Ryba po grecku - przepis tradycyjny czy nowoczesny? Wybierz, co lubisz!

Choć nie wiadomo dokładnie skąd wzięła się w naszym menu ryba po grecku, pewne jest, że w wielu domach zagości w tym roku - tak, jak w latach ubiegłych - na wigilijnym stole. Delikatne mięso ryby i warzywa w sosie pomidorowym to połączenie, bez którego część z nas nie wyobraża sobie świąt. Jak zrobić rybę po grecku? Mamy dla was dwa przepisy - jeden bardziej tradycyjny, a drugi nieco bardziej nowoczesny. Wybierzcie swój ulubiony!

Ryba po grecku to jeden ze świątecznych klasyków. Jej nazwa jest jednak nieco myląca, bowiem w Grecji raczej nikt nie słyszał o podobnym daniu. Mówi się, że jej pierwowzorem może być greckie danie psari plaki - ryba pieczona, podawana z warzywami (czasem - choć nie zawsze - uduszonych w pomidorowym sosie).

Ryba po grecku - potrzebne składniki

Oprócz dobrej, białej ryby o zwartym mięsie, do jej przygotowania potrzebne nam będą również warzywa korzeniowe (marchewka, pietruszka, seler), a także por i cebula. Obowiązkowym dodatkiem jest również przecier pomidorowy, któremu ryba zawdzięcza nie tylko wyjątkowy smak, ale i swój charakterystyczny kolor.

Aromatu daniu dodadzą przyprawy. Oprócz soli i mielonego pieprzu są to zwykle również liście laurowe, ziele angielskie, a niekiedy również pieprz ziarnisty. Wiele osób dodaje do niej także czosnek oraz sproszkowaną słodką paprykę.

Niezależnie od tego, co dodamy do naszej ryby, trzeba pamiętać o jednej ważnej zasadzie. By smaki dania dobrze się połączyły, a ryba była najsmaczniejsza, warto odstawić ją do lodówki na kilka godzin (a jeszcze lepiej na całą noc).

Zobacz nasz przepis wideo na rybę po grecku w cieście francuskim:

Zobacz wideo

Ryba po grecku - przepis podstawowy

Składniki:

  • 8 filetów z dorsza, mintaja lub miruny
  • 2 jajka
  • mąka + bułka tarta do panierowania
  • 4 spore marchewki
  • 2 pietruszki średniej wielkości
  • 1 cebula średniej wielkości
  • 1 mały por
  • 1/2 małego selera
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 3/4 szklanki wody
  • sól i pieprz do smaku
  • 4-5 ziarenek ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

  1. Filety oprószamy solą i pieprzem.
  2. Następnie przygotowujemy sobie miseczki z mąką, jajkiem i bułką tartą.
  3. Filety obtaczamy kolejno w mące, jajku i bułce.
  4. Na patelni rozgrzewamy olej. Smażymy panierowane ryby z każdej strony na złoto na średnim ogniu.
  5. Cebulę kroimy w piórka, pora w półplasterki, a marchew, pietruszkę i selera ścieramy na tarce o grubych oczkach.
  6. Cebulę i pora podsmażamy na oleju, żeby zmiękły, a następnie dodajemy pozostałe warzywa oraz liść laurowy i ziele angielskie.
  7. Przesmażamy wszystko razem przez kilka minut, żeby warzywa nieco zmiękły.
  8. Koncentrat mieszamy z wodą i dodajemy do warzyw. Doprawiamy solą i pieprzem.
  9. Przygotowujemy naczynie na rybę po grecku.
  10. Na dnie wykładamy 1/3 warzyw, na to połowę ryby, następnie warstwę warzyw, znów rybę i warzywa.
  11. Rybę po grecku odkładamy do lodówki na kilka godzin lub całą noc.

Ryba po grecku w nowej wersji - dorsz duszony w sosie pomidorowo-imbirowym

Dorsz duszony w sosie pomidorowo-imbirowym
Dorsz duszony w sosie pomidorowo-imbirowym fot. Natalia Nowak-Bratek

Składniki:

  • 2 cebule
  • ząbek czosnku
  • 4 g imbiru
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • po szczypcie ostrej papryki, curry, kuminu i kurkumy
  • 85 ml przecieru pomidorowego
  • 85 ml wywaru jarzynowego
  • sok z połowy cytryny
  • 400 g filetów z dorsza
  • kilka gałązek posiekanej kolendry
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Cebule i czosnek obieramy, siekamy. Imbir obieramy, ścieramy na tarce o małych oczkach. Olej rozgrzewamy w rondlu, szklimy cebulę i czosnek. Dodajemy imbir, posypujemy ostrą papryką, curry, kuminem i kurkumą, mieszamy, smażymy 2 minuty. Dodajemy przecier pomidorowy, bulion i połowę soku z cytryny, posypujemy solą i pieprzem, dusimy 5 minut.
  2. Układamy filety z dorsza, przykrywamy, dusimy 5 minut. Filety odwracamy, dusimy kolejne 5 minut. Skrapiamy pozostałym sokiem z cytryny, przyprawiamy. Posypujemy kolendrą.
  3. Do dorsza możemy podać paluchy serowe z przecierem pomidorowym: ciasto francuskie kroimy na kwadraty o boku 8 cm. Smarujemy je przecierem pomidorowym (3-4 łyżki), posypujemy startym żółtym serem (ok. 100 g), solą i pieprzem. Kroimy w paski szerokości 1,5 cm, lekko skręcamy. Układamy na natłuszczonej blaszce i wstawiamy na 15 minut do piekarnika rozgrzanego do 220 st. Zostawiamy w wyłączonym piekarniku kilka minut.

Autor: Honorata Piwowarska (przepis pochodzi z Magazynu Kuchnia)

Więcej o: