Przepis na małpi chlebek. Nie dodaję tu bananów, ale i tak wychodzi słodki i puszysty

Małpi chlebek to wyjątkowo miękki i puszysty wypiek, który sprawdzi się zarówno na śniadanie, jak i deser. Cynamonowa posypka dodaje mu słodkiego aromatu i sprawia, że trudno mu się oprzeć. Lepiej zapisz poniższy przepis, przyda ci się więcej niż raz.

Małpi chlebek to amerykański przysmak przypominający babkę składającą się z wielu słodkich bułeczek. Nie bez przyczyny jest to smakołyk typu "tear and share", czyli "rozerwij i podziel się". Puszyste ciasto z łatwością można odrywać po kawałku, delektując się jego cynamonowym smakiem i zapachem. Jak przygotować małpi chlebek? Bardzo prosto!

Zobacz wideo Znikające bułeczki zakrętasy

Przepis na małpi chlebek z cynamonem. To obłędnie puszysty i lekki wypiek

Przygotowanie delikatnego ciasta nie powinno przysporzyć żadnych kłopotów. Zadanie zajmuje trochę czasu, jednak w gruncie rzeczy jest bardzo proste. Małpi chlebek sprawdzi się zarówno jako śniadanie na słodko, jak i popołudniowy deser do kawy czy herbaty.

Składniki na ciasto:

  • 500 g mąki pszennej,
  • 250 ml mleka,
  • 90 ml wody,
  • 50 g drobnego cukru,
  • 30 g roztopionego masła,
  • 10 g suchych drożdży,
  • 1 płaska łyżeczka soli.

Składniki na posypkę cynamonową:

  • 220 g brązowego cukru,
  • 3 łyżeczki cynamonu,
  • dodatkowo: 120 g roztopionego masła.

Małpi chlebek, czyli słodkie, drożdżowe bułeczki w kształcie babki. Sposób wykonania

Zacznij od przygotowania ciasta. W misce wymieszaj składniki suche: mąkę, drożdże, cukier i sól, a także składniki mokre: mleko, wodę i roztopione masło. Z połączonej masy wyrób ciasto o elastycznej konsystencji. Uformuj z niego dużą kulę, którą następnie umieść w podsypanej mąką misce. Zakryj ją ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. 

Po ok. półtorej godziny wyjmij ciasto z miski i ponownie zagnieć, a potem rozwałkuj na dość cienki kwadrat. Podziel go na kilkadziesiąt małych części, z których w dalszej kolejności uformuj kuleczki. Nie muszą one być jednakowych rozmiarów. Przygotuj blaszkę do babki. Wysmaruj ją dokładnie odrobiną masła. 

Niewielkie kulki ciasta zanurz w roztopionym maśle, a potem obtocz w posypce z cukru i cynamonu. Układaj kuliste kawałki w formie, jeden obok drugiego. Na koniec zakryj je ściereczką lub lnianym ręcznikiem kuchennym i odstaw do ponownego wyrośnięcia. Po nieco ponad pół godzinie ciasto powinno podwoić swoją objętość. Wyrośnięte bułeczki wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. Celsjusza i piecz przez ok. 30 minut. Po upieczeniu wyjmij małpi chlebek z formy i przełóż go na talerz. Poczekaj, aż ostygnie i śmiało zacznij go rozrywać. Smacznego!

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.