Piernikowy tort naleśnikowy to ciekawa propozycja, która może pojawić się na świątecznym stole zamiast tradycyjnego piernika. To także miła odmiana dla wszystkich lubiących eksperymenty kuchenne. Piernikowy tort z naleśników w niczym nie ustępuje tradycyjnemu ciastu - jest co najmniej równie pyszny i aromatyczny. Sprawdźcie jak zrobić piernikowy tort naleśnikowy.
Składniki:
Na ciasto piernikowe:
Masa serowa:
Dodatkowo:
Przygotowujemy naleśniki: trzepaczką lub mikserem mieszamy mąkę z jajkami, mlekiem, wodą gazowaną i cukrem. Dodajemy kakao oraz przyprawę do piernika, a także proszek do pieczenia. Na patelni o średnicy ok. 23 cm rozgrzewamy niewielką ilość oleju i smażymy dosyć cienkie naleśniki, następnie układamy je jeden na drugim.
Przygotowujemy masę serową: zmielony ser mieszamy mikserem z cukrem pudrem i żółtkami, dodajemy cynamon. Składniki powinny być dokładnie połączone.
Przygotowujemy polewę: Czekoladę deserową łamiemy na kawałki, wrzucamy do garnuszka, dodajemy masło i mleko. Rozpuszczamy i odstawiamy na kilka minut do przestudzenia.
Przygotowujemy tort naleśnikowy: Na spód kładziemy naleśnik, smarujemy go masą serową, przykrywamy kolejnym naleśnikiem. Ten zaś smarujemy powidłami i kładziemy na niego kolejny placek. Smarujemy go masą serową, kładziemy naleśnik, smarujemy powidłami... i tak do momentu, aż skończą się składniki. Na koniec polewamy torcik polewą czekoladową. Można go także po prostu oprószyć cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem. Torcik wstawiamy do lodówki na co najmniej 2 godziny, aby się dobrze schłodził i zastygł.
Co jeszcze z piernika bez piernika? Wspaniały sernik. Zobaczcie, jak go zrobić: