Małpi chlebek to amerykański przysmak przypominający babkę składającą się z wielu słodkich bułeczek. Nie bez przyczyny jest to smakołyk typu "tear and share", czyli "rozerwij i podziel się". Puszyste ciasto z łatwością można odrywać po kawałku, delektując się jego cynamonowym smakiem i zapachem. Jak przygotować małpi chlebek? Bardzo prosto!
Przygotowanie delikatnego ciasta nie powinno przysporzyć żadnych kłopotów. Zadanie zajmuje trochę czasu, jednak w gruncie rzeczy jest bardzo proste. Małpi chlebek sprawdzi się zarówno jako śniadanie na słodko, jak i popołudniowy deser do kawy czy herbaty.
Składniki na ciasto:
Składniki na posypkę cynamonową:
Zacznij od przygotowania ciasta. W misce wymieszaj składniki suche: mąkę, drożdże, cukier i sól, a także składniki mokre: mleko, wodę i roztopione masło. Z połączonej masy wyrób ciasto o elastycznej konsystencji. Uformuj z niego dużą kulę, którą następnie umieść w podsypanej mąką misce. Zakryj ją ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Po ok. półtorej godziny wyjmij ciasto z miski i ponownie zagnieć, a potem rozwałkuj na dość cienki kwadrat. Podziel go na kilkadziesiąt małych części, z których w dalszej kolejności uformuj kuleczki. Nie muszą one być jednakowych rozmiarów. Przygotuj blaszkę do babki. Wysmaruj ją dokładnie odrobiną masła.
Niewielkie kulki ciasta zanurz w roztopionym maśle, a potem obtocz w posypce z cukru i cynamonu. Układaj kuliste kawałki w formie, jeden obok drugiego. Na koniec zakryj je ściereczką lub lnianym ręcznikiem kuchennym i odstaw do ponownego wyrośnięcia. Po nieco ponad pół godzinie ciasto powinno podwoić swoją objętość. Wyrośnięte bułeczki wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. Celsjusza i piecz przez ok. 30 minut. Po upieczeniu wyjmij małpi chlebek z formy i przełóż go na talerz. Poczekaj, aż ostygnie i śmiało zacznij go rozrywać. Smacznego!