Jest lepsze od klasycznego makowca i odpowiednio wilgotne. Zrób je na święta, a goście będą zachwyceni

Przygotowania świąteczne w wielu domach toczą się od kilku dni. Warto przygotować niektóre wypieki i potrawy wcześniej, aby zdążyć ze wszystkim na czas. To ciasto możesz przygotować już dziś, a jego smak jest lepszy od tradycyjnego makowca.

Makowiec to ciasto, które musi zostać obowiązkowo przygotowane na święta. Niektórzy nie wyobrażają sobie, że może go zabraknąć na liście podawanych dań. Jeśli jednak chcesz zaskoczyć przybyłych gości, przygotuj ciasto euforia. Jest to połączenie maku z czekoladą i masą kajmakową. Dzięki odpowiednim proporcjom i nasączeniu będzie idealnie wilgotne i delikatne.

Przepis na ciasto euforia z makiem

Składniki na ciasto:

  • 1 szklanka mąki,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 4 żółtka,
  • 6 białek,
  • 130 ml świeżo zaparzonej kawy,
  • 3 kopiaste łyżeczki kakao,
  • pół szklanki cukru,
  • 3/4 szklanki oleju.
Zobacz wideo Uszka z grzybami - idealne do świątecznego barszczu

Składniki na masę makową:

  • 150 g suchego mielonego maku,
  • 4 łyżki cukru,
  • 100 g masła,
  • 4 jajka,
  • pół szklanki cukru pudru,
  • 120 g orzechów.

Składniki na krem:

  • 300 g masy kajmakowej,
  • 200 g gorzkiej czekolady,
  • 175 ml śmietanki 30 proc.,
  • 175 g masła.

Składniki na nasączenie:

  • ¾ szklanki mocnej herbaty,
  • 2 łyżki cukru,
  • 2 łyżki soku z cytryny.
  • Składniki na polewę
  • 150 g gorzkiej czekolady,
  • 150 ml śmietanki 30 proc.

Sposób przygotowania ciasta:

  1. Białka oddziel od żółtek, te drugie umieść w misce i utrzyj z połową szklanki cukru. Dodaj ostudzoną kawę, kakao i olej. Wszystko miksuj do połączenia składników. Do powstałej mieszanki dodawaj stopniowo przesianą przez sitko mąkę i proszek do pieczenia, wymieszaj.
  2. Białka ubij z resztą cukru na pianę, dodaj do ciasta. Całość delikatnie wymieszaj do połączenia. Następnie wylej masę do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w rozgrzanym do 180°C piekarniku przez około 40 minut.

Sposób przygotowania masy makowej:

  1. Masło umieść w misce i utrzyj z cukrem pudrem. Białka oddziel od żółtek, te drugie stopniowo dodawaj do miski, cały czas mieszając.
  2. Do mieszanki dodaj suchy mielony mak i drobno posiekane orzechy.
  3. Białka ubij z cukrem, dodaj do masy makowej i delikatnie wymieszaj.
  4. Następnie wylej ją na formę, którą wcześniej wyłożyłeś papierem do pieczenia i piecz w 180°C około 30 minut do suchego patyczka.
Zobacz wideo

Sposób przygotowania kremu:

  1. W misce utrzyj masło wraz z masą krówkową.
  2. Czekoladę połam na mniejsze kawałki, umieść w miseczce, dodaj śmietankę i rozpuść całość nad parą.
  3. Po rozpuszczeniu masę wystudź i dodawaj po łyżce do masy krówkowej, wszystko dokładnie wymieszaj do połączenia składników.

Składanie ciasta:

  1. Ciasto czekoladowe przetnij i posmaruj połową kremu. Na kremie ułóż wypieczoną masę makową, następnie krem i drugą połowę ciasta czekoladowego.
  2. Przed złożeniem nasącz placki płynem. Aby go zrobić, połącz z sobą wszystkie podane składniki.
  3. Wierzch posmaruj resztką kremu lub polej polewą zrobioną z rozpuszczonej czekolady i śmietanki.
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.