Panierowana smażona marchewka z dipem miętowym

Magazyn Kuchnia 15.05.2020 14:23
(brak ocen)
OCEŃ
Panierowana smażona marchewka z dipem miętowym
Panierowana smażona marchewka z dipem miętowym
Czas przygotowania do godziny
Poziom trudności łatwy
  • Można zamrażać? Nie

Składniki (2 porcje)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1 / 3

Robimy dip, mieszając wszystkie składniki. Przykrywamy, wstawiamy napół godziny do lodówki.

2 / 3

Rozgrzewamy olej do temperatury 180 st. C. Jeśli nie mamy ani frytownicy, ani termometra kuchennego, robimy próbę, wrzucając na gorący olej kawałek marchewki - jeśli szybko się przyrumieni, można smażyć. Lekko ubijamy białka na talerzu. Na drugi talerz wsypujemy tartą bułkę. Marchewki panierujemy najpierw w białkach, potem w bułce i partiami smażymy w gorącym tłuszczu przez 3-4 minuty, delikatnie odwracając w połowie czasu smażenia. Usmażoną porcję przekładamy na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem, który wchłonie nadmiar tłuszczu. Od razu solimy i pieprzymy.

3 / 3

Gorące marchewki podajemy z dipem.

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps