Tradycyjny karp wigilijny to obowiązkowy punkt w menu wigilijnym. W większości polskich domów pojawia się on na stole, choć istnieją spore różnice w jego przygotowaniu. Jedni preferują wigilijnego karpia w galarecie, inni wolą go usmażyć lub bardziej dietetycznie - upiec. Niemniej jednak wciąż zastanawia dlaczego to akurat karp jest potrawą wigilijną, a nie np. dorsz czy szczupak, które są dostępne w sprzedaży, a co więcej uważane są za bardziej wykwintne ryby? Otóż jak się okazuje dominacja karpia rozpoczęła się stosunkowo niedawno. Wcześniej na stołach gościły inne ryby - te które można było samodzielnie złowić w jeziorze lub rzece. Rozwój hodowli ryb i decyzja władz PRL o zasiedleniu stawów państwowych karpiami doprowadziła do tego, że to on zdominował polskie stoły. Obecnie nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodzenia właśnie bez potraw z niego przyrządzonych.
Zobacz też: Sklepy coraz rzadziej oferują żywe karpie. Organizacje prozwierzęce wywalczyły swoje. Klienci kupują mniej
Karp smażony na Wigilię to drugi, po tym w galarecie, rodzaj karpia, który najczęściej gości na wigilijnym stole. Jego przygotowanie jest stosunkowo proste, zwłaszcza jeśli mamy już gotowe, oczyszczone płaty.
Składniki:
Przygotowanie:
Jeśli zastanawiasz się jak przyrządzić karpia na Wigilię, bo nigdy wcześniej tego nie robiłeś, to masz dwa wyjścia. Pierwszym z nich jest skorzystanie z jednej z dostępnych w sieci receptur, albo drugie - zamówienie gotowego dania w jednej z restauracji lub firm garmażeryjnych. Druga opcja nie jest wcale taka zła, gdyż otrzymasz fachowo przygotowaną potrawę. Ominie cię w ten sposób konieczność samodzielnego zakupu ryby, sprawienia jej, a następnie przyrządzenia. Nie będzie także ryzyka, że coś się nie uda. Wesprzesz także lokalnych przedstawicieli branży gastronomicznej.
Czas wreszcie na recepturę na tradycyjnego karpia wigilijnego w galarecie. Ten rodzaj dania jest jednym z najbardziej charakterystycznych, ale i najczęściej pojawiających się w polskich domach w Wigilię.
Składniki:
Przygotowanie:
Karp wigilijny pieczony w piekarniku smakiem nie będzie odbiegał od tego w galarecie lub smażonego, a na pewno będzie mniej kaloryczny i nie będzie tak obciążający dla naszego żołądka jak ryba smażona. Biorąc pod uwagę, że na świątecznym stole jest dużo ciężkostrawnych, kalorycznych potraw, warto pomyśleć o przygotowaniu karpia w piekarniku, gdyż jest to prosta, szybka i zdrowa wersja świątecznego dania.