Więcej smacznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Domowe placuszki bez dodatku jajek są równie pyszne, a nawet bardziej puszyste i delikatne. Popularny produkt można śmiało zastąpić innymi - efekt będzie nieco różnił się w smaku, ale finisz okaże się bardzo smaczny! Przepis wykluczający produkty pochodzenia odzwierzęcego, może zostać śmiało wprowadzony do menu diety wegańskiej, ale i do jadłospisu alergików.
Coraz więcej osób przechodzi na weganizm, czyli całkowicie rezygnuje z jedzenia produktów pochodzenia odzwierzęcego. Lista produktów automatycznie się zwęża jednak szeroka gama produktów roślinnych, śmiało je zastąpi. Przepisy są bardzo różne, kolorowe i smaczne - tezy które twierdzą, że dieta bez mleka, jajek czy serów jest nudna, jest w pełni nieprawdziwa. Ilość ciekawych zamienników potrafi zaskoczyć, wystarczy odrobina kreatywności i zmiana nawyków w kuchni.
Taka dieta nie tylko sprzyja środowisku, ale i nam samym. Jajka w wypiekach możemy zastąpić innymi produktami, lub całkowicie urozmaicić przepis opierając się na innych bazowych składnikach. Świetnie sprawdzi się np. banan, roślinny serek homogenizowany, skyr i mąki różnego typu. Dodatek świeżych owoców nada słodkości i sprawi, że całość będzie się pięknie prezentować i smakować idealnie.
Składniki:
Sposób przygotowania: