Wegańskie obiady - kasza z grzybami
Wegańskie obiady z każdym rokiem zyskują na popularności. Roślinna kuchnia ma wiele atutów. Nie tylko tych smakowych, ale i prozdrowotnych. Jak powszechnie wiadomo umiarkowane spożycie mięsa i wprowadzenie większej ilości roślinnych potraw jest dobre dla naszego organizmu. W artykule przedstawimy kilka pomysłów na szybkie i smaczne dania wegańskie. W sam raz na obiad. Pierwsza receptura to kasza z grzybami.
Składniki:
- 2 torebki kaszy gryczanej
- 200 g grzybów (mogą być pieczarki albo borowiki)
- 1 papryka czerwona
- 1-2 pomidory
- pęczek pietruszki
- 1 puszka kukurydzy
- 1-2 duże ogórki kiszone
- 1 cebula
- opcjonalnie: 2-3 łyżki oliwy z oliwek
- sól, pieprz, bazylia, oregano, czosnek
- olej do smażenia
Kasza z grzybami. Zdjęcie ilustracyjne istock / Dar1930
Wykonanie:
- Ugotuj kaszę. Uważaj, aby jej nie przegotować.
- Włóż kaszę do miski.
- Grzyby pokrój i usmaż na rozgrzanym oleju.
- Sparz pomidory, obierz i pokrój w kostkę.
- Natkę pietruszki umyć i posiekać.
- Cebulę obrać i posiekać na drobno.
- Kukurydzę odcedzić z zalety. Papryki umyć, pozbyć się nasion, pokroić w kostkę.
- Wrzuć wszystkie składniki do miski.
- Dopraw i wymieszaj.
- Danie jest gotowe.
Co zamiast jajek? Tanie i skuteczne zamienniki do kotletów, panierki, ciasta
Dania wegańskie na obiad - zapiekanka cebulowo-ziemniaczana
Dania wegańskie na obiad nie muszą być skomplikowane, aby były naprawdę smaczne. Wystarczy kilka składników i garść dobrych ziół i przypraw, aby pozytywnie zaskoczyć swoich gości. Przekonajcie się sami. Taką propozycją jest zapiekanka cebulowo-ziemniaczana.
Składniki:
- około 8 dużych ziemniaków
- 1-2 cebule
Składniki na sos:
- 4 łyżki wegańskiej śmietany
- 3 łyżki wegańskiego majonezu
- 1 czosnek
- sól, pieprz
- bazylia
- pęczek natki pietruszki
Zapiekanka z ziemniaków Fot. Hans/Pixabay
Wykonanie:
- Ziemniaki dokładnie obierz, umyj i pokrój na plastry.
- Opłucz ponownie w wodzie.
- Cebule obierz i pokrój w cienkie plastry.
- Przygotuj naczynie żaroodporne.
- Ułóż naprzemiennie cebule i ziemniaki. Pamiętaj o posoleniu każdej warstwy.
- Przygotuj sos. Wymieszaj wszystkie składniki na sos. Czosnek przeciśnij przez praskę. Wymieszaj wszystko i polej ziemniaki.
- Ustaw piekarnik na 180-200 stopni. Włóż naczynie do piekarnika i piecz przez ok. 50 minut.
Zobacz wideo
Surowy makaron z cukinii z pesto pietruszkowym
Szybkie wegańskie obiady - mus dyniowo-jabłkowy
Szybkie wegańskie obiady dają nam możliwość kosztowania smaków, które na co dzień nie są, tak oczywiste. Takim przykładem jest mus dyniowy z dodatkiem jabłka i przypraw korzennych. Przygotowanie musu jest banalne. Przekonaj się sam.
Składniki:
- 1 dynia
- 2 jabłka
- cynamon, kardamon, wanilia
Puree z dyni. Zdjęcie ilustracyjne Shutterstock
Wykonanie:
- Dynie umyć, przekroić i pozbyć się pestek. Ułożyć na blasze. Piec przez kwadrans w temperaturze około 180 stopni.
- Podobnie uczynić z jabłkami. Jabłka obrać i pokroić w kostkę.
- Później wybrać wnętrze upieczonej dyni.
- Zmiksować jabłka z dynią.
- Doprawić do smaku przyprawami.
- Wymieszać.
- Mus jest gotowy do podania.
Wegański obiad - placki z jabłkami
Wegański obiad w słodkim wydaniu to opcja dobra nie tylko dla małych smakoszy. Racuchy z jabłkami to smaki dzieciństwa wielu z nas. Przejdźmy zatem do wykonania:
Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 jajo
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1-2 jabłka
- olej
- cukier puder, cynamon
- 1 szklanka mleka
- odrobina wody
Racuchy z jabłkami iStock
Wykonanie:
- Mąkę przesiać.
- Połączyć wszystkie składniki. Z wyjątkiem jabłek.
- Umyć owoce, obrać, pozbyć się nasion. Pokroić na mniejsze kawałki. Dodać do masy. Wymieszać.
- Rozgrzać olej.
- Upiec placki.
- Po przestudzeniu posypać cukrem pudrem i cynamonem.
Mała wskazówka: w razie konieczności dodać mąkę lub wodę. Masa nie może być zbyt rzadka.
Pączki wegańskie, czyli tłusty czwartek bez smalcu i produktów odzwierzęcych
Szybki wegański obiad - placuszki z cukinii
Szybki wegański obiad to zdecydowanie placki z cukinii w wersji fast. Do ich przygotowania będziemy potrzebowali tylko kilku składników. Przepis znajdziecie poniżej:
Składniki:
- 1 cukinia
- kilka ząbków czosnku
- 4 ziemniaki
- 2 marchewki
- 2-3 szklanki mąki
- odrobina wody
- sól, pieprz
- olej - do smażenia
Placuszki z cukinii z dipem jogurtowym shutterstock
Wykonanie:
- Mąkę przesiej.
- Cukinię umyj, obierz i zetrzyj na tarce. To samo zrób z marchewką.
- Ziemniaki - podobnie.
- Czosnek przeciśnij przez praskę.
- Połącz wszystkie składniki.
- Dopraw.
- Nakładaj łyżką ciasto i smaż na rozgrzanym oleju.
- Potrawa gotowa.
Zobacz też: Tańsza wersja schabowego. Wystarczy użyć tych przypraw, a kotlety wyjdą fenomenalnie smaczne