Interesujesz się kulinariami? Więcej informacji znajdziesz na stronie Gazeta.pl
Zobacz wideo Pyszne ciasta z dynią - wypróbuj nasze przepisy
Czy z ryżu można przygotować przepyszny deser? Jak najbardziej. Dowodem na to jest kokosowy serniczek, który smakuje prawie tak samo, jak znany wszystkim kokosowy deser. Ciasto jest w stu procentach wegańskie, bezlaktozowe i bezglutenowe. Mogą więc zajadać się nim osoby z alergiami i nietolerancjami. Mało tego, wykonanie tego deseru jest niesamowicie proste.
Sernik z ryżu, który smakuje jak Rafaello. Z kilku składników wyczarujesz wyjątkową słodycz
Przygotuj:
- 0,5 kg ryżu,
- 2 litry wody,
- 800 ml mleczka kokosowego z dużą zawartością kokosa,
- 450 g wiórków kokosowych,
- 2/3 szklanki cukru,
- aromat kokosowy,
- wiórki kokosowe do dekoracji,
- opcjonalnie: herbatniki lub kruche ciastka oraz roślinna margaryna do wykonania spodu pod masę.
Sernik ryżowy. Jak zrobić kokosowy i wegański deser?
- Ryż całkowicie zalej wodą i gotuj pod przykryciem. Rób to tak długo, aż wchłonie cały płyn. Kiedy będzie już gotowy, połącz go z mleczkiem kokosowym, aromatem, wiórkami i cukrem. Składniki zmiksuj na gładką masę.
- Formę lub tortownicę wyłóż papierem do pieczenia. Możesz ją też posmarować masłem. Włóż na nią ryżowe ciasto i równomiernie rozprowadź. Blaszkę wstaw na całą noc do lodówki, by masa zrobiła się odpowiednio gęsta. Jeśli nie gustujesz w ciastach bez spodu, wyłóż blaszkę herbatnikami lub pokruszonymi ciastkami wymieszanymi z odrobiną oleju, lub roślinnej margaryny.
- Sernik posyp wiórkami kokosowymi. Możesz również polać go polewą o smaku mango lub ozdobić wegańskimi cukierkami.
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.