Zamienniki mięsa - jak wpływają na smak i właściwości dań? Te produkty imitują je niemal idealnie

Czy można zastąpić mięso w tradycyjnych potrawach i nadal cieszyć się ich smakiem? Oczywiście, że tak. Na rynku jest mnóstwo produktów, których śmiało możemy użyć zamiast kurczaka, żeberek lub szynki. Oto ciekawe i popularne zamienniki mięsa.

 Interesujesz się kulinariami? Więcej przepisów znajdziesz na stronie Gazeta.pl.

Zobacz wideo Kimchi z kapusty pekińskiej. Jak zrobić je w domu?

Diety wegetariańskie i wegańskie zyskują na popularności. Coraz więcej osób chce ograniczyć spożywanie mięsa. Nie wszyscy jednak wiedzą, czym można je zastąpić, aby dieta nadal była dobrze zbilansowana. Warto skorzystać z wegańskich produktów, które po odpowiednim przygotowaniu świetnie imitują smak i strukturę mięsnych dań. Poznajcie popularne zamienniki mięsa. Niektóre z nich mogą was zaskoczyć.

Zamienniki mięsa. Co wybrać zamiast kurczaka? Propozycji jest sporo

Wielu fanów kuchni uwielbia mięso drobiowe. Jest ono lekkie i mało kaloryczne. Istnieją jednak produkty, które idealnie imitują jego smak. Cała sztuka polega na dobraniu przypraw oraz odpowiedniej obróbce termicznej. Kurczaka świetnie zastąpią tofu oraz... kalafior.

Tofu tworzone jest z mleka sojowego. To jeden z głównych składników w kuchni chińskiej, indyjskiej i japońskiej. Można przyrządzić z niego wiele potraw. Masz ochotę na panierowane kotleciki? Wykorzystaj do ich przygotowania właśnie tofu. Składnik ten świetnie zastępuje również wołowinę i wieprzowinę. 

Kalafior w panierce doskonale sprawdza się natomiast jako skrzydełka. To także zdrowsza alternatywa dla mięsnej wersji tej potrawy. Warzywo można również gotować lub piec. Odpowiednio przyrządzony smakuje zupełnie tak, jak kotlety.

Zamienniki mięsa. Z tymi produktami kotlety wegańskie będą smakowały jak tradycyjne

Jeśli znudziło się wam tradycyjne mielone, to zastąpcie je soczewicą lub ciecierzycą. Z obu składników stworzycie pyszne kotleciki lub pulpety. Wystarczy tylko rozgnieść namoczone i ugotowane strączki, a następnie dodać ulubione przyprawy i dodatki. Z kilku składników wyczarujecie ciekawe i pożywne potrawy. 

Dobrą alternatywą dla mięsa są także grzyby. Jest to zasługa zarówno ich struktury, jak i smaku. Rolę kotletów mogą zagrać boczniaki. 

Zamienniki mięsa. Burgery też mogą być wegetariańskie

Dania typu fast food powszechnie uznawane są za niezdrowe. Można jednak pokusić się o przygotowanie ich zdrowszej wersji. Czego można użyć zamiast wołowiny i wieprzowiny? Ziemniaków! Warzywo, które zazwyczaj towarzyszy mięsu na naszych stołach, sprawdza się także jako jego zamiennik. Ten patent jest szczególnie widoczny w daniach kuchni azjatyckiej. Co więcej, jeśli chcesz jeszcze bardziej urozmaicić smak swoich potraw, zamiast ziemniaków wybierz bataty. Ich słodkawy smak pozwoli wyczarować zupełnie nową potrawę. 

Za ciekawą alternatywę uznaje się również buraka. Burgery z tym warzywem cieszą się ostatnio ogromną popularnością. 

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o:
Copyright © Agora SA