• Link został skopiowany

Sałatka z tuńczykiem to mój faworyt. Jarzynowa i gyros niech się wstydzą

Tuńczyka w puszcze można dostać w niemal każdym osiedlowym sklepie i właśnie on będzie podstawą najlepszej, pysznej i łatwej sałatki. Wystarczy, że ugotujesz ryż, posiekasz kilka składników i wymieszasz z tuńczykiem. Jak szukasz przepisów na święta, ten jest idealny.
Sałatka z tuńczykiem
chas53 / iStock

Nie ma świąt, rodzinnych imprez i posiadówek w gronie znajomych bez sałatek. I chociaż konkretne przepisy kojarzą nam się z określonymi okazjami, istnieje jedna sałatka, która sprawdzi się zawsze i o każdej porze. Sałatka z tuńczykiem jest prosta i przepyszna, a robi się ją tyle, ile gotuje się i studzi ryż. Zrób ją na święta wielkanocne, imieniny, chrzciny lub jakąkolwiek okazję, a wszystkie ciotki padną z zachwytu.

Zobacz wideo Zwyciężczyni MasterChefa zrobiła policzki wołowe w kuchni Hapsa. Wow, musisz to zobaczyć

Sałatka do tańca i do różańca - tuńczyk i ryż to połączenie idealne

  • 3 torebki ryżu - 300 g,
  • słoik ogórków kiszonych - 200 g,
  • 2 niewielkie czerwone cebule,
  • 3 puszki tuńczyka w sosie własnym,
  • 6 jajek ugotowanych na twardo,
  • puszka kukurydzy,
  • sól, pieprz i majonez do smaku.

Sałatka z tuńczykiem i ryżem - sposób wykonania:

  1. Wodę zagotuj z odrobiną soli. Kiedy zacznie wrzeć, wsyp ryż - nie gotuj go w torebkach, ponieważ może się posklejać. Następnie odcedź ryż i pozostaw do ostygnięcia. Powinien być ugotowany al dente.
  2. Kiedy ryż się gotuje, ugotuj jajka na twardo i ostudź. Pokrój ogórki i cebulę w kostkę. Tuńczyka odcedź z zalewy i poszarp widelcem. Kukurydzę także odcedź z zalewy.
  3. Ostudzony ryż przełóż do miski, dodaj ogórki, tuńczyka, cebulę, odsączoną kukurydzę i jajka. Dopraw do smaku solą i pieprzem, i wymieszaj całość z majonezem. Odstaw do lodówki na 2-3 godziny, by smaki się przegryzły.

Wskazówka: Żeby ryż do sałatek był smaczniejszy i bardziej aromatyczny, ugotuj go z gałązką lubczyku i pietruszką. Jeśli gotujesz i podczas siekania odrzucasz gałązki koperku, pietruszki, czy lubczyku, przestań. Wrzuć je do zamrażalnika i dodawaj do gotowania ryżu, ziemniaków, kaszy lub rosołu.

Więcej o: