Piernik nie zawsze musi być w wersji klasycznej. Zaszalej i zrób piernikowy tort naleśnikowy [PRZEPIS]

Zawsze przygotowujesz tradycyjny piernik na Boże Narodzenie? A może w tym roku zrobisz go w zupełnie innej wersji? Dla wszystkich osób otwartych na nowości mamy przepis na piernikowy tort naleśnikowy. Jak go zrobić?

Piernikowy tort naleśnikowy to ciekawa propozycja, która może pojawić się na świątecznym stole zamiast tradycyjnego piernika. To także miła odmiana dla wszystkich lubiących eksperymenty kuchenne. Piernikowy tort z naleśników w niczym nie ustępuje tradycyjnemu ciastu - jest co najmniej równie pyszny i aromatyczny. Sprawdźcie jak zrobić piernikowy tort naleśnikowy.

Zobacz wideo Ale zanim piernik, sprawdźcie też wersję kolorową. Tort naleśnikowy na Skittles'ach

Piernikowy tort naleśnikowy - przepis

Składniki: 

Na ciasto piernikowe:

  • 2 szklanki mąki pszennej,
  • 3 jajka,
  • 2 szklanki mleka,
  • 1,5 szklanki wody gazowanej,
  • opakowanie przyprawy do piernika,
  • łyżka kakao,
  • 2,5 łyżki cukru,
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia,
  • olej roślinny do smażenia

Masa serowa:

  • 800 g mielonego białego sera,
  • 2 żółtka,
  • 3-4 łyżki cukru pudru,
  • 1-2 łyżeczki cynamonu (wedle uznania)

Dodatkowo:

  • słoiczek powideł śliwkowych,
  • pół tabliczki czekolady deserowej,
  • 2 łyżki mleka,
  • czubata łyżka masła

Jak zrobić piernikowy tort naleśnikowy? 

Przygotowujemy naleśniki: trzepaczką lub mikserem mieszamy mąkę z jajkami, mlekiem, wodą gazowaną i cukrem. Dodajemy kakao oraz przyprawę do piernika, a także proszek do pieczenia. Na patelni o średnicy ok. 23 cm rozgrzewamy niewielką ilość oleju i smażymy dosyć cienkie naleśniki, następnie układamy je jeden na drugim.

Przygotowujemy masę serową: zmielony ser mieszamy mikserem z cukrem pudrem i żółtkami, dodajemy cynamon. Składniki powinny być dokładnie połączone.

Przygotowujemy polewę: Czekoladę deserową łamiemy na kawałki, wrzucamy do garnuszka, dodajemy masło i mleko. Rozpuszczamy i odstawiamy na kilka minut do przestudzenia.

Przygotowujemy tort naleśnikowy: Na spód kładziemy naleśnik, smarujemy go masą serową, przykrywamy kolejnym naleśnikiem. Ten zaś smarujemy powidłami i kładziemy na niego kolejny placek. Smarujemy go masą serową, kładziemy naleśnik, smarujemy powidłami... i tak do momentu, aż skończą się składniki. Na koniec polewamy torcik polewą czekoladową. Można go także po prostu oprószyć cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem. Torcik wstawiamy do lodówki na co najmniej 2 godziny, aby się dobrze schłodził i zastygł.

Co jeszcze z piernika bez piernika? Wspaniały sernik. Zobaczcie, jak go zrobić:

Więcej o:
Copyright © Agora SA