Krem z pieczonych buraków to przepis na smakowity rarytas i ciekawą alternatywę dla tradycyjnego barszczu. Oryginalna zupa jest prosta w przygotowaniu, a smak i wizualne doznania będą niezapomniane. Kluczem do sukcesu są aromatyczne dodatki - mowa tu o bitej śmietana z dodatkiem chrzanu.
Unsplash - Anshu A
REKLAMA
REKLAMA
Więcej sprawdzonych i smacznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
REKLAMA
Krem z pieczonych buraków z dodatkiem chrzanu i śmietany jest pomysłem na smakowity obiad. Zupa będzie idealnym zamiennikiem dla tradycyjnej buraczkowej czy barszczu czerwonego. Smakuje absolutnie obłędnie.
Krem z buraków - ciekawa alternatyw dla tradycyjnego barszczu
Krem z pieczonych buraków to strzał w dziesiątkę, jeśli chcesz przygotować nieco inne niż dotychczas dania. Wystarczy odpowiednia lista składników, nasz sprawdzony przepis - reszta wręcz robi się sama. Kluczem są upieczone do miękkości buraki i ciekawe dodatki. Dekoracja z bitej śmietany z dodatkiem chrzanu podbije serca i kubki smakowe nawet najbardziej wymagających.
Zobacz wideo Barszcz wigilijny na zakwasie
Przepis na krem z pieczonych buraków
Składniki:
6 dużych buraków,
2 główki czosnku,
3 łyżki oliwy,
2 cebule,
gałązka rozmarynu,
3 jabłka,
150 ml dobrej jakości zakwasu,
łyżka masła,
2 łyżki oleju rzepakowego,
litr bulionu warzywnego,
150 ml śmietanki 30 proc.
2 łyżki chrzanu tartego,
koperek,
sól,
pieprz.
Sposób przygotowania:
Buraki dokładnie myjemy i wykładamy na brytfankę wyłożoną folią aluminiową. Dodajemy przecięte u góry główki czosnku (tak by później móc wycisnąć ząbki), gałązki rozmarynu. Całość skrapiamy oliwą, solimy, pieprzymy i zakrywamy kolejny płatem folii. Warzywa pieczemy w 200 stopniach przez około dwie godziny - ważne by warzywa były miękkie.
Upieczone warzywa obieramy ze skórki i kroimy na mniejsze kawałki.
W garnku podsmażamy cebulę na oleju i maśle. Gdy nabierze kolorów, dodajemy pokrojone w kostkę jabłka, wyciskamy zapiekany czosnek, rozmaryn i smażymy przez pięć minut.
Kolejnym krokiem jest dodanie buraków. Po kolejnych pięciu minutach wlewamy bulion i zagotowujemy. Na ostatnim etapie dodajemy zakwas z buraków, przyprawy i blendujemy całość na gładki krem.
Przygotowujemy dodatki - śmietankę ubijamy na sztywno, dodajemy sól, pieprz i chrzan.
Zupę podajemy w estetycznych talerzach - wierzch ozdabiamy kleksem chrzanowej śmietanki i świeżym koperkiem.