Magda Gessler podała przepisy na wigilijne potrawy. Jej śledzia w oleju zrób pod pierzynką

Śledzie podawane są na wigilijnym stole w wielu wersjach. Najczęściej można ich skosztować wraz ze śmietaną, octem lub olejem. Ta wersja Magdy Gessler uwzględnia pierzynkę. Zrobisz ją w kilka chwil, a zniknie ze stołów jeszcze szybciej.

Magda Gessler jest ikoną polskiej gastronomii. Jej przepisy cieszą się niezwykłą popularnością, a obok jej przysmaków nie można przejść obojętnie. Bez wątpienia można zauważyć, że nieważne, jaki przepis postanowimy przygotować bez problemu wyjdzie wyśmienity.

Na swoim kanale YouTube restauratorka pokazała jak przygotować najpopularniejsze świąteczne potrawy. Wzięła pod lupę również wszystkim znanego śledzia. W jej wersji jest on pokryty marynowaną w oleju cebulką. To ona sprawia wrażenie pierzynki, która otula rybę.

Przepis na śledzie w oleju Magdy Gessler

Składniki

  • 6 filetów ze śledzia,
  • szklanka oleju rzepakowego lub oleju, w którym moczył się zakupiony śledź,
  • ¼ szklanki octu,
  • sok z dwóch cytryn,
  • 1 cebula biała,
  • pół łyżeczki cukru,
  • łyżeczka musztardy,
  • łyżeczka gorczycy,
  • sól,
  • pieprz młotkowany,
  • liście laurowe,
  • 3 kulki ziela angielskiego,
  • 1 seler naciowy.
Zobacz wideo Karp na puree pietruszkowym z pesto

Sposób przygotowania

  1. Po wyjęciu śledzi z zalewy dokładnie je z niej wyciśnij i przeciągnij po ich długości. Tym ruchem sprawisz, że będą bardziej elastyczne i plastyczne.
  2. Cebulę obierz i pokrój w piórka.
  3. Ocet wlej do rondelka, wsyp cukier, dodaj liście laurowe, ziele angielskie, pieprz, szczyptę soli i musztardę. Następnie całość zamieszaj i zagotuj.
  4. Do gotującej się mieszanki wrzuć gorczycę oraz niewielką ilość cebuli. Gotuj do miękkości warzywa.
  5. Seler oczyść i drobno posiekaj. Dodaj do pozostałej części cebuli, która znajduje się w misce. Przypraw pieprzem, solą, zalej olejem i sokiem z cytryn, wymieszaj.
  6. Ugotowaną mieszankę przecedź przez sitko, płyn dodaj do miski z cebulą i selerem. Przypraw i ponownie całość wymieszaj.
  7. Śledzie pokrój w grubsze paseczki i ułóż na talerzu. Każdy kawałek przykryj przygotowaną marynowaną w oleju cebulą i udekoruj szczypiorkiem.
 
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.