• Link został skopiowany

Wegański sernik z ryżu, który smakuje jak Rafaello. Pokochasz go od pierwszego kęsa

Masz ochotę na nieco inną wersję tradycyjnego sernika? Wypróbuj ryżową wersję tego wypieku. Ten sernik smakiem przypomina uwielbiane przez wiele osób Rafaello. Do tego jest całkowicie wegański.
Ciasto rafaello
Iuliia Timofeeva/shutterstock.com

Interesujesz się kulinariami? Więcej informacji znajdziesz na stronie Gazeta.pl

Zobacz wideo Pyszne ciasta z dynią - wypróbuj nasze przepisy

Czy z ryżu można przygotować przepyszny deser? Jak najbardziej. Dowodem na to jest kokosowy serniczek, który smakuje prawie tak samo, jak znany wszystkim kokosowy deser. Ciasto jest w stu procentach wegańskie, bezlaktozowe i bezglutenowe. Mogą więc zajadać się nim osoby z alergiami i nietolerancjami. Mało tego, wykonanie tego deseru jest niesamowicie proste.

Sernik z ryżu, który smakuje jak Rafaello. Z kilku składników wyczarujesz wyjątkową słodycz

Przygotuj:

  • 0,5 kg ryżu,
  • 2 litry wody,
  • 800 ml mleczka kokosowego z dużą zawartością kokosa,
  • 450 g wiórków kokosowych,
  • 2/3 szklanki cukru,
  • aromat kokosowy,
  • wiórki kokosowe do dekoracji,
  • opcjonalnie: herbatniki lub kruche ciastka oraz roślinna margaryna do wykonania spodu pod masę.

Sernik ryżowy. Jak zrobić kokosowy i wegański deser?

  1. Ryż całkowicie zalej wodą i gotuj pod przykryciem. Rób to tak długo, aż wchłonie cały płyn. Kiedy będzie już gotowy, połącz go z mleczkiem kokosowym, aromatem, wiórkami i cukrem. Składniki zmiksuj na gładką masę.
  2. Formę lub tortownicę wyłóż papierem do pieczenia. Możesz ją też posmarować masłem. Włóż na nią ryżowe ciasto i równomiernie rozprowadź. Blaszkę wstaw na całą noc do lodówki, by masa zrobiła się odpowiednio gęsta. Jeśli nie gustujesz w ciastach bez spodu, wyłóż blaszkę herbatnikami lub pokruszonymi ciastkami wymieszanymi z odrobiną oleju, lub roślinnej margaryny.
  3. Sernik posyp wiórkami kokosowymi. Możesz również polać go polewą o smaku mango lub ozdobić wegańskimi cukierkami. 



Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o: