Słodkie cudeńka - jak dekorować wypieki (nie tylko świąteczne pierniki)

Domowe ciasta nie wymagają specjalnej dekoracji - nawet jeśli bywają niezbyt równe i perfekcyjne z wyglądu. Ich atutem jest smak - naturalny, oryginalny, bez sztucznych dodatków. Jeśli jednak chcesz nieco ozdobić swoje świąteczne wypieki, podajemy kilka niezawodnych przepisów na lukry i polewy, podpowiadamy, jakie dekoracje kupić.
Jak dekorować świąteczne pierniki Jak dekorować świąteczne pierniki Fot. iStock

Domowym sposobem

Okazuje się, że bardzo często używamy gotowych lukrów i polew, zamiast zrobić je domowym sposobem. Dlaczego? W obawie, że dekoracja się nie uda, nie zastygnie odpowiednio. Nie martwcie się, to wcale nie takie trudne, a domowy lukier jest o wiele smaczniejszy. Wypróbujcie nasze sposoby - może któryś zagości w waszej kuchni na dłużej?

Lukier cytrynowy

1 szkl. cukru pudru
żółtko
sok z 1/2 cytryny

Sposób przygotowania:

Składniki ucierać dokładnie w miseczce ok. 15 min. Lukier powinien mieć konsystencję śmietany. Gdy jest za rzadki, dodać cukier, gdy za gęsty - sok z cytryny. Nadmiar można przechowywać w słoiczku w chłodnym miejscu.

Autor: Marta Gessler

Jak dekorować świąteczne pierniki Jak dekorować świąteczne pierniki Fot. iStock

Znajdź najlepszy sposób

Inne sposoby? Można ucierać cukier puder z samym sokiem z cytryny lub białkiem jaja. Proporcje? Różne - sprawdź, ile cukru pudru "wciągnie" jedno białko jaja. Lukier musi być dość gęsty, żeby ładnie zastygał - jeśli nie masz wprawy, wypróbuj go zostawiając na chwilę kroplę lukru na talerzyku. Zastyga?

Domowemu lukrowi możesz nadać kolor dolewając np. odrobinę soku z malin (będzie różowy, dosypując odrobinę kakao (beżowy). Co się stanie, kiedy dolejesz sok jagodowy? Pamiętaj - jeśli dolejesz jakiegoś soku, prawdopodobnie musisz też dosypać więcej cukru pudru.

Żywsze kolory uzyskasz, stosując barwniki spożywcze, które można obecnie dostać w wielu sklepach. Oczywiście, jeśli nie masz zastrzeżeń do tego typu produktów.

Jak dekorować świąteczne pierniki Jak dekorować świąteczne pierniki Fot. iStock

Czekoladowo

Jakiś problem z tradycyjną polewą czekoladową? Niemożliwe! Sposobów jest co najmniej kilka. Możesz po prostu rozpuścić w kąpieli wodnej tabliczkę czekolady - najlepiej gorzką o wysokiej zawartości kakao - im wyższej jakości, tym lepszy będzie efekt. Umieść niewielki garnek lub miskę nad większym garnkiem z niewielką ilością wody, postaw na ogniu. Kiedy czekolada zacznie się rozpuszczać, mieszaj ją. Kiedy będzie już w połowie rozpuszczona, możesz zdjąć z ognia i po prostu nadal mieszać nad tą gorącą wodą. Jeśli dodasz do tego łyżeczkę masła, czekolada będzie ładniej zastygać na cieście, które wstawisz do lodówki.

Drugi sposób: ćwierć kostki masła, 2 łyżki kakao i około 1/5 szklanki cukru (według uznania), 2 łyżki mleka gotuj na małym ogniu i ciągle mieszaj. Po około 10 minutach polewa powinna być już odpowiednio gęsta. Jak sprawdzić, czy jest gotowa? Podnieś łyżkę z polewą nad garnkiem - powinna spływać równym, nieprzerywanym strumyczkiem, "jedną nitką". Nie gotuj zbyt długo, bo zgęstnieje i nie będzie się dało gładko rozprowadzać.

Jak dekorować świąteczne pierniki Jak dekorować świąteczne pierniki Fot. iStock

Biała czekolada

Podobnie możesz postąpić z białą czekoladą - rozpuszczając ją. Zagotuj w rondelku trzy łyżki śmietany kremówki i wrzuć pokruszoną czekoladę. Mieszając, gotuj przez chwilę - aż się rozpuści. Możesz też rozpuścić ją w kąpieli wodnej.

Jak dekorować świąteczne pierniki Jak dekorować świąteczne pierniki Fot. iStock

Polewa kokosowa

A może odrobina egzotyki? Zamiast tradycyjnych polew, świąteczne ciasta i ciasteczka możesz udekorować również polewą na bazie mleczka kokosowego. Świetnym uzupełnieniem będą wiórki kokosowe, niczym śnieżny puch.

Składniki:

1/2 szklanki cukru
1 szklanka mleczka kokosowego
1 łyżeczka soku ananasowego
2 łyżeczki mąki kukurydzianej

Sposób przygotowania:

Zmiksuj sok ananasowy z mąką kukurydzianą, odłóż na bok. Zagotuj mleczko kokosowe i cukier, cały czas mieszając. Wlej mąkę wymieszaną z sokiem ananasowym, nie przerywając mieszania. Gotuj kilka minut na średnim ogniu. Gdy zobaczysz, że masa zaczyna gęstnieć, gotuj jeszcze minutę. Zdejmij z ognia i polej ciasto.

13.01.2005 WARSZAWA , SESJA JEDZENIE , CHINY DANIA KUCHNI CHINSKIEJ Fot. Arkadiusz Ścichocki / AG

Jak dekorować świąteczne pierniki Jak dekorować świąteczne pierniki Fot. iStock

Naturalne ozdoby

Gotowe kolorowe posypki i ozdoby cukrowe są efektowne, ale niestety niepotrzebnie zwiększają zawartość cukru w domowych słodkościach. Może skorzystaj z bardziej naturalnych ozdób? Połówki orzechów włoskich, całe orzechy laskowe, ziemne, płatki migdałów, ziarna kawy, skórka pomarańczowa, suszone owoce - wyglądają bardziej elegancko, są smaczniejsze i zdrowsze. Wystarczy wcisnąć orzech w ciastko przed włożeniem do piekarnika lub przykleić taką dekorację na warstwie lukru czy polewy.

Więcej o:
Copyright © Agora SA