-
Haps
-
Jak przygotować
- Ewa Wachowicz dodaje do sernika główny składnik niedzielnego obiadu. Ten wypiek zawsze się udaje
Ewa Wachowicz dodaje do sernika główny składnik niedzielnego obiadu. Ten wypiek zawsze się udaje
Przepisy na klasyczne wypieki bardzo często są zmieniane, a ich smak podkręcany przez różnych kulinarnych ekspertów. W tym przypadku Ewa Wachowicz dodała do sernika jeden składnik, który zwykle jest częścią obiadów. Smak jest nie do podrobienia.
Ciasta to nieodłączne elementy wszystkich imprez i spotkań. Idealne zarówno do herbaty, jak i kawy. W święta robi się ich multum, jednak zazwyczaj stawia się na klasyki, które każdy dobrze zna. Może warto w tym roku przełamać schematy i upiec coś nowego? Z propozycją klasycznego wypieku z nutką nieoczywistości wychodzi Ewa Wachowicz, która w 340. odcinku swojego programu "Ewa gotuje" zaprezentowała przepis na sernik z gotowanymi ziemniakami.
Mało kto zna i stosuje ten przepis, jednak warto go przetestować w tegoroczne święta. Może się okazać, że jest smaczniejszy od klasycznego wypieku.
Przepis na sernik z ziemniakami Ewy Wachowicz
Składniki na ciasto:
- 250 g mąki,
- 120 g cukru pudru,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- 150 g masła,
- 2 żółtka.
Składniki na masę serową:
- 300 g sera białego półtłustego,
- 100 g sera śmietankowego,
- 100 g ugotowanych ziemniaków,
- pół szklanki cukru,
- laska wanilii lub cukier waniliowy.
Zobacz wideo Tarta podwójnie buraczana z serem feta
Dodatkowo:
- 1 jajko do posmarowania ciasta,
- owoce do dekoracji.
Sposób przygotowania
- Do miski przesiej mąkę, cukier puder i proszek do pieczenia. Masło posiekaj na drobne kawałki, białka oddziel od żółtek. Następnie do sypkich składników dodaj masło i żółtka. Ugnieć całość na gładkie ciasto i wstaw je do lodówki na około 30 minut.
- Po tym czasie ¾ ciasta rozwałkuj i wyklej nim wysmarowaną masłem formę.
- Ziemniaki obierz, przemyj i ugotuj do miękkości. Następnie kartofle i ser przepuść dwukrotnie przez praskę lub maszynkę o małych oczkach.
- Miękkie masło utrzyj z cukrem i jajkami na gładką masę. Stopniowo dodawaj masę serowo-ziemniaczaną i ser śmietankowy.
- Gotową masę przełóż do formy, która wylepiona jest ciastem, a brzegi posmarowane są masłem.
- Z pozostałego ciasta wytnij paski i nałóż je na wierzch, tworząc kratkę. Całość posmaruj roztrzepanym jajkiem. Wstaw do rozgrzanego do 180°C piekarnika i piecz przez około 45-50 minut.
- Po upieczeniu odstaw do wystygnięcia i przechowuj w lodówce.
- Podawaj obsypane cukrem pudrem i z owocami.