Już od 1 sierpnia w ich ofercie restauracyjnej znajdziecie nowe roślinne klopsiki, które smakiem oraz wyglądem będą do złudzenia przypominać mięso. Bardziej zrównoważona pod względem ekologicznym wersja klopsików to propozycja nie tylko dla wegetarian i wegan. Ikea, naśladując w produkcie smak i wygląd mięsa, chce podbić serca wszystkich osób, niezależnie od diety oraz oczywiście zatroszczyć się o planetę. W skład roślinnych klopsików wchodzą m.in. białko z żółtego grochu, owies, jabłka, cebula i ziemniaki.
Wierzymy, że nasze przyjazne dla planety roślinne klopsiki skradną serca niejednego mięsożercy!
– mówi Małgorzata Bochenek, Dyrektor ds. Rozwoju Biznesu IKEA Retail w oficjalnym komunikacie firmy.
Jak informuje Ikea, każdego roku na całym świecie sprzedaje się około miliarda mięsnych klopsików. Jeśli zastąpi się część z nich wersją roślinną, wpływ firmy na środowisko będzie znacznie mniejszy. Ślad węglowy roślinnych klopsików wynosi zaledwie 4 proc. ich mięsnej wersji.
Klopsiki będą podawane z puree ziemniaczanym, borówką, groszkiem i wegańskim sosem pieczeniowym. Danie będzie kosztowało 9,99 zł. Ponadto sklepik szwedzki zaoferuje mrożone klopsiki roślinne pod nazwą HUVUDROLL, po 15,99 zł za opakowanie 500 g.
IKEA do 2030 pragnie osiągnąć neutralność klimatyczną. Do tej pory wprowadziła już kilka roślinnych innowacji do swojego menu. Bardzo popularne są wegańskie hot dogi, które pojawiły się w sprzedaży w sierpniu 2018 roku, warzywne klopsiki sprzedawane od 2015 roku oraz wegańskie lody truskawkowe. Obecnie co 10 sprzedawany hot dog jest bezmięsny, a w Polsce sprzedaje się nawet 340 000 porcji warzywnych klopsików rocznie.