Mijamy go w parkach i ogrodach. Działa jak naturalne remedium dla serca i stawów. Wystarczy łyżka

Posłuchaj artykułu (ładuję...)
Na co pomagają owoce głogu? Niektórzy mylą go z owocami dzikiej róży, a po wysuszeniu może przypominać ziarenka pieprzu. To wciąż niedoceniana roślina o cennych właściwościach, z których nie każdy zdaje sobie sprawę.

Głóg to ciernisty krzew lub małe drzewo występujące w Polsce w dwóch gatunkach: jednoszyjkowym (kremowe kwiaty) i dwuszyjkowym (ciemnoróżowe). Owoce, małe czerwone kulki, dojrzewają we wrześniu. Roślina ma zarówno walory ozdobne, jak i zdrowotne, gdyż jej kwiaty i owoce wykorzystuje się do herbatek, nalewek, win czy dżemów. Głóg jest niewymagający, dlatego rośnie dziko w lasach i przy drogach.

Zobacz wideo Sposoby na przechowywanie żywności. Spraw, by jedzenie nie lądowało w koszu!

Na co pomagają owoce głogu? To nie tylko ozdoba, lecz także naturalny lek na wiele dolegliwości

Jak czytamy na stronie zdrowie.gazeta.pl, owoce głogu są źródłem witaminy z grupy B i A. Oprócz tego mają wiele flawonoidów znanych z przeciwnowotworowego działania. To skarbnica olejków eterycznych i błonnika oraz soli mineralnych. Zawierają także aminy, fitosterole, fenolokwasy i garbniki. Na organizm wpływają więc antyoksydacyjne, przeciwzapalnie oraz przeciwwirusowo.

owoce głogu
owoce głogu ezp / Getty Images/iStockphoto
  • Owoce głogu wspierają układ krążenia i poprawiają pracę serca.
  • Działają rozkurczowo, łagodząc bóle menstruacyjne i schorzenia dróg moczowych.
  • Pomagają złagodzić objawy egzemy czy trądziku.
  • Zmniejszą opuchliznę i uciążliwy ból oraz zredukują stany zapalne związane z reumatyzmem.
  • Błonnik wspomaga trawienie i zapobiega zaparciom.
  • Witamina PP ułatwia trawienie białek, tłuszczów i węglowodanów.
  • Witamina C wzmacnia odporność, szczególnie w sezonie jesienno-zimowym.

Jak przygotować i pić owoc głogu? Przepis na zdrowotny napar

Najwięcej cennych właściwości głogu uzyskamy, przygotowując napar z suszonych owoców. Aby go zrobić, wystarczy łyżka suszu zalana 200 ml wrzątku. Po ostudzeniu i przecedzeniu należy pić go po 100 ml. Najlepiej 2-3 razy dziennie. Pamiętaj, aby stosować napar regularnie. Trzeba uzbroić się w cierpliwość, aby zauważyć pierwsze efekty.

OSTRZEŻENIE! Głóg oraz wszelkie przetwory przygotowane na jego bazie są łagodne i nie wywołują efektów ubocznych. Będą idealnym uzupełnieniem leczenia, lecz nigdy jako samodzielna terapia. Są dobre jako profilaktyka lub uzupełnienie profesjonalnego leczenia. Herbaty i preparaty z głogu nie są zalecane przy niskim ciśnieniu, niewydolności serca, w ciąży i podczas karmienia piersią.

Więcej o:

Komentarze (0)

Mijamy go w parkach i ogrodach. Działa jak naturalne remedium dla serca i stawów. Wystarczy łyżka

Nie ma jeszcze żadnych komentarzy - napisz pierwszy z nich!

Zgłoś komentarz

Czy masz pewność, że ten post narusza regulamin?

Wystąpił błąd, spróbuj ponownie za chwilę
Dziękujemy za zgłoszenie

Komentarz został zgłoszony do moderacji

Nadaj nick

Nazwa użytkownika (nick) jest wymagana do oceniania, komentowania oraz korzystania z forum.

Wpisz swój nick
Wystąpił błąd, spróbuj ponownie za chwilę

Użyj od 3 do 30 znaków. Nie używaj polskich znaków, wielkich liter i spacji. Możesz użyć znaków - . _ (minus, kropka, podkreślenie).