Więcej przepisów na dania wigilijne znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Kiedy robimy listę świąteczny potraw, zastanawiamy się jak ich przygotowanie rozłożyć w czasie. Na szczęście ryba po grecku to potrawa, którą z powodzeniem możemy zrobić nawet kilka tygodni wcześniej. Jak to możliwe? Warzywny sos przecież można zawekować. Usmażenie ryby później zajmuje kilka minut.
Farsz do uszek - od niego zależy smak uszek
Jak zrobić rybę po grecku? Przydadzą się słoiki do wekowania
Składniki:
- 4 marchewki
- 2 pietruszki
- połowa selera
- 1 por
- 2 cebule
- koncentrat pomidorowy (2-3 łyżki)
- sól, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe
- szklanka bulionu lub wody
Dodatkowo: 3 filety z mięsistej ryby (dobrze sprawdzi się dorsz), jajko, mąka
Sposób wykonania:
- Warzywa korzeniowe obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Cebule i pora posiekaj.
- Przygotuj głęboką patelnię lub rondel i rozpuść w nim solidną łyżkę masła, lub oleju. Polecam jednak masło - wówczas warzywa są delikatniejsze i smaczniejsze. Następnie dodaj cebulę oraz posiekanego pora i chwilę podsmaż, aż warzywa się zeszklą.
- Dodaj starte warzywa korzeniowe, lekko osól i dodaj pieprz do smaku. Dodaj także ziele angielskie i kilka listków laurowych. Podsmażaj na umiarkowanym ogniu przez 15 minut.
- Podsmażone warzywa zalej połową szklanki lubiony, dodaj koncentrat, wymieszaj i duś kolejne 15 minut. Jeśli uważasz, że sos jest zbyt gęsy - dolej więcej bulionu.
- Gorący sos przełóż do słoików i natychmiast szczelnie zakręć. Następnie odwróć je do góry denkami i okryj ręcznikiem. Tak pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Tak przygotowany sos do ryby po grecku przetrwa w lodówce nawet 3 tygodnie.
- Kiedy przyjdzie pora na podanie pełnej potrawy, przygotuj rybę. Filety z ryby oprósz solą i pieprzem. Następnie pokrój na kawałki i każdy z nich obtocz najpierw w jajku, następnie w mące. Na rozgrzanej patelni z dodatkiem oleju lub masła usmaż każdy kawałek ryby, aż będzie rumiany i lekko chrupiący.
- Tak przygotowane kawałki ryby wystarczy pokryć przygotowanym wcześniej sosem i chwilę podgrzać w piekarniku.
Które mandarynki są słodkie i soczyste? Podpowiadamy, na co zwracać uwagę