Panierowana smażona marchewka z dipem miętowym

Panierowana smażona marchewka z dipem miętowym
Czas przygotowania
do godziny
Poziom trudności
łatwy
- Można zamrażać? Nie
Składniki (2porcje)
-
Śmietana 22 proc. - 1 szklankaMięta - 2-3 łyżki posiekanejSok cytrynowy - 1-2 łyżkiCukier - 1-2 łyżeczkiSól - szczyptaPieprz czarny mielony - szczypta
-
Oraz:
Olej rzepakowy - do głębokiego smażeniaBiałka - 6Bułka tarta - 1.5 szklankiMarchewka - 4 duże obrane i pokrojone w słupki o grubości centymetra i długości 7-8 cmSól - do smakuPieprz czarny mielony - do smaku
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
1 / 3
Robimy dip, mieszając wszystkie składniki. Przykrywamy, wstawiamy napół godziny do lodówki.
2 / 3
Rozgrzewamy olej do temperatury 180 st. C. Jeśli nie mamy ani frytownicy, ani termometra kuchennego, robimy próbę, wrzucając na gorący olej kawałek marchewki - jeśli szybko się przyrumieni, można smażyć. Lekko ubijamy białka na talerzu. Na drugi talerz wsypujemy tartą bułkę. Marchewki panierujemy najpierw w białkach, potem w bułce i partiami smażymy w gorącym tłuszczu przez 3-4 minuty, delikatnie odwracając w połowie czasu smażenia. Usmażoną porcję przekładamy na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem, który wchłonie nadmiar tłuszczu. Od razu solimy i pieprzymy.
3 / 3
Gorące marchewki podajemy z dipem.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory