Czym zastąpić jajko w wypiekach i deserach? Wybierz te produkty, aby mieć pewność, że ciasto się uda

Czym zastąpić jajko w kuchni? To pytanie zadają sobie w szczególności osoby, które ze względów zdrowotnych nie powinny włączać ich do swojej diety, a także weganie unikający spożywania produktów odzwierzęcych. Są jednak sposoby na to, aby stworzyć smaczne desery bez jajek.

Jajka to produkt chętnie i często używany w kuchni. Ma właściwości wiążące, zagęszczające i spulchniające przygotowywane potrawy, dlatego znajdują zastosowanie zarówno w wypiekach, jak i w potrawach wytrawnych. Można jednak bez szkody zastąpić je innymi produktami spożywczymi o podobnych zaletach.

Zobacz wideo Chlebek bananowy z serem na śniadanie i nie tylko

Więcej podobnych treści znajdziesz na Gazeta.pl

Czym zastąpić jajko? Do spulchniania potraw sprawdzi się aquafaba

Aquafaba to płyn po ciecierzycy. Powstaje w trakcie jej gotowania, ale można wykorzystać także gotowy płyn z puszki po cieciorce. Po ubiciu na pianę aquafaba ma właściwości spulchniające, można więc wykorzystać ją podobnie jak pianę z ubitych białek. Co ważne deser nie będzie miał posmaku strączków. Podczas ubijania aquafaba traci bowiem ten aromat.

Wykorzystaj sojowe przetwory

Jogurty sojowe są coraz chętniej wykorzystywane w kuchni. Mają zwartą konsystencję, która świetnie łączy wszystkie składniki. Warto wypróbować ten sposób, jeśli nie chcemy dodawać do wypieku jajka. Zamiast jogurtu możemy pokusić się także o dodanie tofu. Jego neutralny aromat nie zmieni smaku naszego wypieku.

Banan jako substytut jajka. Wykorzystaj ten patent

W ciastach i wypiekach jajko świetnie zastąpi banan. Jego wiążące właściwości sprawią, że placuszki, czy ciasta nie będą się rozwalać. Warto wykorzystać mocno dojrzałe banany. Są dużo słodsze i dzięki temu mocno podbijają smak deserów.

Zamiast jajek dodaj słodki mus

Jajka można zastąpić także owocowym musem. Świetnie sprawdzi się ten, zrobiony z jabłek, ale szczególnie w sezonie, warto wykorzystać także dynię. Owocowy mus sprawi, że ciasto będzie wilgotne i aromatyczne, nie będzie także rozpadać się podczas krojenia.

Wypróbuj ciasto z dodatkiem masła orzechowego

Masło orzechowe to masa tłuszczowa powstała po dokładnym zblendowaniu orzechów. Sam tłuszcz ma właściwości wiążące, więc po dodaniu go do ciasta, dokładnie połączy wszystkie składniki. Dodatkowym walorem wypieku z masłem orzechowym będzie intensywny aromat.

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.