• Link został skopiowany

Ten biszkopt rośnie jak szalony i nie opada. Dodaj sekretny składnik i podziękuj. Będzie idealny

Biszkopt to absolutna podstawa domowych wypieków, ale niektórym potrafi spędzić sen z powiek. Jest bowiem jak nastolatek - bywa kapryśny, buntuje się i nie słucha naszych poleceń. Nie z tym przepisem. Nasz biszkopt jest idealny, pięknie rośnie i nie opada, a to za sprawą jednego, nietypowego dodatku. O nim nie wolno zapomnieć.
Biszkopt
Liudmila Chernetska / Getty Images/istock.com

Biszkopt to król domowych wypieków i nie ma co się kłócić. Jest podstawą tortów i najróżniejszych ciast, jest bazą pysznych rolad i dawno temu zwykło się mawiać, że dziewczyna, która potrafi zrobić dobry biszkopt, jest gotowa wychodzić za mąż. Czy chcesz wychodzić za mąż, czy nie, zawsze warto wiedzieć, jak zrobić biszkopt i co dodać do ciasta, żeby rosło jak szalone. Chodzi o odrobinę octu. Już niewielka ilość sprawi, że ciasto urośnie ponad formę i nie opadnie po upieczeniu. Spokojnie, smak i zapach octu nie będą w ogóle wyczuwalne. 

Zobacz wideo Zrobiłam pączki na opak. Tak robiła je babcia

Przepis na biszkopt jak z cukierni. Jeden dodatek czyni cuda

Składniki:

  • 6 dużych jajek,
  • 1 pełna szklanka cukru,
  • 1 szklanka mąki, najlepiej tortowej,
  • pół szklanki mąki ziemniaczanej,
  • 2 niepełne łyżki octu,
  • szczypta soli.

Idealny biszkopt z sześciu jajek - sposób wykonania:

  1. Zanim zaczniesz, upewnij się, że wszystkie składniki mają temperaturę pokojową. Zatem wcześniej wyjmij jajka z lodówki, by nieco się ociepliły.
  2. Przygotuj miskę. Białka oddziel od żółtek. Żółtka wymieszaj z octem i proszkiem do pieczenia. Białka ubij na sztywną pianę razem z cukrem i solą. Pamiętaj, by cukier dosypywać partiami.
  3. Kiedy uzyskasz jasną i lśniącą pianę, dodaj żółtka i ponownie wymieszaj. Następnie dodawaj partiami mąkę i mąkę ziemniaczaną, miksując na wolnych obrotach.
  4. Przygotuj formę do pieczenia. Jej dno wysmaruj masłem i posyp kaszą manną. Boków nie smaruj - biszkopt musi się "wspinać". Następnie przelej ciasto do formy i włóż do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Piecz przez ok. 35 minut.
  5. Po upieczeniu studź biszkopt przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Biszkopt pokrój na blaty, gdy będzie już całkowicie ostudzony, a najlepiej następnego dnia. 
Więcej o: