Ryba po grecku to w niektórych domach danie typowo wigilijne. U innych często pojawia się również podczas innych uroczystości. Świeżo usmażona ryba i aromatyczne warzywa stanowią idealne połączenie. Dziś mamy dla was garść porad, jak zrobić przepyszną rybę po grecku, która zniknie z talerza w tempie natychmiastowym.
Jaka ryba będzie najlepsza do przygotowania tej potrawy? Ryba po grecku będzie najsmaczniejsza, gdy przyrządzimy ją z którejś z ryb o białym mięsie np. miruny, dorsza, morszczuka czy mintaja. Większość kucharzy nie poleca zaś do tego dania łososia, ryby maślanej czy pangi. Panga ogółem uchodzi za jedną z najmniej zdrowych ryb, natomiast ryba maślana zawiera dużo tłuszczu, co w połączeniu z warzywami duszonymi na oleju może stanowić bardzo ciężkostrawne połączenie.
Niektórzy decydują się podać smażonego karpia razem z warzywami. Karp również stanowi dość tłustą rybę, dlatego warto pamiętać, aby ograniczyć tłuszcz podczas smażenia mięsa oraz duszenia warzyw. Usmażone kawałki ryby warto także odsączyć, używając papierowego ręcznika kuchennego.
Składniki:
Warzywa dokładnie myjemy i obieramy ze skóry, następnie ścieramy je na tarce o najgrubszych oczkach (poza porem i cebulę - te kroimy w drobną kostkę). Na dnie garnka lub głębokiej patelni rozgrzewamy odrobinę oleju roślinnego, podsmażamy cebulkę, a gdy się zeszkli, dodajemy pozostałe warzywa. Wrzucamy także liście laurowe oraz ziele angielskie, wszystko mieszamy i podlewamy wodą. Przykrywamy pokrywką i dusimy przez około 15-20 minut.
W tym czasie smażymy rybę - każdy kawałek obtaczamy w mące i smażymy na rozgrzanym na patelni tłuszczu po obu stronach, aż ryba się zrumieni. Następnie odkładamy usmażone kawałki na papierowy ręcznik, aby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu. Rybę po grecku podajemy na gorąco lub na zimno.
Sprawdźcie nasze sposoby na rybę po grecku. Oto przepis klasyczny oraz... wege.