• Link został skopiowany

Mijamy go w parkach i ogrodach. Działa jak naturalne remedium dla serca i stawów. Wystarczy łyżka

Na co pomagają owoce głogu? Niektórzy mylą go z owocami dzikiej róży, a po wysuszeniu może przypominać ziarenka pieprzu. To wciąż niedoceniana roślina o cennych właściwościach, z których nie każdy zdaje sobie sprawę.
owoce głogu
Volodymyr Chmut / Getty Images/istock.com

Głóg to ciernisty krzew lub małe drzewo występujące w Polsce w dwóch gatunkach: jednoszyjkowym (kremowe kwiaty) i dwuszyjkowym (ciemnoróżowe). Owoce, małe czerwone kulki, dojrzewają we wrześniu. Roślina ma zarówno walory ozdobne, jak i zdrowotne, gdyż jej kwiaty i owoce wykorzystuje się do herbatek, nalewek, win czy dżemów. Głóg jest niewymagający, dlatego rośnie dziko w lasach i przy drogach.

Zobacz wideo Sposoby na przechowywanie żywności. Spraw, by jedzenie nie lądowało w koszu!

Na co pomagają owoce głogu? To nie tylko ozdoba, lecz także naturalny lek na wiele dolegliwości

Jak czytamy na stronie zdrowie.gazeta.pl, owoce głogu są źródłem witaminy z grupy B i A. Oprócz tego mają wiele flawonoidów znanych z przeciwnowotworowego działania. To skarbnica olejków eterycznych i błonnika oraz soli mineralnych. Zawierają także aminy, fitosterole, fenolokwasy i garbniki. Na organizm wpływają więc antyoksydacyjne, przeciwzapalnie oraz przeciwwirusowo.

owoce głogu
owoce głogu ezp / Getty Images/iStockphoto
  • Owoce głogu wspierają układ krążenia i poprawiają pracę serca.
  • Działają rozkurczowo, łagodząc bóle menstruacyjne i schorzenia dróg moczowych.
  • Pomagają złagodzić objawy egzemy czy trądziku.
  • Zmniejszą opuchliznę i uciążliwy ból oraz zredukują stany zapalne związane z reumatyzmem.
  • Błonnik wspomaga trawienie i zapobiega zaparciom.
  • Witamina PP ułatwia trawienie białek, tłuszczów i węglowodanów.
  • Witamina C wzmacnia odporność, szczególnie w sezonie jesienno-zimowym.

Jak przygotować i pić owoc głogu? Przepis na zdrowotny napar

Najwięcej cennych właściwości głogu uzyskamy, przygotowując napar z suszonych owoców. Aby go zrobić, wystarczy łyżka suszu zalana 200 ml wrzątku. Po ostudzeniu i przecedzeniu należy pić go po 100 ml. Najlepiej 2-3 razy dziennie. Pamiętaj, aby stosować napar regularnie. Trzeba uzbroić się w cierpliwość, aby zauważyć pierwsze efekty.

OSTRZEŻENIE! Głóg oraz wszelkie przetwory przygotowane na jego bazie są łagodne i nie wywołują efektów ubocznych. Będą idealnym uzupełnieniem leczenia, lecz nigdy jako samodzielna terapia. Są dobre jako profilaktyka lub uzupełnienie profesjonalnego leczenia. Herbaty i preparaty z głogu nie są zalecane przy niskim ciśnieniu, niewydolności serca, w ciąży i podczas karmienia piersią.

Więcej o: