Pyszny wielkanocny żurek bez jajek i mięsa. Nikt nie będzie kręcić nosem

Żurek to obowiązkowa potrawa na świątecznym stole. Tradycyjnie podaje się go z białą kiełbasą i jajkiem, jednak w takiej wersji może nie pasować każdemu. Zdradzamy, jak zrobić wegański żurek, który zasmakuje każdemu, niezależnie od prywatnych wyborów.

Więcej przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.

Chociaż wielu amatorów tradycyjnej kuchni na hasło "wegański żurek" zacznie kręcić nosem, to po spróbowaniu nie odczuliby żadnej różnicy w smaku. Wystarczy bowiem jedynie zastąpić mięsny bulion warzywnym i usunąć z przepisu jajka. Nawet kiełbaski można obecnie zastąpić ich roślinną alternatywą, którą można znaleźć w wielu najpopularniejszych marketach.

Wegański żurek - sprawdzony przepis na idealne święta dla wszystkich

Składniki:

  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oleju
  • pół średniego selera
  • natka pietruszki
  • 1 marchew
  • 4 ziemniaki
  • litr bulionu
  • pół litra żuru (domowego lub ze sklepu)
  • 3 łyżeczki chrzanu
  • łyżka majeranku
  • 4 ziela angielskie
  • kilka ziarenek pieprzu
  • 3/4 łyżeczki soli
  • 2 liście laurowe 

Sposób przygotowania:

Rozgrzej olej na dnie garnka i wrzuć do niego pokrojoną w kostkę lub piórka cebulę oraz posiekany czosnek. Smaż razem na średnim ogniu przez 3-5 minut, aż cebula się zeszkli.

Seler, marchewkę oraz ziemniaki obierz ze skórki i pokrój w kostkę. Warzywa włóż do garnka, dodaj 2 gałązki natki, łyżkę oleju, gałązkę koperku i ok. 3/4 łyżeczki soli.

Do garnka wlej bulion i gotuj na średnim ogniu aż warzywa zmiękną. Uważaj przy tym, żeby nie rozgotować ziemniaków.

Na koniec gotowania dodaj chrzan, wlej żur, wsyp majeranek i wymieszaj dokładnie. Gotuj jeszcze przez 2-3 minuty. Podawaj z wegańskimi kiełbaskami, świeżym pieczywem lub podsmażonym wędzonym tofu. Smacznego!

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o: