Jaka ryba do ryby po grecku? Garść wskazówek, jak zrobić klasyczne danie na święta

Ryba po grecku pojawia się bardzo często na naszych wigilijnych stołach. Jeżeli jest dobrze przygotowana, będzie stanowić prawdziwy przysmak. Jak zrobić rybę po grecku? Mamy kilka wskazówek.

Ryba po grecku to w niektórych domach danie typowo wigilijne. U innych często pojawia się również podczas innych uroczystości. Świeżo usmażona ryba i aromatyczne warzywa stanowią idealne połączenie. Dziś mamy dla was garść porad, jak zrobić przepyszną rybę po grecku, która zniknie z talerza w tempie natychmiastowym.

Potrawy wigilijne - lista obowiązkowych dań i jak się zabrać za przygotowania [PORADNIK]Przygotowania do świąt czas zacząć. Co można zrobić wcześniej? Podpowiadamy

Ryba po grecku - jaką wybrać?

Jaka ryba będzie najlepsza do przygotowania tej potrawy? Ryba po grecku będzie najsmaczniejsza, gdy przyrządzimy ją z którejś z ryb o białym mięsie np. miruny, dorsza, morszczuka czy mintaja. Większość kucharzy nie poleca zaś do tego dania łososia, ryby maślanej czy pangi. Panga ogółem uchodzi za jedną z najmniej zdrowych ryb, natomiast ryba maślana zawiera dużo tłuszczu, co w połączeniu z warzywami duszonymi na oleju może stanowić bardzo ciężkostrawne połączenie.

Niektórzy decydują się podać smażonego karpia razem z warzywami. Karp również stanowi dość tłustą rybę, dlatego warto pamiętać, aby ograniczyć tłuszcz podczas smażenia mięsa oraz duszenia warzyw. Usmażone kawałki ryby warto także odsączyć, używając papierowego ręcznika kuchennego.

Ryba po grecku - przepis

Składniki:

  • 1 kg ryby o białym mięsie,
  • 500 g marchewki,
  • 200 g pietruszki,
  • 100 g korzenia selera,
  • 1/2 pora (biała część),
  • cebula,
  • 150 g przecieru lub koncentratu pomidorowego,
  • olej roślinny do smażenia,
  • 2 liście laurowe,
  • 2 ziarna ziela angielskiego,
  • ok. 500 ml wody,
  • sól i pieprz do smaku,
  • mąka do panierowania ryby

Jak zrobić rybę po grecku?

Warzywa dokładnie myjemy i obieramy ze skóry, następnie ścieramy je na tarce o najgrubszych oczkach (poza porem i cebulę - te kroimy w drobną kostkę). Na dnie garnka lub głębokiej patelni rozgrzewamy odrobinę oleju roślinnego, podsmażamy cebulkę, a gdy się zeszkli, dodajemy pozostałe warzywa. Wrzucamy także liście laurowe oraz ziele angielskie, wszystko mieszamy i podlewamy wodą. Przykrywamy pokrywką i dusimy przez około 15-20 minut.

W tym czasie smażymy rybę - każdy kawałek obtaczamy w mące i smażymy na rozgrzanym na patelni tłuszczu po obu stronach, aż ryba się zrumieni. Następnie odkładamy usmażone kawałki na papierowy ręcznik, aby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu. Rybę po grecku podajemy na gorąco lub na zimno. 

Sprawdźcie nasze sposoby na rybę po grecku. Oto przepis klasyczny oraz...  wege.

Zobacz wideo