Więcej świątecznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Na wigilijnym stole królują tradycyjne dania, przekąski i słodkie wypieki. Warto jednak nieco urozmaicić tegoroczne menu i przygotować klasyki w nowej odsłonie. Idealną propozycją są śledzie korzenne, które podbiją kubki smakowe domowników i gości. Wystarczy wybrać odpowiedni gatunek ryby i aromatyczną mieszankę przypraw.
Śledzie korzenne - klasyczny przepis wigilijny w oryginalnej wersji
Śledzie to jeden z najbardziej lubianych świątecznych przysmaków. Ryby podawane na zimno w różnych odsłonach to prawdziwy rarytas zimowy. Chociaż najczęściej możemy spotkać je w tradycyjnych wersjach - w śmietanie, occie, pod jajeczną pierzynką lub dodane do sałatek. Warto jednak nieco poeksperymentować i zaserwować je w korzennych przyprawach. Efekt wow jest gwarantowany, podobnie jak zachwyt gości!
Do przygotowania śledzi korzennych warto wykorzystać matiasy - czyli ryby o wyjątkowo delikatnym mięsie, niezwykłej miękkości i maślanej konsystencji. Do zalewy potrzebować będziemy dobrej jakości oleju np. lnianego lub rzepakowego z pierwszego tłoczenia, musztardy francuskiej, szalotek, soku z cytryny, goździków, anyżku, kminu rzymskiego i kolendry. Warto dodać także odrobinę brandy, sosu sojowego czy łyżkę miodu.
Zobacz wideo Aż cztery pomysły na świąteczne śledzie
Przepis na śledzie korzenne - must have bożonarodzeniowy
Składniki:
- 6 płatów śledziowych - matias,
- 3/4 szklanki oleju rzepakowego,
- 2 łyżki musztardy francuskiej,
- łyżeczka miodu,
- 2 łyżki soku z cytryny,
- 2 łyżki sosu sojowego,
- 2 łyżki brandy,
- 3 cebule szalotki,
- pieprz,
- liść laurowy,
- 2 goździki,
- 2 łyżeczki sproszkowanej kolendry,
- łyżeczka imbiru w proszku,
- 1,5 łyżeczki mielonego kardamonu,
- łyżeczka cynamonu,
- 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego,
- 2 gwiazdki anyżu w całości.
Sposób przygotowania:
- Goździki i kolendrę tłuczemy w moździerzu. Razem z pozostałymi przyprawami prażymy na patelni do wydobycia aromatów. Ważne by składniki się nie przypaliły.
- Zawartość patelni łączymy z olejem, miodem, pieprzem, musztardą, sokiem z cytryny, sosem sojowym i brandy. Całość dokładnie mieszamy.
- Szalotkę kroimy w drobne paseczki.
- Rybę kroimy w dwucentymetrowe paski, a następnie układamy w naczyniu naprzemiennie z cebulą. Tak przygotowane śledzie zalewamy aromatycznym olejem z przyprawami.
- Przystawkę owijamy w folię lub zamykamy w słoju, lub dowolnym opakowaniu i wkładamy do lodówki na minimum 12 godzin. Śledzie mogą leżakować nawet dłużej, dzięki czemu będą znacznie bardziej aromatyczne.