Ryba po grecku - przepis, który nie sprawia problemu ani nie zabiera czasu. Kluczowa jest kolejność

Święta zbliżają się wielkimi krokami i wielu z nas zaczyna przygotowywać listę świątecznych potraw. Wśród nich nie może zabraknąć ryby po grecku. To danie jest wyjątkowe nie tylko ze względu na swój smak, ale także przez fakt, że "może poleżeć". Jak ją zrobić szybko, smacznie i bezboleśnie? Oto sprawdzony przepis.

Więcej przepisów na dania wigilijne znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo

Kiedy robimy listę świąteczny potraw, zastanawiamy się jak ich przygotowanie rozłożyć w czasie. Na szczęście ryba po grecku to potrawa, którą z powodzeniem możemy zrobić nawet kilka tygodni wcześniej. Jak to możliwe? Warzywny sos przecież można zawekować. Usmażenie ryby później zajmuje kilka minut.

Farsz do uszekFarsz do uszek - od niego zależy smak uszek

Jak zrobić rybę po grecku? Przydadzą się słoiki do wekowania

Składniki:

  • 4 marchewki
  • 2 pietruszki
  • połowa selera
  • 1 por
  • 2 cebule
  • koncentrat pomidorowy (2-3 łyżki)
  • sól, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe
  • szklanka bulionu lub wody

Dodatkowo: 3 filety z mięsistej ryby (dobrze sprawdzi się dorsz), jajko, mąka

Sposób wykonania:

  1. Warzywa korzeniowe obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Cebule i pora posiekaj.
  2. Przygotuj głęboką patelnię lub rondel i rozpuść w nim solidną łyżkę masła, lub oleju. Polecam jednak masło - wówczas warzywa są delikatniejsze i smaczniejsze. Następnie dodaj cebulę oraz posiekanego pora i chwilę podsmaż, aż warzywa się zeszklą. 
  3. Dodaj starte warzywa korzeniowe, lekko osól i dodaj pieprz do smaku. Dodaj także ziele angielskie i kilka listków laurowych. Podsmażaj na umiarkowanym ogniu przez 15 minut. 
  4. Podsmażone warzywa zalej połową szklanki lubiony, dodaj koncentrat, wymieszaj i duś kolejne 15 minut. Jeśli uważasz, że sos jest zbyt gęsy - dolej więcej bulionu. 
  5. Gorący sos przełóż do słoików i natychmiast szczelnie zakręć. Następnie odwróć je do góry denkami i okryj ręcznikiem. Tak pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Tak przygotowany sos do ryby po grecku przetrwa w lodówce nawet 3 tygodnie.
  6. Kiedy przyjdzie pora na podanie pełnej potrawy, przygotuj rybę. Filety z ryby oprósz solą i pieprzem. Następnie pokrój na kawałki i każdy z nich obtocz najpierw w jajku, następnie w mące. Na rozgrzanej patelni z dodatkiem oleju lub masła usmaż każdy kawałek ryby, aż będzie rumiany i lekko chrupiący.
  7. Tak przygotowane kawałki ryby wystarczy pokryć przygotowanym wcześniej sosem i chwilę podgrzać w piekarniku.

Mandarynki (zdjęcie ilustracyjne)Które mandarynki są słodkie i soczyste? Podpowiadamy, na co zwracać uwagę

Więcej o: