Więcej przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.
Chociaż wielu amatorów tradycyjnej kuchni na hasło "wegański żurek" zacznie kręcić nosem, to po spróbowaniu nie odczuliby żadnej różnicy w smaku. Wystarczy bowiem jedynie zastąpić mięsny bulion warzywnym i usunąć z przepisu jajka. Nawet kiełbaski można obecnie zastąpić ich roślinną alternatywą, którą można znaleźć w wielu najpopularniejszych marketach.
Składniki:
Sposób przygotowania:
Rozgrzej olej na dnie garnka i wrzuć do niego pokrojoną w kostkę lub piórka cebulę oraz posiekany czosnek. Smaż razem na średnim ogniu przez 3-5 minut, aż cebula się zeszkli.
Seler, marchewkę oraz ziemniaki obierz ze skórki i pokrój w kostkę. Warzywa włóż do garnka, dodaj 2 gałązki natki, łyżkę oleju, gałązkę koperku i ok. 3/4 łyżeczki soli.
Do garnka wlej bulion i gotuj na średnim ogniu aż warzywa zmiękną. Uważaj przy tym, żeby nie rozgotować ziemniaków.
Na koniec gotowania dodaj chrzan, wlej żur, wsyp majeranek i wymieszaj dokładnie. Gotuj jeszcze przez 2-3 minuty. Podawaj z wegańskimi kiełbaskami, świeżym pieczywem lub podsmażonym wędzonym tofu. Smacznego!
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.