Jajka to produkt chętnie i często używany w kuchni. Ma właściwości wiążące, zagęszczające i spulchniające przygotowywane potrawy, dlatego znajdują zastosowanie zarówno w wypiekach, jak i w potrawach wytrawnych. Można jednak bez szkody zastąpić je innymi produktami spożywczymi o podobnych zaletach.
Więcej podobnych treści znajdziesz na Gazeta.pl
Aquafaba to płyn po ciecierzycy. Powstaje w trakcie jej gotowania, ale można wykorzystać także gotowy płyn z puszki po cieciorce. Po ubiciu na pianę aquafaba ma właściwości spulchniające, można więc wykorzystać ją podobnie jak pianę z ubitych białek. Co ważne deser nie będzie miał posmaku strączków. Podczas ubijania aquafaba traci bowiem ten aromat.
Jogurty sojowe są coraz chętniej wykorzystywane w kuchni. Mają zwartą konsystencję, która świetnie łączy wszystkie składniki. Warto wypróbować ten sposób, jeśli nie chcemy dodawać do wypieku jajka. Zamiast jogurtu możemy pokusić się także o dodanie tofu. Jego neutralny aromat nie zmieni smaku naszego wypieku.
W ciastach i wypiekach jajko świetnie zastąpi banan. Jego wiążące właściwości sprawią, że placuszki, czy ciasta nie będą się rozwalać. Warto wykorzystać mocno dojrzałe banany. Są dużo słodsze i dzięki temu mocno podbijają smak deserów.
Jajka można zastąpić także owocowym musem. Świetnie sprawdzi się ten, zrobiony z jabłek, ale szczególnie w sezonie, warto wykorzystać także dynię. Owocowy mus sprawi, że ciasto będzie wilgotne i aromatyczne, nie będzie także rozpadać się podczas krojenia.
Masło orzechowe to masa tłuszczowa powstała po dokładnym zblendowaniu orzechów. Sam tłuszcz ma właściwości wiążące, więc po dodaniu go do ciasta, dokładnie połączy wszystkie składniki. Dodatkowym walorem wypieku z masłem orzechowym będzie intensywny aromat.
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.