Choinka z ciasta francuskiego - jak zrobić pyszną i efektowną przekąskę? [PRZEPISY]

Świąteczny stół pęka w szwach of boczków, pieczeni, pierogów, makowców i innych klasycznych potraw. A może by tak zaserwować najbliższym coś mniej typowego, ale wciąż bardzo świątecznego? Nasza propozycja to choinka z ciasta francuskiego - prosta i efektowna.

Choinka z ciasta francuskiego umili święta

Choinka z ciasta francuskiego to doskonały pomysł na wprowadzenie jeszcze więcej świątecznego charakteru do waszej kuchni i na stół. To pyszna przekąska, a do tego wygląda naprawdę magicznie i zjawiskowo. Można przyrządzić ją na słodko albo na słono. Mamy dla was dwie propozycje - na wytrawną przekąskę i pyszny deser.

Choinka z ciasta francuskiego ze szpinakiem - przepis

Składniki:

  • opakowanie ciasta francuskiego
  • 200 g mrożonego szpinaku rozdrobnionego lub opakowanie świeżego
  • 3 łyżki twarogu
  • 1-2 ząbki czosnku
  • sól i pieprz
  • olej
  • żółtko do posmarowania ciasta

Choinka z ciasta francuskiego ze szpinakiem - krok po kroku:

  1. Mrożony szpinak rozmrażamy. Jeśli używamy świeżego, zgrubnie go siekamy i wkładamy do rondla. Podgrzewamy go wraz z łyżką oleju. W międzyczasie doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy także czosnek przeciśnięty przez praskę. Całość gotujemy do czasu, aż zielenina zmięknie, a woda nieco z niej odparuje. Po wyłączeniu palnika, dodajemy rozkruszony twaróg. Odstawiamy na kilka minut, by farsz nieco wystygł.
  2. W międzyczasie rozwijamy ciasto francuskie i wykrawamy z niego dwa jednakowe trójkąty z prostokątami u podstawy - będą imitować pień choinki.
  3. Jeden trójkąt układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Rozkładamy na nim farsz i przykrywamy drugim. Przy pomocy ostrego noża nacinamy boki nie docinając do końca tak, by powstał pień i gałęzie. Każdą z nich zawijamy jedno- lub dwukrotnie wokół własnej osi. 
  4. Wierzch ciasta smarujemy żółtkiem. Całość pieczemy w 180 stopniach Celsjusza przez około 25 minut, aż choinka się przyrumieni.

Jeśli wasz świąteczny stół ozdabiać będzie także gwiazda betlejemska, warto zadbać o jej kondycję. Zobaczcie, jak się nią zająć, by jak najdłużej cieszyła oczy.

Zobacz wideo

Choinka z ciasta francuskiego i maku - idealna na deser

Składniki:

Opcjonalnie:

  • garść posiekanych bakalii

Choinka z ciasta francuskiego i maku - krok po kroku:

  1. Z ciasta francuskiego wykrawamy dwa jednakowe kształty choinek.
  2. Jeden placek układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Na nim wykładamy masę makową i ewentualnie posypujemy bakaliami.
  3. Na farszu układamy drugi placek i nacinamy całość tak, jak w przepisie powyżej. Wierzch smarujemy żółtkiem.
  4. Blaszkę z ciastem wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na około 25 minut.

Takie przekąski z pewnością zachwycą nie tylko wizualnie, lecz także pod względem smaku. Robi się je naprawdę łatwo i szybko. Choinka z ciasta francuskiego z czekoladą także sprawdzi się wyśmienicie jako deser. Zaś choinka z ciasta francuskiego na słono z farszem z kapusty i suszonych grzybów spodoba się wszystkim fanom typowo wigilijnego jedzenia.

Zobacz również:

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.