Okazuje się, że bardzo często używamy gotowych lukrów i polew, zamiast zrobić je domowym sposobem. Dlaczego? W obawie, że dekoracja się nie uda, nie zastygnie odpowiednio. Nie martwcie się, to wcale nie takie trudne, a domowy lukier jest o wiele smaczniejszy. Wypróbujcie nasze sposoby - może któryś zagości w waszej kuchni na dłużej?
Lukier cytrynowy
1 szkl. cukru pudru
żółtko
sok z 1/2 cytryny
Sposób przygotowania:
Składniki ucierać dokładnie w miseczce ok. 15 min. Lukier powinien mieć konsystencję śmietany. Gdy jest za rzadki, dodać cukier, gdy za gęsty - sok z cytryny. Nadmiar można przechowywać w słoiczku w chłodnym miejscu.
Autor: Marta Gessler
Inne sposoby? Można ucierać cukier puder z samym sokiem z cytryny lub białkiem jaja. Proporcje? Różne - sprawdź, ile cukru pudru "wciągnie" jedno białko jaja. Lukier musi być dość gęsty, żeby ładnie zastygał - jeśli nie masz wprawy, wypróbuj go zostawiając na chwilę kroplę lukru na talerzyku. Zastyga?
Domowemu lukrowi możesz nadać kolor dolewając np. odrobinę soku z malin (będzie różowy, dosypując odrobinę kakao (beżowy). Co się stanie, kiedy dolejesz sok jagodowy? Pamiętaj - jeśli dolejesz jakiegoś soku, prawdopodobnie musisz też dosypać więcej cukru pudru.
Żywsze kolory uzyskasz, stosując barwniki spożywcze, które można obecnie dostać w wielu sklepach. Oczywiście, jeśli nie masz zastrzeżeń do tego typu produktów.
Jakiś problem z tradycyjną polewą czekoladową? Niemożliwe! Sposobów jest co najmniej kilka. Możesz po prostu rozpuścić w kąpieli wodnej tabliczkę czekolady - najlepiej gorzką o wysokiej zawartości kakao - im wyższej jakości, tym lepszy będzie efekt. Umieść niewielki garnek lub miskę nad większym garnkiem z niewielką ilością wody, postaw na ogniu. Kiedy czekolada zacznie się rozpuszczać, mieszaj ją. Kiedy będzie już w połowie rozpuszczona, możesz zdjąć z ognia i po prostu nadal mieszać nad tą gorącą wodą. Jeśli dodasz do tego łyżeczkę masła, czekolada będzie ładniej zastygać na cieście, które wstawisz do lodówki.
Drugi sposób: ćwierć kostki masła, 2 łyżki kakao i około 1/5 szklanki cukru (według uznania), 2 łyżki mleka gotuj na małym ogniu i ciągle mieszaj. Po około 10 minutach polewa powinna być już odpowiednio gęsta. Jak sprawdzić, czy jest gotowa? Podnieś łyżkę z polewą nad garnkiem - powinna spływać równym, nieprzerywanym strumyczkiem, "jedną nitką". Nie gotuj zbyt długo, bo zgęstnieje i nie będzie się dało gładko rozprowadzać.
Podobnie możesz postąpić z białą czekoladą - rozpuszczając ją. Zagotuj w rondelku trzy łyżki śmietany kremówki i wrzuć pokruszoną czekoladę. Mieszając, gotuj przez chwilę - aż się rozpuści. Możesz też rozpuścić ją w kąpieli wodnej.
A może odrobina egzotyki? Zamiast tradycyjnych polew, świąteczne ciasta i ciasteczka możesz udekorować również polewą na bazie mleczka kokosowego. Świetnym uzupełnieniem będą wiórki kokosowe, niczym śnieżny puch.
Składniki:
1/2 szklanki cukru
1 szklanka mleczka kokosowego
1 łyżeczka soku ananasowego
2 łyżeczki mąki kukurydzianej
Sposób przygotowania:
Zmiksuj sok ananasowy z mąką kukurydzianą, odłóż na bok. Zagotuj mleczko kokosowe i cukier, cały czas mieszając. Wlej mąkę wymieszaną z sokiem ananasowym, nie przerywając mieszania. Gotuj kilka minut na średnim ogniu. Gdy zobaczysz, że masa zaczyna gęstnieć, gotuj jeszcze minutę. Zdejmij z ognia i polej ciasto.
Fot. Arkadiusz Ścichocki / AG
Gotowe kolorowe posypki i ozdoby cukrowe są efektowne, ale niestety niepotrzebnie zwiększają zawartość cukru w domowych słodkościach. Może skorzystaj z bardziej naturalnych ozdób? Połówki orzechów włoskich, całe orzechy laskowe, ziemne, płatki migdałów, ziarna kawy, skórka pomarańczowa, suszone owoce - wyglądają bardziej elegancko, są smaczniejsze i zdrowsze. Wystarczy wcisnąć orzech w ciastko przed włożeniem do piekarnika lub przykleić taką dekorację na warstwie lukru czy polewy.
Jak dekorować świąteczne pierniki Fot. iStock
Jak dekorować świąteczne pierniki Fot. iStock
Jak dekorować świąteczne pierniki Fot. iStock
Jak dekorować świąteczne pierniki Fot. iStock
Jak dekorować świąteczne pierniki Fot. iStock
Jak dekorować świąteczne pierniki Fot. iStock