Wegański obiad to dobra propozycja nie tylko dla miłośników wegańskiej kuchni, ale także ciekawa alternatywa dla fanów nieco bardziej mięsnego menu. W artykule przedstawimy kilka prostych i szybkich pomysłów na obiadowe dania roślinne.
3
istock / vaaseenaa
Otwórz galerięNa Gazeta.pl
REKLAMA
REKLAMA
Wegańskie obiady - kasza z grzybami
Wegańskie obiady z każdym rokiem zyskują na popularności. Roślinna kuchnia ma wiele atutów. Nie tylko tych smakowych, ale i prozdrowotnych. Jak powszechnie wiadomo umiarkowane spożycie mięsa i wprowadzenie większej ilości roślinnych potraw jest dobre dla naszego organizmu. W artykule przedstawimy kilka pomysłów na szybkie i smaczne dania wegańskie. W sam raz na obiad. Pierwsza receptura to kasza z grzybami.
Kukurydzę odcedzić z zalety. Papryki umyć, pozbyć się nasion, pokroić w kostkę.
Wrzuć wszystkie składniki do miski.
Dopraw i wymieszaj.
Danie jest gotowe.
Dania wegańskie na obiad - zapiekanka cebulowo-ziemniaczana
Dania wegańskie na obiad nie muszą być skomplikowane, aby były naprawdę smaczne. Wystarczy kilka składników i garść dobrych ziół i przypraw, aby pozytywnie zaskoczyć swoich gości. Przekonajcie się sami. Taką propozycją jest zapiekanka cebulowo-ziemniaczana.
Składniki:
około 8 dużych ziemniaków
1-2 cebule
Składniki na sos:
4 łyżki wegańskiej śmietany
3 łyżki wegańskiego majonezu
1 czosnek
sól, pieprz
bazylia
pęczek natki pietruszki
Wykonanie:
Ziemniaki dokładnie obierz, umyj i pokrój na plastry.
Opłucz ponownie w wodzie.
Cebule obierz i pokrój w cienkie plastry.
Przygotuj naczynie żaroodporne.
Ułóż naprzemiennie cebule i ziemniaki. Pamiętaj o posoleniu każdej warstwy.
Przygotuj sos. Wymieszaj wszystkie składniki na sos. Czosnek przeciśnij przez praskę. Wymieszaj wszystko i polej ziemniaki.
Ustaw piekarnik na 180-200 stopni. Włóż naczynie do piekarnika i piecz przez ok. 50 minut.
Zobacz wideo Surowy makaron z cukinii z pesto pietruszkowym
Szybkie wegańskie obiady - mus dyniowo-jabłkowy
Szybkie wegańskie obiady dają nam możliwość kosztowania smaków, które na co dzień nie są, tak oczywiste. Takim przykładem jest mus dyniowy z dodatkiem jabłka i przypraw korzennych. Przygotowanie musu jest banalne. Przekonaj się sam.
Dynie umyć, przekroić i pozbyć się pestek. Ułożyć na blasze. Piec przez kwadrans w temperaturze około 180 stopni.
Podobnie uczynić z jabłkami. Jabłka obrać i pokroić w kostkę.
Później wybrać wnętrze upieczonej dyni.
Zmiksować jabłka z dynią.
Doprawić do smaku przyprawami.
Wymieszać.
Mus jest gotowy do podania.
Wegański obiad - placki z jabłkami
Wegański obiad w słodkim wydaniu to opcja dobra nie tylko dla małych smakoszy. Racuchy z jabłkami to smaki dzieciństwa wielu z nas. Przejdźmy zatem do wykonania:
Składniki:
2 szklanki mąki pszennej
1 jajo
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1-2 jabłka
olej
cukier puder, cynamon
1 szklanka mleka
odrobina wody
Wykonanie:
Mąkę przesiać.
Połączyć wszystkie składniki. Z wyjątkiem jabłek.
Umyć owoce, obrać, pozbyć się nasion. Pokroić na mniejsze kawałki. Dodać do masy. Wymieszać.
Rozgrzać olej.
Upiec placki.
Po przestudzeniu posypać cukrem pudrem i cynamonem.
Mała wskazówka: w razie konieczności dodać mąkę lub wodę. Masa nie może być zbyt rzadka.
Szybki wegański obiad - placuszki z cukinii
Szybki wegański obiad to zdecydowanie placki z cukinii w wersji fast. Do ich przygotowania będziemy potrzebowali tylko kilku składników. Przepis znajdziecie poniżej:
Składniki:
1 cukinia
kilka ząbków czosnku
4 ziemniaki
2 marchewki
2-3 szklanki mąki
odrobina wody
sól, pieprz
olej - do smażenia
Wykonanie:
Mąkę przesiej.
Cukinię umyj, obierz i zetrzyj na tarce. To samo zrób z marchewką.