Ryba to nieodłączny element świątecznej zastawy. Musi pojawić się w kilku wersjach, aby każdy znalazł coś dla siebie. Ta propozycja nie tylko jest prosta, a także szybka w przygotowaniu. Połączenie z sobą tych składników zwali wszystkich z nóg.
Fot. Shutterstock, gkrphoto
REKLAMA
REKLAMA
Ryba nieważne jak podana jest obowiązkowym daniem, które musi pojawić się na wigilijnej wieczerzy. Na stole nie tylko pojawia się karp i śledzie, a także inne rodzaje ryb, które równie szybko zostają zjedzone. Najpopularniejszym wyborem zaraz za śledziami w oleju lub śmietanie jest ryba panierowana. Jednak podana bez żadnych dodatków nie zrobi takiego efektu wow, jakiego można by było się spodziewać.
REKLAMA
Aby goście z zachwytem sięgali po przyrządzone filety warto dodać do nich jeszcze kilka składników. Naszą propozycją jest ryba po japońsku. Oprócz ryby panierowanej w mące ma w sobie ogórki konserwowe i paprykę. Całość dopełniają pomidory i ocet.
Przepis na rybę po japońsku
Składniki
1 kg ulubionych filetów rybnych,
1 słoik papryki konserwowej,
1 słoik ogórków konserwowych,
3 średnie cebule,
duży koncentrat pomidorowy,
szklanka wody,
pół szklanki oleju,
5 łyżek octu,
7 łyżek ketchupu,
sól,
pieprz,
przyprawa do ryb.
Zobacz wideo Uszka z grzybami - idealne do świątecznego barszczu
Sposób przygotowania
Rybę pokrój na kawałki, przypraw marynatą do ryb, solą i pieprzem. Następnie obtocz w mące i smaż na złoto na rozgrzanym oleju.
W czasie smażenia przygotuj farsz. Na osobnej patelni rozgrzej olej. Cebulę obierz i pokrój w piórka, zeszklij na rozgrzanym tłuszczu.
Ogórki i paprykę pokrój w kostkę i umieść je na patelni z cebulą. Całość duś na małym ogniu przez około 10 minut.
W większym naczyniu przygotuj zalewę. Koncentrat pomidorowy, olej, ocet, wodę, ketchup, sól i cukier wymieszaj z sobą. Przygotowaną zalewę wlej do farszu i dokładnie połącz.