Tradycyjny karp wigilijny. Dlaczego właśnie on króluje na wieczerzy wigilijnej?

Jak przyrządzić karpia na Wigilię, żeby zachwycić całą rodzinę? Tradycyjny karp wigilijny to jedno z głównych dań, które pojawia się na postnej wieczerzy. Skąd wziął się zwyczaj jego spożywania i w jaki sposób go przygotować? Popularny karp smażony na Wigilię w wielu domach to podstawa, jednak warto sprawdzić inne przepisy. Karp w galarecie wigilijny, a może karp wigilijny pieczony w piekarniku? Wybierz przepis.

Karp w galarecie wigilijny. Dlaczego karp a nie inna ryba?

Tradycyjny karp wigilijny to obowiązkowy punkt w menu wigilijnym. W większości polskich domów pojawia się on na stole, choć istnieją spore różnice w jego przygotowaniu. Jedni preferują wigilijnego karpia w galarecie, inni wolą go usmażyć lub bardziej dietetycznie - upiec. Niemniej jednak wciąż zastanawia dlaczego to akurat karp jest potrawą wigilijną, a nie np. dorsz czy szczupak, które są dostępne w sprzedaży, a co więcej uważane są za bardziej wykwintne ryby? Otóż jak się okazuje dominacja karpia rozpoczęła się stosunkowo niedawno. Wcześniej na stołach gościły inne ryby - te które można było samodzielnie złowić w jeziorze lub rzece. Rozwój hodowli ryb i decyzja władz PRL o zasiedleniu stawów państwowych karpiami doprowadziła do tego, że to on zdominował polskie stoły. Obecnie nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodzenia właśnie bez potraw z niego przyrządzonych.

Zobacz też: Sklepy coraz rzadziej oferują żywe karpie. Organizacje prozwierzęce wywalczyły swoje. Klienci kupują mniej

Karp smażony na Wigilię. Przepis

Karp smażony na Wigilię to drugi, po tym w galarecie, rodzaj karpia, który najczęściej gości na wigilijnym stole. Jego przygotowanie jest stosunkowo proste, zwłaszcza jeśli mamy już gotowe, oczyszczone płaty. 

Składniki:

  • karp średniej wielkości, 
  • cytryna, 
  • bułka tarta, 
  • mąka pszenna, 
  • przyprawy: olej, sól, pieprz

Przygotowanie:

  1. Karpia umyj, wypatrosz a następnie podziel na dzwonka. 
  2. Gotowe porcje skrop sokiem z cytryny, a następnie dopraw solą i pieprzem. Odstaw na godzinę do lodówki.
  3. Mąkę wymieszaj z bułką tarta, a następnie dokładnie obtaczaj karpia w mieszance.
  4. Dobrze rozgrzej olej na patelni. Smaż na nim rybę około 4-5 minut z każdej strony.
  5. Usmażone kawałki układaj na ręczniku papierowym aby zebrać nadmiar tłuszczu. 

Jak przyrządzić karpia na Wigilię?

Jeśli zastanawiasz się jak przyrządzić karpia na Wigilię, bo nigdy wcześniej tego nie robiłeś, to masz dwa wyjścia. Pierwszym z nich jest skorzystanie z jednej z dostępnych w sieci receptur, albo drugie - zamówienie gotowego dania w jednej z restauracji lub firm garmażeryjnych. Druga opcja nie jest wcale taka zła, gdyż otrzymasz fachowo przygotowaną potrawę. Ominie cię w ten sposób konieczność samodzielnego zakupu ryby, sprawienia jej, a następnie przyrządzenia. Nie będzie także ryzyka, że coś się nie uda. Wesprzesz także lokalnych przedstawicieli branży gastronomicznej. 

Tradycyjny karp wigilijny w galarecie

Czas wreszcie na recepturę na tradycyjnego karpia wigilijnego w galarecie. Ten rodzaj dania jest jednym z najbardziej charakterystycznych, ale i najczęściej pojawiających się w polskich domach w Wigilię.

Składniki:

  • średniej wielkości karp (ok. 1,5 kg), 
  • marchewka,
  • pietruszka, 
  • cebula,
  • korzeń selera, 
  • żelatyna,
  • przyprawy: liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz, 
  • sok z cytryny

Przygotowanie:

  1. Karpia oczyścić, umyć i pokroić w dzwonka. Lekko osolić i odstawić na bok.
  2. Do rondla włożyć umyte i oczyszczone warzywa: marchewkę, pietruszkę, cebulę, selera, a także liście laurowe, ziele. Zalać wodą i gotować ok. 20 minut. Następnie dodać karpia i dalej gotować aż ryba zmięknie.
  3. Następnie rybę wyjąć i po ostudzeniu usunąć ości.
  4. Wywar odcedzić i doprawić do smaku solą i pieprzem.
  5. W kubeczku namoczyć 3 łyżki żelatyny w 3 łyżkach zimnej przegotowanej wody. kiedy napęcznieje dodać do ciepłego wywaru i wymieszać.
  6. Na półmisek wylać około 1/3 ilości wywaru i wstawić do lodówki. Kiedy zacznie zastygać ułożyć w nim karpia i wylać kolejną porcję wywaru. Ponownie schłodzić.
  7. Podawać porcje skropione sokiem z cytryny.
Zobacz wideo Sprawdź ten przepis!

Karp wigilijny pieczony w piekarniku

Karp wigilijny pieczony w piekarniku smakiem nie będzie odbiegał od tego w galarecie lub smażonego, a na pewno będzie mniej kaloryczny i nie będzie tak obciążający dla naszego żołądka jak ryba smażona. Biorąc pod uwagę, że na świątecznym stole jest dużo ciężkostrawnych, kalorycznych potraw, warto pomyśleć o przygotowaniu karpia w piekarniku, gdyż jest to prosta, szybka i zdrowa wersja świątecznego dania.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.