"Złoto wegan", które kochają również mięsożercy. Świetnie zastępuje ser żółty, a nawet sól

"Złoto wegan", czyli płatki drożdżowe, to produkt, który zaczyna podbijać polską kuchnię. I choć najczęściej pojawia się w diecie wegańskiej, to nawet mięsożercy zaczynają przekonywać się do tego dodatku. Do czego można wykorzystać płatki drożdżowe? Sprawdźmy.

Płatki drożdżowe to podstawa kuchni roślinnej. Doskonale zastępują żółty ser i to na tyle, że nawet nazywane są "wegańskim parmezanem". Świetnie zastępują też sól, o czym wie niewiele osób i dodają potrawie orzechowy posmak. Jedyną wadą tych płatków może być dla niektórych fakt, że nie należą do najtańszych produktów.  

Zobacz wideo Mięso z in vitro? Pierwszy raz zjedzono je w 2013 roku [Next Station]

Płatki drożdżowe, czyli "złoto wegan". Smakują jak żółty ser 

Płatki drożdżowe kupujemy w sproszkowanej formie i bliżej im do bułki tartej niż płatków owsianych. Mają nieco serowy smak, więc nazywane są "wegańskim parmezanem", a niektórzy wyczuwają nawet nutę orzechową. Świetnie podkręcają smak i mogą zastąpić sól, więc zdecydowanie warto mieć je w swojej kuchni. Najczęściej używa się ich do zagęszczenia sosów i stosuje jako posypkę do makaronów, by podkręcić ich smak. 

Płatki drożdżowe nieaktywne - właściwości. Dodadzą energii, ale to nie koniec 

Atuty smakowe to nie wszystko. Płatki drożdżowe zapewniają też sporą dawkę energii. Zawierają sporo pełnowartościowego białka, które jest podstawą każdej diety i zapewniają sytość. Znajdziemy w nich też sporo błonnika, więc są świetne na odchudzanie i wspomagają pracę jelit.  

W płatkach znajdują się też witaminy: A oraz z grupy B, jednak prawdziwym dobroczyńcą jest selenometionina - czyli pochodna selenu. Zalicza się ją do przeciwutleniaczy, redukują stany zapalne, ale zmniejszają też prawdopodobieństwo występowania chorób cywilizacyjnych oraz opóźniają procesy starzenia się komórek organizmu. Jedyną wadą płatków drożdżowych może być ich cena. Za kilogram trzeba zapłacić około 60 zł, czyli trochę więcej niż za średniej jakości ser

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.