Mieszam cztery składniki i mam domowy majonez. Zawsze pamiętam, by wybrać ten konkretny ocet

Majonez to jeden z moich ulubionych dodatków. Postanowiłam jednak zacząć robić go w domu. To nie tylko oszczędność, ale też życie w duchu idei "wiem, co jem". Jestem zaskoczona, że może być tak smaczny. Już nigdy nie kupię majonezu w sklepie.

Majonez to produkt, któremu nie potrafię się oprzeć. Choć wielu kojarzy się głównie z Wielkanocą, to w większości domów gości również poza świętami. W końcu bardzo dużo sałatek, które przygotowujemy na co dzień, wymaga tego dodatku. Oto przepis na domowy majonez, któremu nie sposób się oprzeć.  

Zobacz wideo Przepis na domowy majonez

Przepis na domowy majonez. Klucz do sukcesu to odpowiedni ocet 

Domowy majonez jest prostszy w przygotowaniu, niż mogłoby się wydawać. Wystarczy kilka składników i trochę czasu, by stworzyć pyszną domową wersję tego dodatku do kanapek, mięs czy sałatek. Ten przepis powinna znać każda pani domu i każdy pan domu. W kryzysowych sytuacjach może uratować rodzinną imprezę. 

Składniki:  

  • 1 większe jajko, 
  • ok. 350 ml oleju roślinnego, 
  • 2 łyżki octu z białego wina, 
  • łyżeczka musztardy
  • sól i pieprz do smaku. 

Jak zrobić domowy majonez? Oto sposób przygotowania krok po kroku 

Sposób przygotowania: 

  1. Przygotuj wysokie naczynie np. dzbanek i wbij jajko. Dodaj musztardę i ocet oraz przyprawy. Całość miksuj za pomocą blendera. 
  2. Kiedy masa się już połączy, cienką strużką wlewaj olej, cały czas miksując. Oleju dodawaj tyle, w zależności od konsystencji, jaką chcesz uzyskać.  
  3. Gotowy majonez przełóż do zakręcanego słoika lub szczelnie zamkniętego pojemnika. Przechowuj w lodówce. 

Jak zrobić wegański majonez? Przede wszystkim zapomnij o jajkach 

Składniki: 

  • 60 ml aquafaby, 
  • łyżeczka musztardy, 
  • pół łyżeczki soli, 
  • szczypta pieprzu, 
  • 1 łyżka soku z cytryny, 
  • 1 łyżka octu jabłkowego, 
  • 1 łyżeczka syropu z agawy, 
  • ¾ szklanki oleju rzepakowego. 

Sposób przygotowania: 

  1. W wysokim naczyniu ubijamy aquafabę, ocet, sok z cytryny, sól, syrop z agawy i musztardę.
  2. Pod koniec ubijania powoli, stopniowo wlewamy olej rzepakowy, by uzyskać idealną konsystencję. Ubijamy, aż powstanie puszysty i aksamitny krem.  
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.