• Link został skopiowany

Wygląda jak niedojrzała truskawka, ale nic bardziej mylnego. Smak może cię zaskoczyć

Truskawka ananasowa to prawdziwy hit wśród owoców. Choć na pierwszy rzut oka może wydawać się niedojrzała, jej smak wprowadza zupełnie nowe doznania. Przekonaj się, dlaczego warto spróbować tej nietypowej odmiany.
Białe truskawki
Fot. iStock, Olga Evtushkova

Biała truskawka, znana również jako pineberry czy ananotruskawka, to niezwykła odmiana owocu, która powstała z połączenia dwóch gatunków - fragaria chiloensis oraz fragaria virginiana. Dawniej była powszechnie uprawiana w Ameryce Południowej, skąd ze względu na zmiany środowiskowe niemal zniknęła. Na szczęście została ocalona i sprowadzona do Holandii, gdzie obecnie prowadzi się jej uprawę.

Zobacz wideo Nie wiesz co zrobić z truskawkami? Wypróbuj babciny przepis. Potrzebujesz tylko trzech składników

Jak smakuje truskawka biała? To owoc, który może zaskoczyć

Truskawka przypomina smakiem ananasa, a jej soczystość jest nie do porównania z tradycyjnymi owocami. Zamiast typowej kwaśnej nuty, oferuje słodko-owocowy aromat. Charakterystyczny biały kolor i czerwone pestki dodają jej uroku. Wbrew przekonaniu niektórych osób, są one w pełni dojrzałe i gotowe do zjedzenia.

Białe truskawki właściwości. Egzotyczny owoc pełen zdrowia

Pineberry zawiera dużą ilość witaminy C, która wspomaga układ odpornościowy, wchłanianie żelaza i poprawia kondycję skóry. Oprócz tego to bogate źródło błonnika, który pomaga w trawieniu i utrzymaniu zdrowego układu pokarmowego. W jej składzie znajdziemy również przeciwutleniacze, które zwalczają wolne rodniki i zapobiegają uszkodzeniom komórek. Ponadto biała truskawka jest niskokaloryczna, co sprawia, że jest idealnym owocem w trakcie diety.

Biała truskawka
Biała truskawka Fot. flickr.com, dia_d_hora_h

Truskawka ananasowa. Jak wykorzystać ją w kuchni?

Można ją spożywać na surowo - samodzielnie lub dodając do sałatek owocowych, koktajli czy jogurtów. Bez dwóch zdań, doskonale komponuje się z innymi tropikalnymi składnikami. Często wykorzystuje się ją do deserów, takich jak ciasta albo lody. Oprócz tego świetnie nadaje się do przetworów, np. dżemów, soków i marmolad.

Więcej o: