Krem michałkowy to moje najnowsze odkrycie. Na przepis natrafiłam na blogu Słodki Pomysł prowadzonym przez Magdę - ekspertkę w dziedzinie deserów i wypieków. Od razu wiedziałam, że muszę go spróbować i nie pożałowałam. Aksamitny krem łączy smak cukierków z nutą białej czekolady i nadaje się do przeróżnych deserów. Można go wykorzystać na wiele sposobów, wszystko zależy od naszej wyobraźni.
Zobacz wideo Matteo Brunetti piecze pyszne waniliowe ciasto ryżowe. "Torta degli addobbi - Torta di riso"
Z czego można zrobić masę do ciasta? Różnorodność produktów daje wiele możliwości
Masa do ciasta może być przygotowana z różnych składników, w zależności od preferencji i charakteru wypieku. Często przygotowujemy ją na śmietanki kremówki czy czekolady. Jednak to krem michałkowy może stać się numerem 1 w twojej kuchni. Czego będziesz potrzebować?
Składniki:
- 180 ml śmietanki kremówki 36%,
- ok. 10 sztuk białych cukierków Michałków,
- 55 g białej czekolady,
- 150 g zimnego serka mascarpone.
Krem z Michałków do tortu. Smak, który podkreśli każdy wypiek
Dzięki połączeniu aksamitnego mascarpone z rozpływającą się białą czekoladą oraz nutą cukierków krem doskonale sprawdzi się w wypiekach na różne okazje. Jego przygotowanie wymaga jedynie kilku kroków, a efekt końcowy zachwyca.
Sposób przygotowania:
- W rondelku podgrzej śmietankę kremówkę do momentu, aż zacznie lekko wrzeć. Zdejmij ją z ognia i wrzuć połamane cukierki oraz pokrojoną białą czekoladę. Powoli mieszaj, aż uzyskasz jednolitą, gładką konsystencję. Jeśli czekolada i cukierki nie rozpuszczą się całkowicie, podgrzewaj masę przez chwilę na niewielkim ogniu, stale mieszając.
- Po uzyskaniu gładkiej masy odstaw ją do ostygnięcia, a następnie przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na minimum 6 godzin (lub na całą noc).
- Schłodzoną masę czekoladową przelej do miski i dodaj serek mascarpone. Przy pomocy miksera ubijaj składniki na wysokich obrotach, aż krem stanie się gęsty i puszysty. Jeśli chcesz, aby był idealnie gładki, możesz wcześniej przetrzeć masę przez sito, by usunąć kawałki orzeszków.
- Gotowy krem można od razu nałożyć na biszkopt lub inne ciasto. Jeśli przygotowujesz go wcześniej, przechowuj w lodówce, aby zachował odpowiednią konsystencję. Pamiętaj, aby wyjąć go z lodówki kilka minut przed nakładaniem, by był łatwiejszy w użyciu.