• Link został skopiowany

Można przełożyć nim biszkopt, tort lub babeczki. Stabilny krem o smaku popularnych cukierków

Czym najlepiej przełożyć biszkopt? To pytanie często pojawia się w głowach miłośników pichcenia. Jednym z najbardziej oryginalnych dodatków jest krem o smaku popularnych cukierków. Świetnie sprawdza się w tortach i jako polewa do ciast.
Tort z kremem michałkowym
Fot. redakcja

Krem michałkowy to moje najnowsze odkrycie. Na przepis natrafiłam na blogu Słodki Pomysł prowadzonym przez Magdę - ekspertkę w dziedzinie deserów i wypieków. Od razu wiedziałam, że muszę go spróbować i nie pożałowałam. Aksamitny krem łączy smak cukierków z nutą białej czekolady i nadaje się do przeróżnych deserów. Można go wykorzystać na wiele sposobów, wszystko zależy od naszej wyobraźni.

Zobacz wideo Matteo Brunetti piecze pyszne waniliowe ciasto ryżowe. "Torta degli addobbi - Torta di riso"

Z czego można zrobić masę do ciasta? Różnorodność produktów daje wiele możliwości

Masa do ciasta może być przygotowana z różnych składników, w zależności od preferencji i charakteru wypieku. Często przygotowujemy ją na śmietanki kremówki czy czekolady. Jednak to krem michałkowy może stać się numerem 1 w twojej kuchni. Czego będziesz potrzebować?

Składniki:

  • 180 ml śmietanki kremówki 36%,
  • ok. 10 sztuk białych cukierków Michałków,
  • 55 g białej czekolady,
  • 150 g zimnego serka mascarpone.

Krem z Michałków do tortu. Smak, który podkreśli każdy wypiek

Dzięki połączeniu aksamitnego mascarpone z rozpływającą się białą czekoladą oraz nutą cukierków krem doskonale sprawdzi się w wypiekach na różne okazje. Jego przygotowanie wymaga jedynie kilku kroków, a efekt końcowy zachwyca.

Sposób przygotowania:

  1. W rondelku podgrzej śmietankę kremówkę do momentu, aż zacznie lekko wrzeć. Zdejmij ją z ognia i wrzuć połamane cukierki oraz pokrojoną białą czekoladę. Powoli mieszaj, aż uzyskasz jednolitą, gładką konsystencję. Jeśli czekolada i cukierki nie rozpuszczą się całkowicie, podgrzewaj masę przez chwilę na niewielkim ogniu, stale mieszając.
  2. Po uzyskaniu gładkiej masy odstaw ją do ostygnięcia, a następnie przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na minimum 6 godzin (lub na całą noc).
  3. Schłodzoną masę czekoladową przelej do miski i dodaj serek mascarpone. Przy pomocy miksera ubijaj składniki na wysokich obrotach, aż krem stanie się gęsty i puszysty. Jeśli chcesz, aby był idealnie gładki, możesz wcześniej przetrzeć masę przez sito, by usunąć kawałki orzeszków.
  4. Gotowy krem można od razu nałożyć na biszkopt lub inne ciasto. Jeśli przygotowujesz go wcześniej, przechowuj w lodówce, aby zachował odpowiednią konsystencję. Pamiętaj, aby wyjąć go z lodówki kilka minut przed nakładaniem, by był łatwiejszy w użyciu.
Więcej o: