Wegański obiad - top 5 dań bezmięsnych dla miłośników roślinnej kuchni i nie tylko

Wegański obiad to dobra propozycja nie tylko dla miłośników wegańskiej kuchni, ale także ciekawa alternatywa dla fanów nieco bardziej mięsnego menu. W artykule przedstawimy kilka prostych i szybkich pomysłów na obiadowe dania roślinne.

Wegańskie obiady - kasza z grzybami

Wegańskie obiady z każdym rokiem zyskują na popularności. Roślinna kuchnia ma wiele atutów. Nie tylko tych smakowych, ale i prozdrowotnych. Jak powszechnie wiadomo umiarkowane spożycie mięsa i wprowadzenie większej ilości roślinnych potraw jest dobre dla naszego organizmu. W artykule przedstawimy kilka pomysłów na szybkie i smaczne dania wegańskie. W sam raz na obiad. Pierwsza receptura to kasza z grzybami

Składniki:

  • 2 torebki kaszy gryczanej
  • 200 g grzybów (mogą być pieczarki albo borowiki)
  • 1 papryka czerwona
  • 1-2 pomidory
  • pęczek pietruszki
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1-2 duże ogórki kiszone
  • 1 cebula
  • opcjonalnie: 2-3 łyżki oliwy z oliwek
  • sól, pieprz, bazylia, oregano, czosnek
  • olej do smażenia
Kasza z grzybami. Zdjęcie ilustracyjne
Kasza z grzybami. Zdjęcie ilustracyjne istock / Dar1930

Wykonanie:

  1. Ugotuj kaszę. Uważaj, aby jej nie przegotować.
  2. Włóż kaszę do miski.
  3. Grzyby pokrój i usmaż na rozgrzanym oleju.
  4. Sparz pomidory, obierz i pokrój w kostkę.
  5. Natkę pietruszki umyć i posiekać.
  6. Cebulę obrać i posiekać na drobno.
  7. Kukurydzę odcedzić z zalety. Papryki umyć, pozbyć się nasion, pokroić w kostkę.
  8. Wrzuć wszystkie składniki do miski.
  9. Dopraw i wymieszaj.
  10. Danie jest gotowe.

Dania wegańskie na obiad - zapiekanka cebulowo-ziemniaczana

Dania wegańskie na obiad nie muszą być skomplikowane, aby były naprawdę smaczne. Wystarczy kilka składników i garść dobrych ziół i przypraw, aby pozytywnie zaskoczyć swoich gości. Przekonajcie się sami. Taką propozycją jest zapiekanka cebulowo-ziemniaczana.

Składniki:

  • około 8 dużych ziemniaków
  • 1-2 cebule

Składniki na sos:

  • 4 łyżki wegańskiej śmietany
  • 3 łyżki wegańskiego majonezu
  • 1 czosnek
  • sól, pieprz
  • bazylia
  • pęczek natki pietruszki
Zapiekanka z ziemniaków
Zapiekanka z ziemniaków Fot. Hans/Pixabay

Wykonanie:

  1. Ziemniaki dokładnie obierz, umyj i pokrój na plastry.
  2. Opłucz ponownie w wodzie.
  3. Cebule obierz i pokrój w cienkie plastry.
  4. Przygotuj naczynie żaroodporne.
  5. Ułóż naprzemiennie cebule i ziemniaki. Pamiętaj o posoleniu każdej warstwy.
  6. Przygotuj sos. Wymieszaj wszystkie składniki na sos. Czosnek przeciśnij przez praskę. Wymieszaj wszystko i polej ziemniaki.
  7. Ustaw piekarnik na 180-200 stopni. Włóż naczynie do piekarnika i piecz przez ok. 50 minut.
Zobacz wideo Surowy makaron z cukinii z pesto pietruszkowym

Szybkie wegańskie obiady - mus dyniowo-jabłkowy

Szybkie wegańskie obiady dają nam możliwość kosztowania smaków, które na co dzień nie są, tak oczywiste. Takim przykładem jest mus dyniowy z dodatkiem jabłka i przypraw korzennych. Przygotowanie musu jest banalne. Przekonaj się sam.

Składniki:

  • 1 dynia
  • 2 jabłka
  • cynamon, kardamon, wanilia
Puree z dyni. Zdjęcie ilustracyjne
Puree z dyni. Zdjęcie ilustracyjne Shutterstock

Wykonanie:

  1. Dynie umyć, przekroić i pozbyć się pestek. Ułożyć na blasze. Piec przez kwadrans w temperaturze około 180 stopni. 
  2. Podobnie uczynić z jabłkami. Jabłka obrać i pokroić w kostkę.
  3. Później wybrać wnętrze upieczonej dyni.
  4. Zmiksować jabłka z dynią.
  5. Doprawić do smaku przyprawami.
  6. Wymieszać.
  7. Mus jest gotowy do podania.

Wegański obiad - placki z jabłkami

Wegański obiad w słodkim wydaniu to opcja dobra nie tylko dla małych smakoszy. Racuchy z jabłkami to smaki dzieciństwa wielu z nas. Przejdźmy zatem do wykonania:

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 jajo
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1-2 jabłka
  • olej
  • cukier puder, cynamon
  • 1 szklanka mleka
  • odrobina wody
Racuchy z jabłkami
Racuchy z jabłkami iStock

Wykonanie:

  1. Mąkę przesiać.
  2. Połączyć wszystkie składniki. Z wyjątkiem jabłek.
  3. Umyć owoce, obrać, pozbyć się nasion. Pokroić na mniejsze kawałki. Dodać do masy. Wymieszać.
  4. Rozgrzać olej.
  5. Upiec placki.
  6. Po przestudzeniu posypać cukrem pudrem i cynamonem.

Mała wskazówka: w razie konieczności dodać mąkę lub wodę. Masa nie może być zbyt rzadka.

Szybki wegański obiad - placuszki z cukinii

Szybki wegański obiad to zdecydowanie placki z cukinii w wersji fast. Do ich przygotowania będziemy potrzebowali tylko kilku składników. Przepis znajdziecie poniżej:

Składniki:

  • 1 cukinia
  • kilka ząbków czosnku
  • 4 ziemniaki
  • 2 marchewki
  • 2-3 szklanki mąki
  • odrobina wody
  • sól, pieprz
  • olej - do smażenia
Placuszki z cukinii z dipem jogurtowym
Placuszki z cukinii z dipem jogurtowym shutterstock

Wykonanie:

  1. Mąkę przesiej.
  2. Cukinię umyj, obierz i zetrzyj na tarce. To samo zrób z marchewką.
  3. Ziemniaki - podobnie.
  4. Czosnek przeciśnij przez praskę.
  5. Połącz wszystkie składniki.
  6. Dopraw. 
  7. Nakładaj łyżką ciasto i smaż na rozgrzanym oleju. 
  8. Potrawa gotowa.

Zobacz też: Tańsza wersja schabowego. Wystarczy użyć tych przypraw, a kotlety wyjdą fenomenalnie smaczne

Więcej o: