Europosłanka proponuje zakaz reklamowania i promowania mięsa. Komentujący: "Chcecie jeść trawę, to proszę bardzo. Ja potrzebuję mięsa"
Mięso na równi z papierosami?
Sylwia Spurek to europosłanka, która nie boi się wyrażać swoich poglądów. Na jej Twitterze niejednokrotnie pojawiały się posty, nawiązujące do niehumanitarnego traktowania zwierząt i apele, by temu przeciwdziałać. Ostatnio podzieliła się stanowiskiem, w którym popiera niedawny pomysł niemieckiego Greenpeace - zakaz reklamowania i promowania mięsa i produktów odzwierzęcych. Według niej powinny one stać na równi z papierosami.
Już dawno powinien być zakaz reklamy każdego produktu, który szkodzi zdrowiu ludzi, negatywnie wpływa na klimat, powoduje cierpienie zwierząt, narusza prawa człowieka. Mamy zakaz reklamy i promocji papierosów - czas na zakaz promowania mięsa, mleka, nabiału. #WolniodFerm #GoVegan
- czytamy w poście.
Krytyka pomysłu Spurek
Wpis Spurek owszem po części został odebrany pozytywnie, ale takie komentarze pojawiły się w zdecydowanej mniejszości. Pod postem wylała się fala krytyki wobec tego pomysłu.
Samochodów, środków chemicznych, wszystkiego, co z plastiku... Ogólnie zakaz reklam wszystkiego oprócz weganizmu!
- napisał ironicznie jeden z użytkowników Twittera.
A to nie jest ograniczanie swobody? Chcecie jeść trawę, to proszę bardzo. Ja potrzebuję mięsa.
To tylko niektóre z krytycznych komentarzy pod wpisem. Wiele z nich nafaszerowanych ironią i podważaniem słuszności obejmowania stanowiska europosłanki przez Spurek.
-
Trwa sezon na fiołki wonne - idealne do deserów i herbat. Gdzie ich szukać i jak zbierać? [PORADNIK]
-
Jak uratować zbyt kwaśną zupę? Wystarczy produkt, który na pewno macie w kuchni
-
Sałata szybko więdnie? Znamy trik, dzięki któremu możesz przechowywać ją nawet przez miesiąc
-
Lekki obiad po świętach. Co przygotować, gdy mamy dość tłustych potraw? [PRZEPISY]
-
Sezon na pokrzywę: właśnie teraz najlepiej ją zbierać. Co z niej zrobić i jak przyrządzić, żeby nie parzyła? [PORADNIK]
- Kiszenie ogórków i kapusty: kiedy kisić warzywa?
- Czosnek niedźwiedzi to źródło witamin, ale łatwo pomylić go z trującą konwalią. Podpowiadamy, jak je rozróżnić
- The Vegetarian Butcher - nowe, roślinne mięso dostępne w Polsce!
- Botwina - przepis na pyszne placki, które pokochają dzieci
- Obierasz kiwi? Okazuje się, że być może od lat robisz to całkiem niepotrzebnie