• Link został skopiowany

Bez udziwnień i sekretnych dodatków. To najlepsza i najłatwiejsza pasta z makreli - kremowa, aż miło

Uwielbiasz kanapki, ale już brakuje ci pomysłów, by je jakoś urozmaicić i nie jeść w kółko bułki z serem i ketchupem? Czas powrócić do smaków sprzed lat i postawić na pyszną, kremową i aromatyczną pastę. Weź jajka i przepyszną wędzoną rybę. Czasy polędwicy sopockiej i goudy na kanapkach w twoim domu miną.
pasta z makreli
vivooo / shutterstock.com

Mam wrażenie, że ostatnio przepisy na pasty kanapkowe przeżywają swój renesans i Internet zalewa fala najróżniejszych, typowych i nietypowych smarowideł. Pasty kanapkowe są naprawdę wdzięcznym tematem kulinarnym i chociaż w zasadzie można je zrobić ze wszystkiego, dziś postawimy na klasykę klasyki, czyli nieśmiertelną pastę z makreli wędzonej. Na pewno pamiętacie jej smak jeszcze z dzieciństwa, kiedy często w przedszkolach były serwowane na śniadanie małe kanapeczki z kremowym smarowidłem. Jak się zabrać za domową pastę rybną? Dobra, świeża makrela wędzona to podstawa, wiadomo. Nie może zabraknąć także jajek, kiszonego ogórka, szczypiorku i łyżeczki musztardy - to taki mój trik na to, żeby pasta z makreli wędzonej była jeszcze pyszniejsza. 

Zobacz wideo Zrobiłam pastę kanapkową z nietypowego składnika. Przepyszna

Pasta z makreli wędzonej. Klasyka w kremowej wersji idealna na świeżą bułeczkę

Składniki:

  • 1 większa makrela wędzona, 
  • 4 jajka ugotowane na twardo, 
  • 2 średnie ogórki kiszone, 
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku, 
  • 2 małe ząbki czosnku, 
  • sól, pieprz, wędzona papryka do smaku, 
  • czubata łyżka majonezu, 
  • czubata łyżeczka musztardy sarepskiej.

Pasta z makreli wędzonej - sposób wykonania:

  1. Jajka ugotuj na twardo, lekko ostudź i albo drobno posiekaj, albo zmiel w specjalnej kratce do warzyw. Możesz je także rozgnieść widelcem, ja jednak wolę większe kawałki jajek w pastach. 
  2. Mięso makreli dokładnie przebierz i usuń wszystkie ości. Makrela na szczęście ma ich niewiele. Następnie dodaj mięso do jajek. 
  3. Ogórki kiszone pokrój w bardzo drobną kostkę lub zetrzyj na tarce tak, jak na zupę ogórkową. Odciśnij nadmiar soku na ręczniku papierowym i dodaj do reszty składników. Pamiętaj też o czonsku - zmiel go w prasce.
  4. Dodaj szczypiorek i dopraw do smaku solą, pieprzem i papryką wędzoną. Na sól jednak uważaj - i makrela i ogórki są same w sobie dość słone. Dołóż majonez i musztardę. Całość dokładnie wymieszaj i już możesz smarować swoje pyszne kanapeczki. 
Więcej o: