Nie ma świąt, rodzinnych imprez i posiadówek w gronie znajomych bez sałatek. I chociaż konkretne przepisy kojarzą nam się z określonymi okazjami, istnieje jedna sałatka, która sprawdzi się zawsze i o każdej porze. Sałatka z tuńczykiem jest prosta i przepyszna, a robi się ją tyle, ile gotuje się i studzi ryż. Zrób ją na święta wielkanocne, imieniny, chrzciny lub jakąkolwiek okazję, a wszystkie ciotki padną z zachwytu.
Zobacz wideo Zwyciężczyni MasterChefa zrobiła policzki wołowe w kuchni Hapsa. Wow, musisz to zobaczyć
Sałatka do tańca i do różańca - tuńczyk i ryż to połączenie idealne
- 3 torebki ryżu - 300 g,
- słoik ogórków kiszonych - 200 g,
- 2 niewielkie czerwone cebule,
- 3 puszki tuńczyka w sosie własnym,
- 6 jajek ugotowanych na twardo,
- puszka kukurydzy,
- sól, pieprz i majonez do smaku.
Sałatka z tuńczykiem i ryżem - sposób wykonania:
- Wodę zagotuj z odrobiną soli. Kiedy zacznie wrzeć, wsyp ryż - nie gotuj go w torebkach, ponieważ może się posklejać. Następnie odcedź ryż i pozostaw do ostygnięcia. Powinien być ugotowany al dente.
- Kiedy ryż się gotuje, ugotuj jajka na twardo i ostudź. Pokrój ogórki i cebulę w kostkę. Tuńczyka odcedź z zalewy i poszarp widelcem. Kukurydzę także odcedź z zalewy.
- Ostudzony ryż przełóż do miski, dodaj ogórki, tuńczyka, cebulę, odsączoną kukurydzę i jajka. Dopraw do smaku solą i pieprzem, i wymieszaj całość z majonezem. Odstaw do lodówki na 2-3 godziny, by smaki się przegryzły.
Wskazówka: Żeby ryż do sałatek był smaczniejszy i bardziej aromatyczny, ugotuj go z gałązką lubczyku i pietruszką. Jeśli gotujesz i podczas siekania odrzucasz gałązki koperku, pietruszki, czy lubczyku, przestań. Wrzuć je do zamrażalnika i dodawaj do gotowania ryżu, ziemniaków, kaszy lub rosołu.