Piernik dojrzewający: przepis. Jak przygotować pyszny deser na święta?
Piernik długo dojrzewający: zacznij przygotowywać trzy tygodnie przed pieczeniem
Piernik długo dojrzewający, zwany także piernikiem staropolskim ma dość łatwą recepturę, jednak jego wykonanie wymaga czasu i cierpliwości. Aby wydobyć wszystkie jego walory smakowe, konieczne jest nastawienie go już na trzy tygodnie przed planowanym terminem pieczenia. Po upieczeniu również powinien mieć nieco czasu na "odstanie" (optymalnie około tygodnia) - wtedy możemy być pewni, że będzie smaczny i mięciutki. Jeśli więc chcesz samodzielnie przygotować piernik staropolski zaplanuj odpowiednio wcześniej pracę. Wszystkie składniki musisz mieć w swojej kuchni najpóźniej na miesiąc przed świętami.
Przepis na piernik długo dojrzewający
Przedstawiamy przepis na piernik długo dojrzewający.
Składniki: szklanka płynnego miodu, szklanka cukru, 0,5 kg mąki, 2 jajka, pół kostki masła, łyżeczka sody oczyszczonej, 100 ml mleka, przyprawy: goździki, imbir, gałka muszkatołowa, cynamon, 5 dag orzechów włoskich
Przygotowanie:
- W garnku z szerokim dnem, na małym ogniu rozpuścić miód z cukrem i masłem.
- Cały czas mieszając ostudzić.
- Stopniowo dodawać mąkę, sól i jajka. Wyrobić całość na jednolitą masę.
- W mleku rozprowadzić sodę oczyszczoną i następnie wlać ją do masy.
- Przyprawy wrzucić do moździerza i roztłuc, orzechy posiekać i dodać wszystko do masy piernikowej.
- Tak przygotowaną całość włożyć do kamionkowego garnka i przykryć czystą ściereczką. Odstawić na trzy tygodnie w chłodne miejsce.
- Po tym czasie przełożyć ciasto do formy i upiec w piekarniku rozgrzanym do 180°C (około 30 minut; góra-dół bez termoobiegu).
- Jeśli planujemy przełożyć piernik, np. powidłem, wtedy po ostygnięciu warto przekroić go na blaty, a następnie owinąć folią i odstawić na tydzień. Dopiero po tym czasie przekładamy go powidłami i polewamy polewą czekoladową.
Piernik świąteczny, czyli szybka opcja dla zabieganych
Jeśli zapomniałaś/eś nastawić piernik długo dojrzewający nic straconego. Również możesz cieszyć się smakiem aromatycznego piernika w święta. Wystarczy wybrać nieco inny przepis na piernik świąteczny i zabrać się do niego kilka dni przed świętami.
Składniki: 0,5 kg mąki, pół szklanki cukru, pół kostki masła, szklanka mleka, 3 jajka, 5 łyżek płynnego miodu, 10 dag suszonych śliwek, 2 łyżeczki sody oczyszczonej, przyprawy: cynamon, gałka muszkatołowa, imbir. Do przełożenia dwa słoiki powidła śliwkowego i na wierzch polewa czekoladowa
Przygotowanie:
- W garnku rozpuścić masło, cukier, miód.
- Dodać przyprawy i pokrojone drobno śliwki.
- Podgrzewać całość na wolnym ogniu.
- Gdy masa ostygnie, powoli dodawać mleko i wbić jajka.
- Do miski przesiać mąkę i dodać do niej sodę oczyszczoną.
- Ostudzoną masę wlać do miski z mąką i sodą i wyrobić całość na gładką masę.
- Masę piernikową przełożyć do formy i wstawić do piekarnika nagrzanego do 170°C (grzanie góra/dół). Piec ok. 50 minut.
- Jak ostygnie podzielić na blaty i smarować powidłami. Całość oblać polewą czekoladową.
Piernik staropolski: tajniki przygotowania
Aby piernik staropolski wyszedł nam wyśmienicie, konieczne jest zastosowanie się do kilku zasad jego przygotowywania. Przede wszystkim jest to ciasto wymagające cierpliwości i leżakowania. Dlatego nastawmy masę piernikową z odpowiednio długim wyprzedzeniem - jeśli mamy zamiar przechowywać ją w lodówce, można to zrobić nawet na sześć tygodni przed pieczeniem, ale nie krócej niż trzy tygodnie. Nie przejmujmy się, że piernik po upieczeniu stwardniał - taka jego natura. Po upieczeniu, aby ciasto nabrało miękkości, konieczne jest pozostawienie go na tydzień owiniętego w folię aluminiową.
-
Polskie pierogi hitem sprzedaży w Niemczech. Pomógł lockdown
-
Dziennikarz z USA zdradza przepis na kopytka. Bardzo podobny do "naszego", ale jest różnica
-
Kiedy tłusty czwartek 2021? Sprawdzamy, kiedy przypada święto pączka
-
Nigdy więcej wysuszonej jajecznicy. Szef kuchni zdradza, by dodać składnik, który na pewno macie w lodówce
-
Najtrudniej zrezygnować nam z sera i kotletów - raport "Kuchnia roślinna w Polsce"
- Ryż na mleku - słodkie wspomnienie babcinej kuchni. Próbowaliście w wersji babeczkowej? [PRZEPIS]
- Największa lekcja gotowania, by zebrać 9,5 miliona na najdroższy lek świata dla Ani. Będzie rekord?
- Gubisz się w restauracyjnym menu? Ten quiz rozłoży cię na łopatki
- "Zioberko po krakowsku" i "Obietnica Kaczafiego" w menu. Rozgoryczony restaurator otworzył nowy lokal
- Lidlomiks wycofany ze sprzedaży w Hiszpanii. Z polskich półek też zniknie? Sprawdzamy