Piernik nie zawsze musi być w wersji klasycznej. Zaszalej i zrób piernikowy tort naleśnikowy [PRZEPIS]
Piernikowy tort naleśnikowy to ciekawa propozycja, która może pojawić się na świątecznym stole zamiast tradycyjnego piernika. To także miła odmiana dla wszystkich lubiących eksperymenty kuchenne. Piernikowy tort z naleśników w niczym nie ustępuje tradycyjnemu ciastu - jest co najmniej równie pyszny i aromatyczny. Sprawdźcie jak zrobić piernikowy tort naleśnikowy.
Piernikowy tort naleśnikowy - przepis
Składniki:
Na ciasto piernikowe:
- 2 szklanki mąki pszennej,
- 3 jajka,
- 2 szklanki mleka,
- 1,5 szklanki wody gazowanej,
- opakowanie przyprawy do piernika,
- łyżka kakao,
- 2,5 łyżki cukru,
- pół łyżeczki proszku do pieczenia,
- olej roślinny do smażenia
Masa serowa:
- 800 g mielonego białego sera,
- 2 żółtka,
- 3-4 łyżki cukru pudru,
- 1-2 łyżeczki cynamonu (wedle uznania)
Dodatkowo:
- słoiczek powideł śliwkowych,
- pół tabliczki czekolady deserowej,
- 2 łyżki mleka,
- czubata łyżka masła
Jak zrobić piernikowy tort naleśnikowy?
Przygotowujemy naleśniki: trzepaczką lub mikserem mieszamy mąkę z jajkami, mlekiem, wodą gazowaną i cukrem. Dodajemy kakao oraz przyprawę do piernika, a także proszek do pieczenia. Na patelni o średnicy ok. 23 cm rozgrzewamy niewielką ilość oleju i smażymy dosyć cienkie naleśniki, następnie układamy je jeden na drugim.
Przygotowujemy masę serową: zmielony ser mieszamy mikserem z cukrem pudrem i żółtkami, dodajemy cynamon. Składniki powinny być dokładnie połączone.
Przygotowujemy polewę: Czekoladę deserową łamiemy na kawałki, wrzucamy do garnuszka, dodajemy masło i mleko. Rozpuszczamy i odstawiamy na kilka minut do przestudzenia.
Przygotowujemy tort naleśnikowy: Na spód kładziemy naleśnik, smarujemy go masą serową, przykrywamy kolejnym naleśnikiem. Ten zaś smarujemy powidłami i kładziemy na niego kolejny placek. Smarujemy go masą serową, kładziemy naleśnik, smarujemy powidłami... i tak do momentu, aż skończą się składniki. Na koniec polewamy torcik polewą czekoladową. Można go także po prostu oprószyć cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem. Torcik wstawiamy do lodówki na co najmniej 2 godziny, aby się dobrze schłodził i zastygł.
Co jeszcze z piernika bez piernika? Wspaniały sernik. Zobaczcie, jak go zrobić:
-
Polskie pierogi hitem sprzedaży w Niemczech. Pomógł lockdown
-
Dziennikarz z USA zdradza przepis na kopytka. Bardzo podobny do "naszego", ale jest różnica
-
Kiedy tłusty czwartek 2021? Sprawdzamy, kiedy przypada święto pączka
-
"Zioberko po krakowsku" i "Obietnica Kaczafiego" w menu. Rozgoryczony restaurator otworzył nowy lokal
-
Nigdy więcej wysuszonej jajecznicy. Szef kuchni zdradza, by dodać składnik, który na pewno macie w lodówce
- Ryż na mleku - słodkie wspomnienie babcinej kuchni. Próbowaliście w wersji babeczkowej? [PRZEPIS]
- Największa lekcja gotowania, by zebrać 9,5 miliona na najdroższy lek świata dla Ani. Będzie rekord?
- Najtrudniej zrezygnować nam z sera i kotletów - raport "Kuchnia roślinna w Polsce"
- Gubisz się w restauracyjnym menu? Ten quiz rozłoży cię na łopatki
- Lidlomiks wycofany ze sprzedaży w Hiszpanii. Z polskich półek też zniknie? Sprawdzamy