Zrezygnowaliście z jedzenia mięsa lub ograniczyliście je i tęsknicie na szarpaną wieprzowiną? Nie kombinujcie, jak zrobić takie "mięso" z tofu. Postawcie na... szarpaną bananinę. Filmik z przepisem obiegł internet, a niedawno udostępniła go autorka popularnego konta na instagramie @biedanizm, która tak napisała o recepturze:
(...) najpierw pomyślałam, że scam (oszustwo - przyp.red.) jak nic, bo komu jak komu, ale 5 minute crafts (nazwa kanału - przyp.red.) to w nic nigdy nie uwierzę, (...) Dlatego postanowiłam wziąć sprawy w swoje ręce i sprawdzić, czy to jadalne. I tu znów zaskoczenie, bo owszem, jadalne!! W dodatku smaczne!
Składniki:
Przygotowanie:
Skórkę od banana dokładnie myjemy. Używając łyżeczki, usuwamy jej wewnętrzną, miękką część. Następnie widelcem rozrywamy pozostałość skórki na wzór szarpanej wieprzowiny. Przygotowujemy marynatę: mieszamy olej, sos sojowy keczup, musztardę, przyprawę do mięsa, ostrą i wędzoną paprykę. Marynujemy kawałki skórki i podsmażamy na patelni przez dłuższą chwilę, potem dolewamy nieco wody. Szarpaną bananinę podajemy w bułce, jak burgera.
Komentujący nie kryli zaskoczenia i rozbawienia (zachowano oryginalną pisownię):
Nowy poziom biedabizmu - jemy prawie kompost
Hm....a ja ze skórek bananowych robię nawóz do kwiatów. Czas na zmiany. Kocham takie gotowanie
Ja się brzydzę, ale może zrobię mężowi (tylko mu nie powiem, co to) A co robicie z tym środkiem od banana?
Większość osób zadeklarowała, że wypróbuje przepis, choćby dlatego, że jest tak zaskakujący. Pojawili się jednak sceptycy, obawiający się nawozów i zanieczyszczeń na skórce. Kluczowe jest zatem dokładne jej umycie, a najlepiej wybranie owoców pochodzących z upraw ekologicznych.
Skórka od banana nie powinna nikomu zaszkodzić, jeśli zostanie dobrze umyta przed spożyciem i poddana obróbce termicznej (w podanym przepisie należy ją podsmażyć na patelni). Czy jedząc ją, dostarczamy naszym organizmom wartości odżywczych? Tak! Skórka od banana to źródło witaminy A, luteiny, potasu oraz cennych przeciwutleniaczy. Zawiera również sporą ilość błonnika, dzięki któremu dłużej czujemy się najedzeni, a nasza perystaltyka jelit się poprawia. Skórkę od bananów można również suszyć lub dodawać do koktajli owocowych i warzywnych (po uprzednim sparzeniu).
A Wy spróbujecie szarpanej bananiny?