• Link został skopiowany

Piernik dojrzewający: przepis. Jak przygotować pyszny deser na święta?

Piernik dojrzewający to jedno z obowiązkowych ciast na świątecznym stole. Przepis jest dość łatwy, jednak jego przygotowanie zajmie nam około 30 dni. Sprawdź recepturę na piernik dojrzewający i opcję dla spóźnialskich.
Przepis na piernik dojrzewający nie jest trudny. Zdjęcie ilustracyjne
Rimma Bondarenko/shutterstock.com

Piernik długo dojrzewający: zacznij przygotowywać trzy tygodnie przed pieczeniem

Piernik długo dojrzewający, zwany także piernikiem staropolskim ma dość łatwą recepturę, jednak jego wykonanie wymaga czasu i cierpliwości. Aby wydobyć wszystkie jego walory smakowe, konieczne jest nastawienie go już na trzy tygodnie przed planowanym terminem pieczenia. Po upieczeniu również powinien mieć nieco czasu na "odstanie" (optymalnie około tygodnia) - wtedy możemy być pewni, że będzie smaczny i mięciutki. Jeśli więc chcesz samodzielnie przygotować piernik staropolski zaplanuj odpowiednio wcześniej pracę. Wszystkie składniki musisz mieć w swojej kuchni najpóźniej na miesiąc przed świętami.

Przepis na piernik długo dojrzewający

Przedstawiamy przepis na piernik długo dojrzewający.

Składniki: szklanka płynnego miodu, szklanka cukru, 0,5 kg mąki, 2 jajka, pół kostki masła, łyżeczka sody oczyszczonej, 100 ml mleka, przyprawy: goździki, imbir, gałka muszkatołowa, cynamon, 5 dag orzechów włoskich

Przygotowanie:

  1. W garnku z szerokim dnem, na małym ogniu rozpuścić miód z cukrem i masłem. 
  2. Cały czas mieszając ostudzić.
  3. Stopniowo dodawać mąkę, sól i jajka. Wyrobić całość na jednolitą masę.
  4. W mleku rozprowadzić sodę oczyszczoną i następnie wlać ją do masy.
  5. Przyprawy wrzucić do moździerza i roztłuc, orzechy posiekać i dodać wszystko do masy piernikowej.
  6. Tak przygotowaną całość włożyć do kamionkowego garnka i przykryć czystą ściereczką. Odstawić na trzy tygodnie w chłodne miejsce.
  7. Po tym czasie przełożyć ciasto do formy i upiec w piekarniku rozgrzanym do 180°C (około 30 minut; góra-dół bez termoobiegu).
  8. Jeśli planujemy przełożyć piernik, np. powidłem, wtedy po ostygnięciu warto przekroić go na blaty, a następnie owinąć folią i odstawić na tydzień. Dopiero po tym czasie przekładamy go powidłami i polewamy polewą czekoladową.
Zobacz wideo Przepisy na pyszne ciasta bożonarodzeniowe - zebrę i piernik

Piernik świąteczny, czyli szybka opcja dla zabieganych

Jeśli zapomniałaś/eś nastawić piernik długo dojrzewający nic straconego. Również możesz cieszyć się smakiem aromatycznego piernika w święta. Wystarczy wybrać nieco inny przepis na piernik świąteczny i zabrać się do niego kilka dni przed świętami. 

Składniki: 0,5 kg mąki, pół szklanki cukru, pół kostki masła, szklanka mleka, 3 jajka, 5 łyżek płynnego miodu, 10 dag suszonych śliwek, 2 łyżeczki sody oczyszczonej, przyprawy: cynamon, gałka muszkatołowa, imbir. Do przełożenia dwa słoiki powidła śliwkowego i na wierzch polewa czekoladowa

Przygotowanie:

  1. W garnku rozpuścić masło, cukier, miód.
  2. Dodać przyprawy i pokrojone drobno śliwki.
  3. Podgrzewać całość na wolnym ogniu. 
  4. Gdy masa ostygnie, powoli dodawać mleko i wbić jajka.
  5. Do miski przesiać mąkę i dodać do niej sodę oczyszczoną.
  6. Ostudzoną masę wlać do miski z mąką i sodą i wyrobić całość na gładką masę.
  7. Masę piernikową przełożyć do formy i wstawić do piekarnika nagrzanego do 170°C (grzanie góra/dół). Piec ok. 50 minut.
  8. Jak ostygnie podzielić na blaty i smarować powidłami. Całość oblać polewą czekoladową. 

Piernik staropolski: tajniki przygotowania

Aby piernik staropolski wyszedł nam wyśmienicie, konieczne jest zastosowanie się do kilku zasad jego przygotowywania. Przede wszystkim jest to ciasto wymagające cierpliwości i leżakowania. Dlatego nastawmy masę piernikową z odpowiednio długim wyprzedzeniem - jeśli mamy zamiar przechowywać ją w lodówce, można to zrobić nawet na sześć tygodni przed pieczeniem, ale nie krócej niż trzy tygodnie. Nie przejmujmy się, że piernik po upieczeniu stwardniał - taka jego natura. Po upieczeniu, aby ciasto nabrało miękkości, konieczne jest pozostawienie go na tydzień owiniętego w folię aluminiową. 

Więcej o: