• Link został skopiowany

Piernik nie zawsze musi być w wersji klasycznej. Zaszalej i zrób piernikowy tort naleśnikowy [PRZEPIS]

Zawsze przygotowujesz tradycyjny piernik na Boże Narodzenie? A może w tym roku zrobisz go w zupełnie innej wersji? Dla wszystkich osób otwartych na nowości mamy przepis na piernikowy tort naleśnikowy. Jak go zrobić?
Piernik nie zawsze musi być w wersji klasycznej. Zaszalej i zrób piernikowy tort naleśnikowy [PRZEPIS]
fot. vm2002 / shutterstock.com

Piernikowy tort naleśnikowy to ciekawa propozycja, która może pojawić się na świątecznym stole zamiast tradycyjnego piernika. To także miła odmiana dla wszystkich lubiących eksperymenty kuchenne. Piernikowy tort z naleśników w niczym nie ustępuje tradycyjnemu ciastu - jest co najmniej równie pyszny i aromatyczny. Sprawdźcie jak zrobić piernikowy tort naleśnikowy.

Zobacz wideo Ale zanim piernik, sprawdźcie też wersję kolorową. Tort naleśnikowy na Skittles'ach

Piernikowy tort naleśnikowy - przepis

Składniki: 

Na ciasto piernikowe:

  • 2 szklanki mąki pszennej,
  • 3 jajka,
  • 2 szklanki mleka,
  • 1,5 szklanki wody gazowanej,
  • opakowanie przyprawy do piernika,
  • łyżka kakao,
  • 2,5 łyżki cukru,
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia,
  • olej roślinny do smażenia

Masa serowa:

  • 800 g mielonego białego sera,
  • 2 żółtka,
  • 3-4 łyżki cukru pudru,
  • 1-2 łyżeczki cynamonu (wedle uznania)

Dodatkowo:

  • słoiczek powideł śliwkowych,
  • pół tabliczki czekolady deserowej,
  • 2 łyżki mleka,
  • czubata łyżka masła

Jak zrobić piernikowy tort naleśnikowy? 

Przygotowujemy naleśniki: trzepaczką lub mikserem mieszamy mąkę z jajkami, mlekiem, wodą gazowaną i cukrem. Dodajemy kakao oraz przyprawę do piernika, a także proszek do pieczenia. Na patelni o średnicy ok. 23 cm rozgrzewamy niewielką ilość oleju i smażymy dosyć cienkie naleśniki, następnie układamy je jeden na drugim.

Przygotowujemy masę serową: zmielony ser mieszamy mikserem z cukrem pudrem i żółtkami, dodajemy cynamon. Składniki powinny być dokładnie połączone.

Przygotowujemy polewę: Czekoladę deserową łamiemy na kawałki, wrzucamy do garnuszka, dodajemy masło i mleko. Rozpuszczamy i odstawiamy na kilka minut do przestudzenia.

Przygotowujemy tort naleśnikowy: Na spód kładziemy naleśnik, smarujemy go masą serową, przykrywamy kolejnym naleśnikiem. Ten zaś smarujemy powidłami i kładziemy na niego kolejny placek. Smarujemy go masą serową, kładziemy naleśnik, smarujemy powidłami... i tak do momentu, aż skończą się składniki. Na koniec polewamy torcik polewą czekoladową. Można go także po prostu oprószyć cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem. Torcik wstawiamy do lodówki na co najmniej 2 godziny, aby się dobrze schłodził i zastygł.

Co jeszcze z piernika bez piernika? Wspaniały sernik. Zobaczcie, jak go zrobić:

Dziękujemy za przeczytanie artykułu!

  • Link został skopiowany
Więcej o: