Śledzie po kaszubsku, pod pierzynką i inne. Pięć najlepszych pomysłów na śledzie

Śledzie, zaraz obok karpia, stanowią najważniejszy rybny akcent na wigilijnym stole. Jak je przyrządzić, aby oczarować wszystkich biesiadników? Przedstawiamy pięć przepisów na śledzie (między innym na śledzie po kaszubsku i śledzie pod pierzynką).

Przepisy na śledzie: które z nich warto znać?

Tradycyjna wieczerza wigilijna nie może obejść się bez ryb. Prócz znanego wszystkim karpia pojawiają się także śledzie. One w odróżnieniu od karpia podawane są na wiele różnych sposobów. Warto korzystać z różnych receptur, aby zachęcić wszystkich do zjadania ryb. Zawierają one składniki odżywcze niezwykle potrzebne i korzystne dla naszego organizmu, warto więc aby na suto zastawionym stole nie zabrakło przynajmniej jednego rodzaju śledzi. Poniżej znajdziesz sprawdzone przepisy na śledzie. Które z nich wykorzystywane są w Twoim domu?

Śledzie po kaszubsku: jeden z najbardziej znanych sposobów przyrządzania śledzi

Śledzie po kaszubsku to jedna z najpopularniejszych form podania tych ryb na święta. Oto jak je przygotować:

Składniki:

  • 8 filetów śledziowych (najlepiej matiasów),
  • 3 cebule,
  • 20 dag pieczarek,
  • 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • olej,
  • pół garstki rodzynek,
  • sól i pieprz.

Przygotowanie:

  1. Filety śledziowe moczymy w wodzie (lub mleku).
  2. Cebulę obrać, pokroić w kosteczkę i zeszklić na oleju.
  3. Pieczarki oczyścić, pokroić i dodać do cebuli. Razem dusić pod przykryciem 5-7 minut.
  4. Dodać koncentrat pomidorowy i dalej dusić.
  5. Dodać namoczone wcześniej rodzynki, sól i pieprz do smaku.
  6. Śledzie pokroić na mniejsze kawałki.
  7. Na półmisek wykładać na przemian: warstwę śledzi i warstwę zalewy pomidorowej. Przykryć folią i odstawić do lodówki na minimum dobę.
Zobacz wideo Kilka propozycji, jak przyrządzić śledzia na święta

Śledzie pod pierzynką: przepis. Prosta i sprawdzona receptura

Śledzie pod pierzynką to nic innego jak sałatka śledziowa. Aby ją przygotować, wystarczy nam pół kilograma filetów śledziowych oraz ugotowane w mundurkach warzywa: ziemniaki, buraki, ogórki kiszone i jajka ugotowane na twardo. Przepis na śledzie pod pierzynką jest prosty i szybki. Ryby osuszamy, kroimy na mniejsze kawałki, skrapiamy sokiem z cytryny oraz przyprawiamy solą i pieprzem. Układamy je na dnie szerokiej salaterki. Smarujemy cienką warstwą majonezu. Obrane ziemniaki i buraki kroimy w drobną kostkę i układamy kolejną warstwę w misce. Kroimy kiszone ogórki i układamy kolejną warstwę. Smarujemy majonezem. Ostatnią warstwę stanowią pokrojone w kosteczkę jajka, które można wymieszać z posiekaną natką pietruszki.

Śledzie w oleju: zrobisz je w pięć minut

Śledzie w oleju to popularna przekąska nie tylko w czasie świąt Bożego Narodzenia. Świetnie nadaje się na przyjęcia w roli finger food. By je zrobić potrzebne będą:

Składniki:

  • 0,5 kg śledzi (najlepiej solonych),
  • łyżeczka musztardy,
  • pół szklanki oleju,
  • jarmuż do dekoracji

Przygotowanie:

  1. Wymoczone filety ze śledzi osuszyć, posmarować musztardą i zwinąć w ciasny rulonik. Spiąć wykałaczką.
  2. Gotowe ruloniki ułożyć ciasno w słoju i zalać olejem. Przykryć i odstawić w chłodne miejsce (w lodówce mogą stać nawet dwa tygodnie).
  3. Podawać na półmisku udekorowanym jarmużem.

Śledzie w śmietanie: proste i smaczne 

Śledzie w śmietanie podobnie jak te w oleju są proste w przygotowaniu i bardzo smaczne. Aby je zrobić, wystarczy mieć pod ręką:

Składniki:

  • 0,5 kg śledzi solonych,
  • jabłko,
  • cebula,
  • pół szklanki śmietany,
  • sól, cukier, sok z cytryny, natka pietruszki

Przygotowanie:

  1. Wymoczone filety ze śledzi osuszyć i podzielić na mniejsze części. Ułożyć na półmisku.
  2. Jabłko umyć i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
  3. Cebulę obrać i posiekać, połączyć ze śmietaną, doprawić solą, pieprzem i cukrem i skropić sokiem z cytryny.
  4. Śledzie zalać przygotowanym sosem śmietanowym i posypać posiekaną natką pietruszki.

Śledzie w occie: przygotuj je kilka tygodni przed świętami

Śledzie w occie wymagają nieco więcej czasu, gdyż muszą poleżeć w zalewie. Dlatego warto przygotować je z pewnym wyprzedzeniem.

Składniki:

  • 0,5 kg śledzi solonych,
  • 2 cebule,
  • ocet,
  • liść laurowy, ziele angielskie, sól i cukier

Przygotowanie:

  1. Wymoczone śledzie osuszyć i pokroić na mniejsze kawałki.
  2. W garnku zagotować około 1 litr wody z octem (1/4 szklanki).
  3. Do wrzącej wody wrzucić pokrojoną w talarki cebulę.
  4. Dodać ziele, liść, sól i cukier.
  5. Śledzie umieścić w czystym, wyparzonym słoiku.
  6. Jak zalewa wystygnie, zalewamy nią śledzie i odstawiamy.
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.