkładamy na pół godziny do lodówki (trzeba go przykryć, bo wchłania zapachy). Łączymy po dwa ciastka, przekładając je kremem. Oprószamy cukrem pudrem.
Malinowe kokosanki - składniki:
1 i 1/4 szklanki cukru
200 g malin
4 białka
400 g wiórków kokosowych
1 łyżeczka soli
Dodatkowo:
150 g gorzkiej czekolady
1 łyżeczka oleju kokosowego
Malinowe kokosanki - przepis:
Maliny wymieszaj z 1/4 szklanki cukru i dokładnie rozgnieć widelcem. Odstaw na kilka minut, aby puściły soki. Białka umieść w dużej misce. Dodaj pozostałą szklankę cukru oraz łyżeczkę soli i ubij na wysokich obrotach, aż białka dość mocno się spienią, ale nie będą sztywne (zajmie to około 3 minut). Do ubitych białek dodaj rozdrobnione maliny oraz wiórki kokosowe i dokładnie wymieszaj. Nabieraj po solidnej łyżce masy (możesz wykorzystać łyżkę do lodów) i układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia okrągłe kokosanki. Każdą kokosankę delikatnie uklep i wyrównaj palcami. Wstaw blaszkę do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i piecz około 30 minut. Po upieczeniu całkowicie ostudź.
Gorzką czekoladę z dodatkiem oleju kokosowego rozpuść w mikrofalówce lub z kąpieli wodnej. Ostudzone kokosanki zanurz od spodu w czekoladzie i odłóż z powrotem na blaszkę. Pozostałą czekoladą delikatnie polej kokosanki z wierzchu (jak na wideo) i wstaw je do lodówki na około 20 minut, aby stężały.