Piernik długo dojrzewający, zwany także piernikiem staropolskim ma dość łatwą recepturę, jednak jego wykonanie wymaga czasu i cierpliwości. Aby wydobyć wszystkie jego walory smakowe, konieczne jest nastawienie go już na trzy tygodnie przed planowanym terminem pieczenia. Po upieczeniu również powinien mieć nieco czasu na "odstanie" (optymalnie około tygodnia) - wtedy możemy być pewni, że będzie smaczny i mięciutki. Jeśli więc chcesz samodzielnie przygotować piernik staropolski zaplanuj odpowiednio wcześniej pracę. Wszystkie składniki musisz mieć w swojej kuchni najpóźniej na miesiąc przed świętami.
Przedstawiamy przepis na piernik długo dojrzewający.
Składniki: szklanka płynnego miodu, szklanka cukru, 0,5 kg mąki, 2 jajka, pół kostki masła, łyżeczka sody oczyszczonej, 100 ml mleka, przyprawy: goździki, imbir, gałka muszkatołowa, cynamon, 5 dag orzechów włoskich
Przygotowanie:
Jeśli zapomniałaś/eś nastawić piernik długo dojrzewający nic straconego. Również możesz cieszyć się smakiem aromatycznego piernika w święta. Wystarczy wybrać nieco inny przepis na piernik świąteczny i zabrać się do niego kilka dni przed świętami.
Składniki: 0,5 kg mąki, pół szklanki cukru, pół kostki masła, szklanka mleka, 3 jajka, 5 łyżek płynnego miodu, 10 dag suszonych śliwek, 2 łyżeczki sody oczyszczonej, przyprawy: cynamon, gałka muszkatołowa, imbir. Do przełożenia dwa słoiki powidła śliwkowego i na wierzch polewa czekoladowa
Przygotowanie:
Aby piernik staropolski wyszedł nam wyśmienicie, konieczne jest zastosowanie się do kilku zasad jego przygotowywania. Przede wszystkim jest to ciasto wymagające cierpliwości i leżakowania. Dlatego nastawmy masę piernikową z odpowiednio długim wyprzedzeniem - jeśli mamy zamiar przechowywać ją w lodówce, można to zrobić nawet na sześć tygodni przed pieczeniem, ale nie krócej niż trzy tygodnie. Nie przejmujmy się, że piernik po upieczeniu stwardniał - taka jego natura. Po upieczeniu, aby ciasto nabrało miękkości, konieczne jest pozostawienie go na tydzień owiniętego w folię aluminiową.