Śledzie korzenne - przepis na aromatyczną rybę w zimowych przyprawach. Goście będą zachwyceni pyszną rybką

Ryby to ważny element wigilijnego stołu. Można je podać na wiele sposobów, jednak śledzie korzenne to prawdziwy rarytas, który pokochają nawet najbardziej wymagający smakosze. Kluczem do idealnego efektu jest odpowiednio przygotowana zalewa z dodatkiem cebuli i zimowych przypraw.

Więcej świątecznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Na wigilijnym stole królują tradycyjne dania, przekąski i słodkie wypieki. Warto jednak nieco urozmaicić tegoroczne menu i przygotować klasyki w nowej odsłonie. Idealną propozycją są śledzie korzenne, które podbiją kubki smakowe domowników i gości. Wystarczy wybrać odpowiedni gatunek ryby i aromatyczną mieszankę przypraw

Śledzie korzenne - klasyczny przepis wigilijny w oryginalnej wersji

Śledzie to jeden z najbardziej lubianych świątecznych przysmaków. Ryby podawane na zimno w różnych odsłonach to prawdziwy rarytas zimowy. Chociaż najczęściej możemy spotkać je w tradycyjnych wersjach - w śmietanie, occie, pod jajeczną pierzynką lub dodane do sałatek. Warto jednak nieco poeksperymentować i zaserwować je w korzennych przyprawach. Efekt wow jest gwarantowany, podobnie jak zachwyt gości!

Do przygotowania śledzi korzennych warto wykorzystać matiasy - czyli ryby o wyjątkowo delikatnym mięsie, niezwykłej miękkości i maślanej konsystencji. Do zalewy potrzebować będziemy dobrej jakości oleju np. lnianego lub rzepakowego z pierwszego tłoczenia, musztardy francuskiej, szalotek, soku z cytryny, goździków, anyżku, kminu rzymskiego i kolendry. Warto dodać także odrobinę brandy, sosu sojowego czy łyżkę miodu. 

Zobacz wideo Aż cztery pomysły na świąteczne śledzie

Przepis na śledzie korzenne - must have bożonarodzeniowy

Składniki: 

  • 6 płatów śledziowych - matias, 
  • 3/4 szklanki oleju rzepakowego, 
  • 2 łyżki musztardy francuskiej,
  • łyżeczka miodu,
  • 2 łyżki soku z cytryny,
  • 2 łyżki sosu sojowego,
  • 2 łyżki brandy,
  • 3 cebule szalotki,
  • pieprz, 
  • liść laurowy,
  • 2 goździki,
  • 2 łyżeczki sproszkowanej kolendry,
  • łyżeczka imbiru w proszku,
  • 1,5 łyżeczki mielonego kardamonu,
  • łyżeczka cynamonu,
  • 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego,
  • 2 gwiazdki anyżu w całości.

Sposób przygotowania: 

  1. Goździki i kolendrę tłuczemy w moździerzu. Razem z pozostałymi przyprawami prażymy na patelni do wydobycia aromatów. Ważne by składniki się nie przypaliły.
  2. Zawartość patelni łączymy z olejem, miodem, pieprzem, musztardą, sokiem z cytryny, sosem sojowym i brandy. Całość dokładnie mieszamy. 
  3. Szalotkę kroimy w drobne paseczki. 
  4. Rybę kroimy w dwucentymetrowe paski, a następnie układamy w naczyniu naprzemiennie z cebulą. Tak przygotowane śledzie zalewamy aromatycznym olejem z przyprawami. 
  5. Przystawkę owijamy w folię lub zamykamy w słoju, lub dowolnym opakowaniu i wkładamy do lodówki na minimum 12 godzin. Śledzie mogą leżakować nawet dłużej, dzięki czemu będą znacznie bardziej aromatyczne. 
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.