Kotlety z soczewicy. Pyszny i sycący obiad nie tylko dla wegetarian. Najważniejszy jest pierwszy krok

Szukasz alternatywy dla kotletów mielonych? Proponujemy zatem kotlety z soczewicy. Są pyszne, sycące i niejeden mięsożerca chętnie je zje. Świetnie się sprawdzą w towarzystwie ziemniaków i twojej ulubionej surówki.

Chcesz poznać więcej przepisów na proste i smaczne dania? Wejdź na Gazeta.pl.

Znudziły ci się schabowe i kurczak? Chcesz na wiosnę wprowadzić do swojego menu nowe potrawy? Wspaniale! To idealny czas na lekki detoks i nowości. Metoda małych kroków nada się do tego najlepiej. Szukaj zamienników i śmiało eksperymentuj w kuchni. W weekend zamiast schabowych zaserwuj swoim bliskim na obiad pyszne i zdrowe kotlety z soczewicy. Do dzieła!

Zobacz wideo Mielone na 4 sposoby - sztuka tolerancji

Składniki na kotlety:

  • pół szklanki czerwonej soczewicy
  • 2 cebule
  • czosnek (2-3 ząbki)
  • marchewka
  • pieczarki
  • masło
  • jajko (2 sztuki, jedno dodasz do soczewicy, drugie do obtoczenia kotletów)
  • bułka tarta
  • olej, oliwa z oliwek, masło klarowane do smażenia
  • przyprawy (pieprz, sól, oregano, papryka wędzona, pieprz cayenne – dodaj to, co lubisz)

Krok po kroku:

  1. Na samym początku zajmij się soczewicą, wrzuć na sitko i przepłucz zimną wodą. Tak przygotowaną przerzuć do garnka i zalej szklanką wody. Dodaj sól i gotuj przez 15-20 min. Gdy już będzie gotowa przełóż do miseczki, aby zdążyła wystygnąć.
  2. Następnie przygotuj warzywa, pokrój pieczarki, cebule, marchewkę zetrzyj na tarce. Całość podsmaż na patelni z niewielką ilością masła, dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę, pieprz oraz sól. Podsmażone warzywa odstaw do wystygnięcia.
  3. Przygotuj dużą miskę, wrzuć soczewicę i podsmażone warzywa. Całość przypraw, dodaj jajko oraz 2-3 łyżki bułki tartej.
  4. Z tak powstałej masy uformuj kotleciki. Obtocz je w jajku oraz bułce tartej i smaż na rozgrzanej patelni.

Z czym najlepiej smakują kotlety z soczewicy?

Zdecydowanie z ziemniaczkami oraz surówką domowej roboty. Możesz również śmiało zajadać w bułce w formie burgera. Z sosem czosnkowym lub tzatziki. Tak naprawdę kotlety z soczewicy można podać na wiele sposobów. Świetnie smakują również na zimno. Smacznego!

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.