Ryba tak pyszna, że goście będą pytać o przepis. Efekt wow to zasługa połączenia jej z ogórkiem

Ryba to nieodłączny element świątecznej zastawy. Musi pojawić się w kilku wersjach, aby każdy znalazł coś dla siebie. Ta propozycja nie tylko jest prosta, a także szybka w przygotowaniu. Połączenie z sobą tych składników zwali wszystkich z nóg.

Ryba nieważne jak podana jest obowiązkowym daniem, które musi pojawić się na wigilijnej wieczerzy. Na stole nie tylko pojawia się karp i śledzie, a także inne rodzaje ryb, które równie szybko zostają zjedzone. Najpopularniejszym wyborem zaraz za śledziami w oleju lub śmietanie jest ryba panierowana. Jednak podana bez żadnych dodatków nie zrobi takiego efektu wow, jakiego można by było się spodziewać.

Aby goście z zachwytem sięgali po przyrządzone filety warto dodać do nich jeszcze kilka składników. Naszą propozycją jest ryba po japońsku. Oprócz ryby panierowanej w mące ma w sobie ogórki konserwowe i paprykę. Całość dopełniają pomidory i ocet.

Przepis na rybę po japońsku

Składniki

  • 1 kg ulubionych filetów rybnych,
  • 1 słoik papryki konserwowej,
  • 1 słoik ogórków konserwowych,
  • 3 średnie cebule,
  • duży koncentrat pomidorowy,
  • szklanka wody,
  • pół szklanki oleju,
  • 5 łyżek octu,
  • 7 łyżek ketchupu,
  • sól,
  • pieprz,
  • przyprawa do ryb.
Zobacz wideo Uszka z grzybami - idealne do świątecznego barszczu

Sposób przygotowania

  1. Rybę pokrój na kawałki, przypraw marynatą do ryb, solą i pieprzem. Następnie obtocz w mące i smaż na złoto na rozgrzanym oleju.
  2. W czasie smażenia przygotuj farsz. Na osobnej patelni rozgrzej olej. Cebulę obierz i pokrój w piórka, zeszklij na rozgrzanym tłuszczu.
  3. Ogórki i paprykę pokrój w kostkę i umieść je na patelni z cebulą. Całość duś na małym ogniu przez około 10 minut.
  4. W większym naczyniu przygotuj zalewę. Koncentrat pomidorowy, olej, ocet, wodę, ketchup, sól i cukier wymieszaj z sobą. Przygotowaną zalewę wlej do farszu i dokładnie połącz.
  5. W salaterce układaj warstwami rybę przekładaną farszem. Całość możesz udekorować świeżo siekanymi ziołami.
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.