Tradycyjny karp wigilijny. Dlaczego właśnie on króluje na wieczerzy wigilijnej?

Jak przyrządzić karpia na Wigilię, żeby zachwycić całą rodzinę? Tradycyjny karp wigilijny to jedno z głównych dań, które pojawia się na postnej wieczerzy. Skąd wziął się zwyczaj jego spożywania i w jaki sposób go przygotować? Popularny karp smażony na Wigilię w wielu domach to podstawa, jednak warto sprawdzić inne przepisy. Karp w galarecie wigilijny, a może karp wigilijny pieczony w piekarniku? Wybierz przepis.

Karp w galarecie wigilijny. Dlaczego karp a nie inna ryba?

Tradycyjny karp wigilijny to obowiązkowy punkt w menu wigilijnym. W większości polskich domów pojawia się on na stole, choć istnieją spore różnice w jego przygotowaniu. Jedni preferują wigilijnego karpia w galarecie, inni wolą go usmażyć lub bardziej dietetycznie - upiec. Niemniej jednak wciąż zastanawia dlaczego to akurat karp jest potrawą wigilijną, a nie np. dorsz czy szczupak, które są dostępne w sprzedaży, a co więcej uważane są za bardziej wykwintne ryby? Otóż jak się okazuje dominacja karpia rozpoczęła się stosunkowo niedawno. Wcześniej na stołach gościły inne ryby - te które można było samodzielnie złowić w jeziorze lub rzece. Rozwój hodowli ryb i decyzja władz PRL o zasiedleniu stawów państwowych karpiami doprowadziła do tego, że to on zdominował polskie stoły. Obecnie nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodzenia właśnie bez potraw z niego przyrządzonych.

Zobacz też: Sklepy coraz rzadziej oferują żywe karpie. Organizacje prozwierzęce wywalczyły swoje. Klienci kupują mniej

Karp smażony na Wigilię. Przepis

Karp smażony na Wigilię to drugi, po tym w galarecie, rodzaj karpia, który najczęściej gości na wigilijnym stole. Jego przygotowanie jest stosunkowo proste, zwłaszcza jeśli mamy już gotowe, oczyszczone płaty. 

Składniki:

  • karp średniej wielkości, 
  • cytryna, 
  • bułka tarta, 
  • mąka pszenna, 
  • przyprawy: olej, sól, pieprz

Przygotowanie:

  1. Karpia umyj, wypatrosz a następnie podziel na dzwonka. 
  2. Gotowe porcje skrop sokiem z cytryny, a następnie dopraw solą i pieprzem. Odstaw na godzinę do lodówki.
  3. Mąkę wymieszaj z bułką tarta, a następnie dokładnie obtaczaj karpia w mieszance.
  4. Dobrze rozgrzej olej na patelni. Smaż na nim rybę około 4-5 minut z każdej strony.
  5. Usmażone kawałki układaj na ręczniku papierowym aby zebrać nadmiar tłuszczu. 

Jak nie marnować jedzenia podczas świąt Jak nie marnować jedzenia podczas świąt? 12 potraw - 12 wskazówek

Jak przyrządzić karpia na Wigilię?

Jeśli zastanawiasz się jak przyrządzić karpia na Wigilię, bo nigdy wcześniej tego nie robiłeś, to masz dwa wyjścia. Pierwszym z nich jest skorzystanie z jednej z dostępnych w sieci receptur, albo drugie - zamówienie gotowego dania w jednej z restauracji lub firm garmażeryjnych. Druga opcja nie jest wcale taka zła, gdyż otrzymasz fachowo przygotowaną potrawę. Ominie cię w ten sposób konieczność samodzielnego zakupu ryby, sprawienia jej, a następnie przyrządzenia. Nie będzie także ryzyka, że coś się nie uda. Wesprzesz także lokalnych przedstawicieli branży gastronomicznej. 

Tradycyjny karp wigilijny w galarecie

Czas wreszcie na recepturę na tradycyjnego karpia wigilijnego w galarecie. Ten rodzaj dania jest jednym z najbardziej charakterystycznych, ale i najczęściej pojawiających się w polskich domach w Wigilię.

Składniki:

  • średniej wielkości karp (ok. 1,5 kg), 
  • marchewka,
  • pietruszka, 
  • cebula,
  • korzeń selera, 
  • żelatyna,
  • przyprawy: liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz, 
  • sok z cytryny

Przygotowanie:

  1. Karpia oczyścić, umyć i pokroić w dzwonka. Lekko osolić i odstawić na bok.
  2. Do rondla włożyć umyte i oczyszczone warzywa: marchewkę, pietruszkę, cebulę, selera, a także liście laurowe, ziele. Zalać wodą i gotować ok. 20 minut. Następnie dodać karpia i dalej gotować aż ryba zmięknie.
  3. Następnie rybę wyjąć i po ostudzeniu usunąć ości.
  4. Wywar odcedzić i doprawić do smaku solą i pieprzem.
  5. W kubeczku namoczyć 3 łyżki żelatyny w 3 łyżkach zimnej przegotowanej wody. kiedy napęcznieje dodać do ciepłego wywaru i wymieszać.
  6. Na półmisek wylać około 1/3 ilości wywaru i wstawić do lodówki. Kiedy zacznie zastygać ułożyć w nim karpia i wylać kolejną porcję wywaru. Ponownie schłodzić.
  7. Podawać porcje skropione sokiem z cytryny.
Zobacz wideo Sprawdź ten przepis!

Karp wigilijny pieczony w piekarniku

Karp wigilijny pieczony w piekarniku smakiem nie będzie odbiegał od tego w galarecie lub smażonego, a na pewno będzie mniej kaloryczny i nie będzie tak obciążający dla naszego żołądka jak ryba smażona. Biorąc pod uwagę, że na świątecznym stole jest dużo ciężkostrawnych, kalorycznych potraw, warto pomyśleć o przygotowaniu karpia w piekarniku, gdyż jest to prosta, szybka i zdrowa wersja świątecznego dania.

Więcej o: