• Link został skopiowany

Gospodynie na Kresach robią tego zawijasa na święta. Jak zrobić najlepszy kulebiak? Ciasto to połowa sukcesu

Kulebiak to danie charakterystyczne dla kuchni kresowej i okolic Lubelszczyzny. Na pierwszy rzut oka może wyglądać jak makowiec bez lukru, ale to coś dużo, dużo lepszego. To proprostu "zawijas" z ciasta drożdżowego z mnóstwem pysznego farszu. Najstarsze gospodynie zawsze stawiały go na stole na święta. Jednak ten przepis jest tak dobry, że warto wypróbować go jak najszybciej.
Kulebiak
vivooo /Shutterstock

Więcej przepisów na dania regionalne znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Do świąt jest jeszcze sporo czasu, ale czy ktoś powiedział, że potraw świątecznych nie możemy robić, kiedy tylko najdzie nas ochota? Wprawdzie kulebiak to nie jest typowo wigilijna potrawa, ale przygotowuje się go właśnie najczęściej przed świętami. Przepis na tradycyjny kulebiak jest łatwy, jednak zdecydowanie nie jest to danie do zrobienia w kwadrans. Najważniejszy jest farsz - musi być dobrze doprawiony i aromatyczny. Z ciastem drożdżowym pójdzie na pewno bardzo łatwo. 

Zobacz wideo

Tradycyjny kulebiak - przepis z Kresów

Składniki na ciasto drożdżowe:

  • 500 g mąki pszennej, najlepiej sprawdzi się typ 500
  • niepełna szklanka ciepłego mleka
  • pół kostki drożdży
  • 1/4 kostki masła (należy je rozpuścić)
  • 2 średnie jajka
  • łyżka cukru
  • pełna łyżeczka miałkiej soli

Składniki na grzybowy farsz:

  • 1 szklanka suszonych grzybów
  • ok. 500 g kiszonej kapusty
  • 1 cebula
  • olej do smażenia
  • sól, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe, szczypta kminku (opcjonalnie)

Sposób wykonania:

  1. Najpierw zajmij się farszem - zacznij od namoczenia suszonych grzybów. Skrusz je w dłoniach i zalej zimną wodą. Dodaj 2 listki laurowe i odstaw na kilka godzin, by wchłonęły wodę i zmiękły. 
  2. W międzyczasie ugotuj kiszoną kapustę z solą, kminkiem i zielem angielskim. Kiedy będzie miękka, odcedź ją i albo drobno posiekaj, albo przepuść przez maszynkę do mięsa. 
  3. Grzyby ugotuj do miękkości w wodzie z solą i przyprawami. Następnie także je drobno posiekaj lub zmiel w maszynce. Na samym końcu zeszklij cebulę na niewielkiej ilości tłuszczu. Następnie całość wymieszaj, dopraw sporą ilością pieprzu i odstaw. 
  4. Kiedy farsz już jest gotowy, zajmij się ciastem drożdżowym. Zacznij od rozczynu. Do miseczki wkrusz drożdże i rozetrzyj je z cukrem. Następnie dodaj dwie łyżki mąki i pół szklanki ciepłego, ale nie gorącego mleka. Wymieszaj i odstaw do wyrośnięcia. 
  5. W osobnej miseczkę roztrzep jajka widelcem. Następnie przygotuj dużą miskę i przesiej do niej mąkę. Dodaj wyrośnięty rozczyn, szczyptę soli i roztrzepane jajka. Zacznij zagniatać, stopniowo dolewając resztę mleka. 
  6. Pod koniec dodaj roztopione masło i energicznie wyrabiaj, aż ciasto zacznie odchodzić od dłoni. Następnie lekko je uklep i odstaw w ciepłe miejsce, aż wyraźnie zwiększy swoją objętość - będzie to trwało ok. godziny do godziny i trzydziestu minut.  
  7. Kiedy ciasto już wyrośnie, zagnieć je przez chwilkę i wyłóż na blat podsypany mąką. Podziel ciasto na dwie równe części i rozwałkuj. Na środek każdego placka połóż wzdłuż porcje farszu i zawiń, jak roladę. 
  8. Oba placki ułóż na blaszce do pieczenia związaniem do dołu, a wierzch posmaruj roztrzepanym żółtkiem Pozostaw jeszcze do wyrośnięcia, tym razem na pół godziny. Następnie włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piecz przez ok. 40-50 minut, aż się apetycznie zarumienią. 

Takie kulebiaki są idealnym dodatkiem do świątecznego barszczu, ale także do rosołów i bulionów. Oczywiście jeśli masz ochotę, możesz postawić na inny rodzaj farszu, na przykład z gotowanego lub mielonego mięsa, albo z łososia i szpinaku

Więcej o: