Ewa Wachowicz dodaje do sernika główny składnik niedzielnego obiadu. Ten wypiek zawsze się udaje

Przepisy na klasyczne wypieki bardzo często są zmieniane, a ich smak podkręcany przez różnych kulinarnych ekspertów. W tym przypadku Ewa Wachowicz dodała do sernika jeden składnik, który zwykle jest częścią obiadów. Smak jest nie do podrobienia.

Ciasta to nieodłączne elementy wszystkich imprez i spotkań. Idealne zarówno do herbaty, jak i kawy. W święta robi się ich multum, jednak zazwyczaj stawia się na klasyki, które każdy dobrze zna. Może warto w tym roku przełamać schematy i upiec coś nowego? Z propozycją klasycznego wypieku z nutką nieoczywistości wychodzi Ewa Wachowicz, która w 340. odcinku swojego programu "Ewa gotuje" zaprezentowała przepis na sernik z gotowanymi ziemniakami.

Mało kto zna i stosuje ten przepis, jednak warto go przetestować w tegoroczne święta. Może się okazać, że jest smaczniejszy od klasycznego wypieku.

Przepis na sernik z ziemniakami Ewy Wachowicz

Składniki na ciasto:

  • 250 g mąki,
  • 120 g cukru pudru,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 150 g masła,
  • 2 żółtka.

Składniki na masę serową:

  • 300 g sera białego półtłustego,
  • 100 g sera śmietankowego,
  • 100 g ugotowanych ziemniaków,
  • pół szklanki cukru,
  • laska wanilii lub cukier waniliowy.
Zobacz wideo Tarta podwójnie buraczana z serem feta

Dodatkowo:

  • 1 jajko do posmarowania ciasta,
  • owoce do dekoracji.

Sposób przygotowania

  1. Do miski przesiej mąkę, cukier puder i proszek do pieczenia. Masło posiekaj na drobne kawałki, białka oddziel od żółtek. Następnie do sypkich składników dodaj masło i żółtka. Ugnieć całość na gładkie ciasto i wstaw je do lodówki na około 30 minut.
  2. Po tym czasie ¾  ciasta rozwałkuj i wyklej nim wysmarowaną masłem formę.
  3. Ziemniaki obierz, przemyj i ugotuj do miękkości. Następnie kartofle i ser przepuść dwukrotnie przez praskę lub maszynkę o małych oczkach.
  4. Miękkie masło utrzyj z cukrem i jajkami na gładką masę. Stopniowo dodawaj masę serowo-ziemniaczaną i ser śmietankowy.
  5. Gotową masę przełóż do formy, która wylepiona jest ciastem, a brzegi posmarowane są masłem.
  6. Z pozostałego ciasta wytnij paski i nałóż je na wierzch, tworząc kratkę. Całość posmaruj roztrzepanym jajkiem. Wstaw do rozgrzanego do 180°C piekarnika i piecz przez około 45-50 minut.
  7. Po upieczeniu odstaw do wystygnięcia i przechowuj w lodówce.
  8. Podawaj obsypane cukrem pudrem i z owocami.
Więcej o:
Copyright © Agora SA