Karp: cena 2020. Jak przygotować wigilijnego karpia? [PRZEPISY]

Karp jest jednym z najbardziej rozpowszechnionych wigilijnych dań w naszym kraju. Bez względu na region, pojawia się on na stołach większości Polaków. Jakie będą ceny ryby w tym roku?

Karp wigilijny: obowiązkowy punkt w świątecznym menu

Wielu z nas nie wyobraża sobie wieczerzy świątecznej bez karpia wigilijnego. W każdym domu przyrządzany jest on co roku, pod różnymi postaciami. W końcu wigilia jest wieczerzą postną, co oznacza, że prócz ryb nie znajdziemy na stole innych mięs.

Karp: cena 2020

Karp jest rybą hodowlaną. Przed Wigilią jak grzyby po deszczu wyrastają stoiska, gdzie można nabyć go żywego lub wybrać egzemplarz oprawiony, gotowy do obróbki. W tym roku da się zauważyć, że ceny karpia żywego w porównaniu do ubiegłego roku wzrosły - obecnie za kilogram ryby trzeba zapłacić około 11 złotych, podczas gdy rok temu cena wynosiła około 10 złotych. Jest jeszcze jednak sporo czasu do świąt, więc ceny mogą jeszcze ulec zmianie.

Karp w galarecie: jak przygotować?

Karp w galarecie to chyba jedna z najczęściej przyrządzanych form karpia. Nie jest bardzo skomplikowana ani pracochłonna, więc nawet początkujący kucharz powinien sobie wyśmienicie poradzić.

Składniki:

  • 1,5 kg karpia,
  • 2 cebule,
  • pietruszka korzeń,
  • mały seler,
  • 2 marchewki,
  • żelatyna do ryb,
  • cytryna,
  • natka pietruszki,
  • sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie, cukier, cytryna

Przygotowanie:

  1. Przygotować rybę: oskrobać, pozbyć się niepotrzebnych elementów, dokładnie umyć.
  2. Oczyszczoną rybę pokroić na dzwonka, następnie delikatnie skropić sokiem z cytryny i posolić.
  3. Warzywa obrać, umyć i pokroić na mniejsze kawałeczki. Następnie zalać wodą i gotować. Jak zmiękną dodać pokrojonego karpia, sól, pieprz, odrobinę cukru, liść laurowy, ziele angielskie. Całość gotować na wolny ogniu przez około godzinę.
  4. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości wody i dodać do garnka z rybą i gotować jeszcze kilka minut.
  5. Na półmisku ułożyć kawałki ryby, a następnie zalać je galaretą i odstawić w chłodne miejsce do stężenia. 
  6. Gotową rybę posypać posiekaną natką pietruszki

Karp po żydowsku: receptura

Karp po żydowsku gości na wigilijnych stołach niemal równie często co ten w galarecie. Aby go przygotować potrzebne będzie:

Składniki:

  • kilogram karpia,
  • sól, pieprz,
  • 4-5 goździków,
  • ocet,
  • łyżka masła,
  • mała cebula,
  • pół szklanki jasnego piwa,
  • garść rodzynek,
  • łyżeczka tartej skórki z cytryny

Przygotowanie:

  1. Przygotować rybę. Po oczyszczeniu pokroić w dzwonki, posolić, oprószyć pieprzem, tłuczonymi w moździerzu goździkami, skropić octem.
  2. Rozgrzać masło w garnku, wrzucić posiekaną cebulę i podsmażyć.
  3. Wlać piwo, a jak lekko się ono podgrzeje włożyć rybę i dusić pod przykryciem na wolnym ogniu około 30 minut.
  4. Gotową rybę wyjąć z garnka, a do sosu wsypać rodzynki i skórkę cytrynową. Zagotować.
  5. Rybę podawać na półmisku polaną sosem. 

Karp pieczony w piekarniku: przygotowanie

Karp pieczony w piekarniku to w pewnym sensie nowość na wigilijnym stole. Smakuje idealnie, a przy tym ma niewiele kalorii z racji sposobu przygotowania. Danie przygotowuje się szybko i można nim zaskoczyć gości. Wystarczy sprawionego karpia pokroić w dzwonki, następnie skropić go sokiem z cytryny, oprószyć solą i pieprzem i włożyć do brytfanny. Tak przygotowany karp trafia do piekarnika rozgrzanego do 180°C na pół godziny. 

Karp: przepisy to nie wszystko

Dobry przepis na karpia jest bardzo ważny jeśli chcemy przygotować pyszne danie dla rodziny. Jednak najważniejsza jest tak naprawdę jakość zakupionej ryby. Wybierając karpia, zwracajmy uwagę na to, aby:

  • ryba, którą kupujemy pochodziła ze zbiornika z czystą, zimną wodą 
  • jego skrzela były czerwone, co świadczy o tym, że ryba jest zdrowa i świeża
  • oczy były przejrzyste i szkliste - mętne oczy są dowodem na to, że ryba nie jest pierwszej świeżości
  • jego kolor był oliwkowy z różnymi odcieniami, w żadnym wypadku nie był biały (może to świadczyć o chorobie).
Zobacz wideo Ryba po grecku w wersji klasycznej i wege z selera
Więcej o:
Copyright © Agora SA