Placuszki bez jajek - ekspresowy przepis na racuchy. Wegański rarytas z dodatkiem świeżych owoców

Placuszki bez jajek to świetna wersja dla wszystkich przestrzegających diety wegańskiej, ale także smaczna alternatywa dla klasycznej wersji. Gdy zabraknie popularnego składnika, warto sięgnąć po niektóre zamienniki, które w połączeniu z resztą produktów dadzą równie smaczny efekt.

Więcej smacznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Domowe placuszki bez dodatku jajek są równie pyszne, a nawet bardziej puszyste i delikatne. Popularny produkt można śmiało zastąpić innymi - efekt będzie nieco różnił się w smaku, ale finisz okaże się bardzo smaczny! Przepis wykluczający produkty pochodzenia odzwierzęcego, może zostać śmiało wprowadzony do menu diety wegańskiej, ale i do jadłospisu alergików. 

Puszyste i delikatne placuszki bez dodatku jajek

Coraz więcej osób przechodzi na weganizm, czyli całkowicie rezygnuje z jedzenia produktów pochodzenia odzwierzęcego. Lista produktów automatycznie się zwęża jednak szeroka gama produktów roślinnych, śmiało je zastąpi. Przepisy są bardzo różne, kolorowe i smaczne - tezy które twierdzą, że dieta bez mleka, jajek czy serów jest nudna, jest w pełni nieprawdziwa. Ilość ciekawych zamienników potrafi zaskoczyć, wystarczy odrobina kreatywności i zmiana nawyków w kuchni.

Taka dieta nie tylko sprzyja środowisku, ale i nam samym. Jajka w wypiekach możemy zastąpić innymi produktami, lub całkowicie urozmaicić przepis opierając się na innych bazowych składnikach. Świetnie sprawdzi się np. banan, roślinny serek homogenizowany, skyr i mąki różnego typu. Dodatek świeżych owoców nada słodkości i sprawi, że całość będzie się pięknie prezentować i smakować idealnie. 

Zobacz wideo Placuszki bananowe - pankejki się chowają

Przepis na placuszki bez jajek

Składniki: 

  • 300 ml mleka roślinnego, 
  • 200 g mąki pszennej,
  • 2 łyżki cukru trzcinowego,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • szczypta soli, 
  • łyżka octu jabłkowego, 
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego,
  • olej lub masło do smażenia,
  • świeże borówki, maliny lub truskawki,
  • syrop klonowy lub miód. 

Sposób przygotowania: 

  1. W kubeczku łączymy mleko z octem, mieszamy i odkładamy na około pięć minut.
  2. Do miski przesypujemy mąkę, cukier, sól i proszek do pieczenia - wszystko dokładnie mieszamy i podlewamy wcześniej przygotowanym mlekiem. Dodajemy również ekstrakt waniliowy. 
  3. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą łączymy i mieszamy. Gdyby ciasto było zbyt płynne, dosypujemy odrobinę mąki.
  4. Placuszki smażymy na rozgrzanym tłuszczu z obu stron do uzyskania złotego koloru. 
  5. Placuszki podajemy ze świeżymi owocami i syropem klonowym. 
  6. Rada - owoce można także dodać do ciasta i w ten sposób zapiekać. 
Więcej o:
Copyright © Agora SA