Zupa rybna - przepis wigilijny. Świąteczna potrawa z pikantnym akcentem podkreśli atmosferę wieczerzy

Zupa rybna to jedno z dań, które podaje się w Wigilię Bożego Narodzenia. Jak ją przygotować, aby miała wyraźny smak i piękny aromat? Liczy się przede wszystkim odpowiednio dobrany gatunek ryby i przyprawy, jakie do niej dodamy.

Szukasz pomysłu na wigilijną zupę? Oto przepis na zupę rybną, która jest bardzo zdrowa ze względu na kwasy omega-3, jakie znajdują się w rybach. Najważniejszymi czynnikami, dzięki którym przyrządzi się smaczną potrawę będą świeżość i jakość samej ryby.

Jaka ryba do zupy? Najlepiej sprawdzi się dorsz, pstrąg i halibut

Do zupy rybnej warto wybierać gatunki takie jak dorsz, pstrąg, halibut. Równie dobrze będą smakowały łosoś i szczupak. Makrela i śledź nie będą odpowiednie do zupy - są zbyt tłuste i twarde. Podczas gotowania zupy warto pamiętać, aby nie gotować ryby za długo. Po wrzuceniu ryby do wywaru najlepiej gotować ją tylko kilka minut.

Zobacz wideo Ciasto ze śliwkami na oleju

Zupa rybna - przepis na lekkie danie wigilijne z pikantnym akcentem

Do przygotowania zupy rybnej warto dobrać odpowiednie przyprawy, które sprawią, że potrawa będzie miała wyrazisty smak. Najlepiej będzie użyć pieprzu cayenne, tymianku i odrobiny miodu.

Składniki:

  • kilogram ryby,
  • cztery duże marchwie,
  • cztery białe cebule,
  • korzeń pietruszki,
  • kawałek selera,
  • koncentrat pomidorowy,
  • ziele angielskie,
  • liście laurowe,
  • tymianek,
  • miód akacjowy,
  • pieprz cayenne,
  • sól i pieprz do smaku,
  • olej.

Zupę rybną robi się bardzo szybko. Zajmie wam to niecałą godzinę

Przygotowanie:

  1. Umyj, obierz i zetrzyj na tarce marchew, pietruszkę i seler. Obierz i pokrój cebulę w kostkę.
  2. Rozgrzej olej w dużym garnku i podsmaż w nim warzywa. Poczekaj aż lekko zmiękną i dopraw je solą do smaku. Zalej warzywa wodą i gotuj przez kilkanaście minut. 
  3. Dodaj do wywaru kawałki ryby Kiedy całość ponownie się zagotuje, dodaj mały słoik koncentratu pomidorowego, przyprawy, łyżkę miodu i wymieszaj dokładnie zupę.

Smacznego! 

Więcej pysznych przepisów znajdziecie na Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Agora SA