Kurczak ze szpinakiem? Przygotuj genialne indyjskie curry [PRZEPIS]

Indyjskie knajpy biją rekordy popularności. Wyraziste przyprawy i kolory potraw, na widok których aż ślinka cieknie, nie dają przejść obok siebie obojętnie. Okazuje się, że odzwierciedlenie niektórych przepisów może być naprawdę proste. Uwielbiasz kurczak curry? Wypróbuj najlepszy przepis na curry z kurczakiem i szpinakiem. Kurczak po indyjsku? Nic prostszego! Mamy też coś dla wegetarian!

Curry z kurczakiem i szpinakiem. Prosty przepis w kilku krokach

 Kurczak z kurczakiem i szpinakiem. Składniki:

  • 1 pierś z kurczaka
  • 250 ml mleka kokosowego
  • 1 łyżka przyprawy curry
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • ½ szpinaku baby
  • 1 cebula
  • ½ łyżeczki papryki ostrej mielonej
  • 150 g ryżu jaśminowego

Curry z kurczakiem i szpinakiem. Sposób przygotowania:

Zacznij od dokładnego umycia kurczaka, a następnie potnij w paseczki i zamarynuj w przyprawie curry (przynajmniej 20 minut). Następnie na oleju kokosowym zeszklij cebulę wraz z kurkumą i dodaj kurczaka. Mięso szybko obsmaż i dodaj do niego mleko kokosowe. Duś przez kilka minut. Dodaj paprykę i szpinak. Kiedy liście zmiękną, ściągnij z palnika. Ryż ugotuj zgodnie z instrukcjami na opakowaniu. 

Zobacz wideo Pomidorowe curry z ciecierzycą [PRZEPIS]

Nie jesz mięsa? Najlepszy przepis na curry wegetariańskie z batatami

Curry wegetariańskie. Składniki:

  • 1 średnia cebula
  • 1 łyżka oleju roślinnego
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 cm kawałek imbiru
  • 2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
  •  1 łyżeczka ostrej papryki, 2 łyżeczki kurkumy,
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 1 szklanka wody
  • 500 g batatów
  • 300 g kalafiora
  • 250 ml mleka kokosowego

Curry wegetariańskie. Sposób przygotowania:

Zacznij od pokrojenia cebuli na cienkie półplasterki. Zeszklij ją na rozgrzanym oleju, dodaj starty czosnek oraz imbir i mieszaj przez minutę. Dodaj przyprawy i mieszaj tak długo, aż uwolni się aromat. Następnie dodaj pomidory oraz wodę i zagotuj. W międzyczasie dodaj pokrojone w kosteczkę bataty przyprawione solą i pieprzem. Gotuj 30 minut bez przykrycia. Kalafiora pokrój na różyczki i dodaj do potrawy. Wlej mleko kokosowe,  wymieszaj i gotuj kolejne 10 minut. Curry podawaj z ryżem, pokrojonymi orzechami i kolendrą.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.