Przepisy na śledzie: które z nich warto znać?
Tradycyjna wieczerza wigilijna nie może obejść się bez ryb. Prócz znanego wszystkim karpia pojawiają się także śledzie. One w odróżnieniu od karpia podawane są na wiele różnych sposobów. Warto korzystać z różnych receptur, aby zachęcić wszystkich do zjadania ryb. Zawierają one składniki odżywcze niezwykle potrzebne i korzystne dla naszego organizmu, warto więc aby na suto zastawionym stole nie zabrakło przynajmniej jednego rodzaju śledzi. Poniżej znajdziesz sprawdzone przepisy na śledzie. Które z nich wykorzystywane są w Twoim domu?
Śledzie po kaszubsku: jeden z najbardziej znanych sposobów przyrządzania śledzi
Śledzie po kaszubsku to jedna z najpopularniejszych form podania tych ryb na święta. Oto jak je przygotować:
Składniki:
- 8 filetów śledziowych (najlepiej matiasów),
- 3 cebule,
- 20 dag pieczarek,
- 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego,
- olej,
- pół garstki rodzynek,
- sól i pieprz.
Przygotowanie:
- Filety śledziowe moczymy w wodzie (lub mleku).
- Cebulę obrać, pokroić w kosteczkę i zeszklić na oleju.
- Pieczarki oczyścić, pokroić i dodać do cebuli. Razem dusić pod przykryciem 5-7 minut.
- Dodać koncentrat pomidorowy i dalej dusić.
- Dodać namoczone wcześniej rodzynki, sól i pieprz do smaku.
- Śledzie pokroić na mniejsze kawałki.
- Na półmisek wykładać na przemian: warstwę śledzi i warstwę zalewy pomidorowej. Przykryć folią i odstawić do lodówki na minimum dobę.
Zobacz wideo Kilka propozycji, jak przyrządzić śledzia na święta
Śledzie pod pierzynką: przepis. Prosta i sprawdzona receptura
Śledzie pod pierzynką to nic innego jak sałatka śledziowa. Aby ją przygotować, wystarczy nam pół kilograma filetów śledziowych oraz ugotowane w mundurkach warzywa: ziemniaki, buraki, ogórki kiszone i jajka ugotowane na twardo. Przepis na śledzie pod pierzynką jest prosty i szybki. Ryby osuszamy, kroimy na mniejsze kawałki, skrapiamy sokiem z cytryny oraz przyprawiamy solą i pieprzem. Układamy je na dnie szerokiej salaterki. Smarujemy cienką warstwą majonezu. Obrane ziemniaki i buraki kroimy w drobną kostkę i układamy kolejną warstwę w misce. Kroimy kiszone ogórki i układamy kolejną warstwę. Smarujemy majonezem. Ostatnią warstwę stanowią pokrojone w kosteczkę jajka, które można wymieszać z posiekaną natką pietruszki.
Śledzie w oleju: zrobisz je w pięć minut
Śledzie w oleju to popularna przekąska nie tylko w czasie świąt Bożego Narodzenia. Świetnie nadaje się na przyjęcia w roli finger food. By je zrobić potrzebne będą:
Składniki:
- 0,5 kg śledzi (najlepiej solonych),
- łyżeczka musztardy,
- pół szklanki oleju,
- jarmuż do dekoracji
Przygotowanie:
- Wymoczone filety ze śledzi osuszyć, posmarować musztardą i zwinąć w ciasny rulonik. Spiąć wykałaczką.
- Gotowe ruloniki ułożyć ciasno w słoju i zalać olejem. Przykryć i odstawić w chłodne miejsce (w lodówce mogą stać nawet dwa tygodnie).
- Podawać na półmisku udekorowanym jarmużem.
Śledzie w śmietanie: proste i smaczne
Śledzie w śmietanie podobnie jak te w oleju są proste w przygotowaniu i bardzo smaczne. Aby je zrobić, wystarczy mieć pod ręką:
Składniki:
- 0,5 kg śledzi solonych,
- jabłko,
- cebula,
- pół szklanki śmietany,
- sól, cukier, sok z cytryny, natka pietruszki
Przygotowanie:
- Wymoczone filety ze śledzi osuszyć i podzielić na mniejsze części. Ułożyć na półmisku.
- Jabłko umyć i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
- Cebulę obrać i posiekać, połączyć ze śmietaną, doprawić solą, pieprzem i cukrem i skropić sokiem z cytryny.
- Śledzie zalać przygotowanym sosem śmietanowym i posypać posiekaną natką pietruszki.
Śledzie w occie: przygotuj je kilka tygodni przed świętami
Śledzie w occie wymagają nieco więcej czasu, gdyż muszą poleżeć w zalewie. Dlatego warto przygotować je z pewnym wyprzedzeniem.
Składniki:
- 0,5 kg śledzi solonych,
- 2 cebule,
- ocet,
- liść laurowy, ziele angielskie, sól i cukier
Przygotowanie:
- Wymoczone śledzie osuszyć i pokroić na mniejsze kawałki.
- W garnku zagotować około 1 litr wody z octem (1/4 szklanki).
- Do wrzącej wody wrzucić pokrojoną w talarki cebulę.
- Dodać ziele, liść, sól i cukier.
- Śledzie umieścić w czystym, wyparzonym słoiku.
- Jak zalewa wystygnie, zalewamy nią śledzie i odstawiamy.