kuchnia indyjska

Więcej o:

kuchnia indyjska

  • Indie. Podróże kulinarne - kuchnia indyjska

    (taki bardzo sycący posiłek to wydatek ok. złotego, a często mniej). Kuchnia indyjska - jak jeść, co jeść? Jeżeli jednak jesteśmy zmęczeni (rzecz dosyć częsta w Indiach) i chcemy zjeść w pozycji siedzącej, to wstąpmy do restauracji. Niekoniecznie klimatyzowanej, pełnej turystów, ale do lokalnej knajpy

  • Pierwsze na świecie kompletne odżywczo posiłki instant

    Huel wciąż rozwija swoją 100% wegańską ofertę posiłków na ciepło typu instant. Marka wprowadza na rynek pierwsze na świecie kompletne odżywczo curry w dwóch pysznych smakach inspirowanych kuchnią indyjską i proponuje jedno nowe danie o azjatyckich korzeniach. Czy można cieszyć się smakiem

  • Kurkuma - jak stosować tę orientalną przyprawę w polskiej kuchni?

    Kurkuma - do czego? Kurkuma to roślina, którą spotkać można w krajach o klimacie tropikalnym. Mimo to, uprawia się ją też w zimniejszych regionach, nawet w Polsce, jako roślinę dekoracyjną. Elementem, który najbardziej interesuje kucharzy, jest kłącze. Wyglądem przypomina korzeń imbiru, jednak

  • Jak zrobić kurczaka tikka masala?

    Kuchnia indyjska ma wielu zwolenników. Jest bardzo smaczna, raczej pikantna, ale nawet zwolennicy mniej ostrych potraw znajdą w niej coś dla siebie. Jest również zdrowa, bo opiera się na warzywach, przyprawach i składnikach, które zwiększają naszą odporność, nie stosuje się w niej wiele mięsa, a

  • Indyjska restauracja na małej powierzchni

    Restauracja Bangalore Express zlokalizowana jest w Londynie przy Waterloo Road i specjalizuje się w kuchni indyjskiej. Dużym wyzwaniem dla projektantów była mała powierzchnia lokalu. Dzięki zastosowaniu odpowiedniej kolorystyki ścian, materiałów oraz zainstalowaniu antresoli, wnętrze stało

  • Zjedz - i ruszaj w drogę! Nowość - kabanosy EAT'N'GO od Sokołowa

    hiszpańskie ? to kabanosy dojrzewające, z dodatkiem naturalnych przypraw (sól, pieprz, czosnek) ? Kabanosy indyjskie - z dodatkiem charakterystycznego dla kuchni indyjskiej curry, jak również chili i papryki ? Kabanosy malajskie ? z dodatkiem boczku i naturalnych przypraw (sól, pieprz, czosnek) ? Kabanosy

  • Rozgrzewająca zupa z soczewicy. Przygotujesz ją w kilka minut

    Więcej sylwestrowych przepisów znajdziecie na stronie Gazeta.pl. Zupa z soczewicy przywodzi na myśl różnorodną kuchnię indyjską. Jej pełnia smaków i aromatów sprawia, że będziecie do tego przepisu sięgać często, szczególnie wtedy, gdy pogoda nie zachęca do wyjścia z domu. Przygotowanie tego dania

  • Jak klarować masło? To prostsze niż myślisz [PRZEPIS]

    Masło klarowane możemy kupić już gotowe, możemy także zrobić je samodzielnie w domu. Takie masło jest bardziej uniwersalne, gdyż po procesie oczyszczania ma wyższą temperaturę dymienia. Możemy go zatem używać do smażenia bez obaw, że się przypali. W kuchni indyjskiej masło klarowane znane

  • Kraje na świecie, które są rajem dla wegetarian

    ). Drugim uniwersalnym wegetariańskim daniem indyjskim jest dal, czyli rodzaj gęstej zupy z soczewicy. Charakterystyczną potrawą kuchni indyjskiej jest dosa, czyli cienkie, suche naleśniki wyrabiane z mąki ryżowej podawane z różnym nadzieniem: kokosowym, chili, warzywnym. Potrawy na bazie warzyw i ryżu