Co zrobić ze zużytym olejem po smażeniu? Pod żadnym pozorem nie wylewaj go do zlewu, bo to krótka droga do usterki. Olej w połączeniu z wodą osadza się na ścianach rur i zbija w grudki, przez co nietrudno o zatory. Najlepiej zbierać produkt do słoika lub butelki, a potem oddać go do odpowiedniego punktu.
Olejomaty to Innowacyjny Ogólnopolski System Zbiórki Zużytego Oleju Spożywczego (UCO). Pomysł ma na celu promowanie recyklingu zużytych olejów i tłuszczy roślinnych. Usługi są oferowane na terenie całej Polski i skorzystać może każda gmina. Dzięki takiemu rozwiązaniu mieszkańcy w łatwy sposób mogą zadbać o środowisko i oddać zużyty olej do ponownego przetworzenia. Pierwsze maszyny stoją już między innymi w Mszczonowie, Żyrardowie, Sochaczewie i na Helu.
Nie tylko w Polsce trwa walka o odzyskiwanie zużytego oleju. Władze Chin już kilka lat temu zdecydowały się przeciwdziałać marnowaniu tego produktu i podjęły kroki, by zwiększyć recykling. W tym celu w 2018 roku wprowadzono National Food Safety Standard for Used Cooking Oil, program zobowiązujący restauracje i lokale gastronomiczne do przekazywania zużytego oleju specjalnym firmom. Działania rządu przyniosły oczekiwany efekt. - W Chinach około 60 proc. zużytego oleju kuchennego podlega recyklingowi, a kraj dąży do zwiększenia tego wskaźnika do 90 proc. w nadchodzących latach - wyjaśniła Małgorzata Rdest z firmy EMKA S.A., inicjatorka projektu Olejomaty cytowana przez dziennikbaltycki.pl.
Chociaż Olejomaty są w Polsce pomysłem innowacyjnym, takie rozwiązanie działa między innymi w Wietnamie, gdzie także wprowadzono automaty olejowe. W Singapurze zaś działa program skupowania olejów od obywateli, którzy za oddanie zużytego produktu, otrzymują pieniądze. Co sądzisz o wprowadzeniu Olejomatów w Polsce? Zapraszamy do udziału w sondzie oraz do komentowania.